Η περιοχή του ΕλαιώναΗ Οικολογική Κίνηση είναι μια ομάδα ανθρώπων καθημερινών με διαφορετικές πολιτικές και κοινωνικές απόψεις πράγμα που καθιστά πολλές φορές την συνεργασία τους δύσκολη, ΑΛΛΑ με ένα κοινό σημείο: Το πάθος τους να προστατέψουν τη ζωή τους και των παιδιών τους που είναι άρρηκτα δεμένη  με το φυσικό περιβάλλον. Ταυτόχρονα έχουν συνειδητοποιήσει ότι αυτόν τον φυσικό πλούτο που παρέλαβαν από τους γονείς τους πρέπει να τον παραδώσουν στα παιδιά τους τουλάχιστον ίδιο.

Η Οικολογική Κίνηση ΔΕΝ έχει σκοπό να σταματήσει την ανάπτυξη της πόλης μας όπως ίσως κάποιος να νομίζει, αλλά να βάζει τους όρους εκείνους ώστε η ανάπτυξη να έχει πιο γερά πόδια και μακρόχρονη προοπτική. Απλό παράδειγμα είναι τερατώδες ξενοδοχείο στην πόλη μας που τώρα πλέων δεν μπορεί να προσφέρει θέσεις εργασίας σε κανένα η το πώς συμπεριφέρονται στις ακτές μας με τις μάντρες που χτίζουν ξενοδόχοι στο όνομα της ανάπτυξης.  Το φυσικό περιβάλλον είναι δουλεία ΟΛΩΝ μας αλλά και θα μας δίνει δουλειά όταν το σεβόμαστε. Η δημιουργία λοιπόν μιας κίνησης που ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ προσφέρει όσο μπορεί προστασία από περιβαλλοντικά εγκλήματα, θα έπρεπε να υποστηρίζεται και να αγκαλιάζεται από τους πολίτες.

Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που προβληματίζει την Οικολογική Κίνηση αυτές τις μέρες είναι το θέμα του ελαιώνα. Για όσους δεν γνωρίζουν, πρόκειται για ένα οικοσύστημα που αποτελείται κυρίως από ελιές, πορτοκαλιές, αμυγδαλιές, λεμονιές, συκιές, κηπευτικά και πλούσια χαμηλή βλάστηση εκτάσεως 8 στρεμμάτων που βρίσκεται δίπλα από το μεγάλο κατάστημα του Χαλκιαδάκη στην οδό Επιμενήδου.

Ο Δήμος αγόρασε την έκταση αυτή και η πρόταση του είναι η απογύμνωσή της και η κατασκευή υπογείου πάρκινγκ από ιδιώτη όπου η στάθμευση θα είναι επί πληρωμής. Σημειώνουμε εδώ ότι σε κανένα από τα πάρκα στην Αθήνα όπου κτίστηκαν υπόγεια παρκινγκ δεν έγινε δυνατόν να φυτευτούν δέντρα στη ταράτσα παρά μόνο λίγα θαμνοειδή, παρά την αντίθετη διαβεβαίωση των υπευθύνων.

Εδώ τώρα προκύπτουν δύο θέματα: Η ανάγκη του ανθρώπου για χώρου αναψυχής – πρασίνου, και η ανάγκη του ανθρώπου να παρκάρει το αυτοκίνητό του.

Η σκέψη “Τί με νοιάζει εμένα τώρα αυτή η έκταση, εγώ οδηγάω 10 λεπτά και είμαι στην εξοχή στις ελιές μου” είναι η αρχή μιας μεγάλης καταστροφής. Τώρα ίσως δεν έχουμε ανάγκη όπως η Αθήνα για παράδειγμα, αλλά πιστέψτε με αυτή η μέρα ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ και το φταίξιμο θα είναι δικό μας.  Όλες οι πόλεις του κόσμου επεκτείνονται. Η ποιότητα ζωής μέσα σε αυτές εξαρτάται από την οικολογική – πολιτική διαχείριση της κοινωνίας. Η έλλειψη οικολογικής συνείδησης σε μια αναπτυσσόμενη πόλη είναι άκρως επικίνδυνη αλλά εδώ πρόκειται πολύ πιο άμεσα, για την ποιότητα της καθημερινής ζωής των δημοτών των οποίων η κατοικία βρίσκεται μέσα στο υπερβολικά πυκνοδομημένο κομμάτι της πόλης.

Από την φωτογραφία μπορούν όλοι να δουν το μέγεθος του προτεινόμενου πάρκινγκ, που για τα δεδομένα της πόλης είναι υπερβολικό. Φανταστείτε το πάρκο αυτό στην φωτογραφία να είναι όλο μπετό! Σκεφτείτε και το κόστος της κατασκευής αυτής, και τον χρόνο απόσβεσης της (κοντά στα 30 χρόνια).

Η πρόταση της Οικολογικής Κίνησης, η οποία και συζητήθηκε με τον δήμαρχο της πόλης αλλά την οποία αρνήθηκε, ήταν η δημιουργία  παρκινγκ στην βόρεια πλευρά της έκτασης,   η οποία είναι ήδη απογυμνωμένη, και η διαχείριση του υπολοίπου πάρκου – προτάσεις εδώ συμπεριλαμβάνουν την δημιουργία αναψυκτηρίου σε ήδη υπάρχον πέτρινο οίκισμα εντός του ελαιώνα και της δημιουργίας μονοπατιών, καθιστώντας έτσι το πάρκο ιδανικό μέρος και για περιβαλλοντική εκπαίδευση. Ο Δήμος έτσι θα βγάλει χρήματα και από το πάρκινγκ, και από το αναψυκτήριο, χωρίς να έχει ξοδέψει αστρονομικά ποσά για τη δημιουργία του προτεινόμενου με καλντερίμι πάρκινγκ. Θα υπάρχει αρκετός χώρος στάθμευσης για 400 και πλέων αμάξια και θα διατηρηθεί και αυτός ο μεγάλος πράσινος πόρος της πόλης μας.

Είναι θέμα που αφορά την ποιότητα ζωής ΟΛΩΝ μας. Καλούμε όλους τους πολίτες να έλθετε την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου να συζητήσουμε αυτό το θέμα. Το μέρος θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Ας μην μπαζώσουμε τον τελευταίο πράσινο πνεύμονα της πόλης μας. Είναι μια πράξη που θα μετανιώσουμε μετά και θα την πληρώσουν τα παιδιά μας.

Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου

Print Friendly, PDF & Email

Από manos