ο ΦίλιπποςΌταν ο άνθρωπος αποφασίσει ότι δεν είναι το κέντρο του κόσμου, κάτι ίσως αλλάξει στον πλανήτη – σπίτι όλων μας. Η εξέλιξη του ως νοήμων ον, του δίνει την δυνατότητα να επιβάλλεται στο περιβάλλον, άρα στα ζώα και στα φυτά, ως μη όφειλε, προξενώντας πολλά δεινά. Όπως δε έχουν πει πολλοί, όταν εξαφανιστούν οι μέλισσες, τα χρόνια του ανθρώπου σ’ αυτό το πλανήτη θα είναι λίγα. Αυτό είναι το ένα….

….το άλλο: “στην Ελλάδα είσαι ότι δηλώσεις” η γνωστή ρήση Τσαρούχη. Δηλ. ότι αποφασίσει ο καθ’ εις, αυτοπροσδιορίζεται, αυτοαναγορεύεται και αναλαμβάνει ρόλους. Αυτό το βλέπουμε από τους υποψήφιους δημάρχους των ημερών μέχρι διάφορες συλλογικότητες που αναλαμβάνουν διάφορους ρόλους καμιά φορά κρυμμένους πίσω από νόμους…….

….το τρίτο: όταν επισκέπτομαι ένα κράτος  π.χ. της Ευρώπης, σέβομαι τη νοοτροπία και τη λογική, την αισθητική των κατοίκων του. Δεν διανοούμαι για παράδειγμα να στήσω στην Αγγλία έναν φορέα ενάντια στο καθεστώς της χώρας επειδή δεν μου αρέσει η βασίλισσα, ή στη Γερμανία να κατουράω τα δέντρα και να βρίζω τη Μέρκελ επειδή ίσως έτσι  έχω μάθει…….

Αφορμή για την εισαγωγή αυτή ήταν ο ευνουχισμός, συγχωρείστε με, η στείρωση του “απροστάτευτου” Φίλλιπου του γάτου που βλέπετε στη φωτογραφία, από τον σύλλογο VOCAL (Voice of the Cats Alliance), χωρίς την ενημέρωση της ιδιοκτήτριας του, με το σκεπτικό που θα διαβάσετε παρακάτω στη θέση που δημοσιοποίησε ο σύλλογος αμέσως μετά τη σχετική φασαρία.

Απάντηση του Vocal στις ανησυχίες του συμπολίτη μας για τη στείρωση των γατιών

To VOCAL είναι ένας φιλοζωικός σύλλογος με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των αδέσποτων ζώων και ειδικότερα των γατών. Αυτό επιτυγχάνεται με τη στείρωση των αδέσποτων, την περίθαλψή τους και τη σίτισή τους.

Πρόσφατα το VOCAL ξεκίνησε υπό την εποπτεία του δήμου Αγίου Νικολάου τη λειτουργία κτηνιατρείου για τη στείρωση των αδέσποτων ζώων του νομού μας όπως ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ από το νόμο 4039 άρθρο 9 παρ. 1 ο οποίος προβλέπει ότι  «Οι Δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, σύμφωνα με το παρόν άρθρο. Η αρμοδιότητα αυτή μπορεί να ασκείται και από συνδέσμους δήμων, καθώς και από φιλoζωικές ενώσεις και σωματεία σε συνεργασία με τον αρμόδιο Δήμο, εφόσον αυτά διαθέτουν υποδομή, συνιστάμενη στην ύπαρξη κατάλληλων σχετικών εγκαταστάσεων ή οχημάτων μεταφοράς ζώων και ανθρώπινο δυναμικό με εμπειρία στο χειρισμό των ζώων»  και στη συνέχεια στην παρ.2 «Για τον παραπάνω σκοπό κάθε Δήμος ή όμοροι ή συνεργαζόμενοι Δήμοι ιδρύουν και λειτουργούν δημοτικά ή διαδημοτικά κτηνιατρεία και καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς επιτρεπομένης της συνεργασίας με ενδιαφερόμενα φιλoζωικά σωματεία και ενώσεις ή και εθελοντές φιλόζωους σε ιδιόκτητους ή μισθωμένους ή παραχωρούμενους από το Δημόσιο, την Περιφέρεια ή από ιδιώτες χώρους.»  και  παρ.4  «Τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, που περισυλλέγονται…υποβάλλονται σε κτηνιατρική εξέταση, στειρώνονται, σημαίνονται με ηλεκτρονική σήμανση ως αδέσποτα…».

Με βάση τη νομοθεσία αυτή ολοκληρώσαμε ένα πρόγραμμα στειρώσεων αδέσποτων γατιών τα οποία βρέθηκαν σε διάφορες περιοχές του νομού μας. Για πολλά από αυτά δεχτήκαμε τηλέφωνα από κατοίκους που μας ζήτησαν να τα στειρώσουμε, είτε για να βελτιωθεί η υγεία τους, είτε για να μην τσακώνονται, είτε γιατί πολλαπλασιάζονται με πολύ γρήγορους ρυθμούς με αποτέλεσμα να τα πατάνε αυτοκίνητα και για πολλούς άλλους λόγους.

Πριν μερικές μέρες ενημερωθήκαμε ότι ο «ιδιοκτήτης» ενός γάτου που στειρώσαμε κατά τη διάρκεια αυτού του προγράμματος ενοχλήθηκε που το στειρώσαμε χωρίς την άδειά του. Έγιναν καταγγελίες σε ραδιοφωνικό σταθμό και δημοσίευση στην Ανατολή ανώνυμα ώστε να επιστήσει την προσοχή στους άλλους φιλόζωους να προσέχουν τα ζώα τους.

Σε απάντηση αυτής της δημοσίευσης ο σύλλογος VOCAL απαντάει τα εξής:

*        Στον ορισμό του αδέσποτου ζώου  στο άρθρο 1 ορίζεται ότι αδέσποτο είναι «κάθε ζώο συντροφιάς, το οποίο είτε δεν έχει κατοικία είτε βρίσκεται έξω από τα όρια της κατοικίας του ιδιοκτήτη, του κατόχου, του συνοδού ή του φύλακά του και δεν τελεί υπό την άμεση επίβλεψη και τον έλεγχό τους». Ο γάτος αυτός βρέθηκε στο δρόμο και πολλά μέτρα πιο μακριά από την περιοχή από όπου υποτίθεται ότι προέρχεται.

*        Επίσης το αστείρωτο αυτό γατί, έχει συντελέσει  μέσω της φυσικής διαδικασίας της αναπαραγωγής στην δημιουργία αδέσποτων ζώων, κάτι που απαγορεύεται από τον νόμο να γίνεται και επιβάλλει τη στείρωσή του.

*        Ακόμα  ο «ιδιοκτήτης» του ζώου εξέθετε συνεχώς το κατοικίδιό του στον κίνδυνο τροχαίου ατυχήματος αφού  κανένα μέτρο  δεν ελάμβανε για την προστασία αυτού, αφήνοντάς το να περιφέρεται στο δρόμο.

*        Τέλος βάσει του νόμου 4039/12, δηλαδή εδώ και δύο χρόνια, ο ιδιοκτήτης κατοικίδιου είτε πρόκειται για σκύλο είτε για γάτα, οφείλει να έχει τοποθετήσει  ηλεκτρονική  ταυτότητα, το λεγόμενο τσιπάκι.

Αυτό δεν υπήρχε στο γάτο, καθώς ελέγχθηκε με το σκάνερ προτού στειρωθεί         για να βεβαιωθούμε ότι είναι όντως αδέσποτο.

Ως σύλλογος προσπαθούμε για τη μακροπρόθεσμη ρύθμιση του πληθυσμού των γάτων, τον περιορισμό των δυστυχημάτων, τη διακοπή των κακόβουλων δηλητηριάσεων όπως επίσης και την προστασία των ανέσεων των κατοίκων και της δημόσιας υγείας. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να δυσαρεστήσουμε κάποιον.

Όμως χρειάζεται περισσότερη ενημέρωση για τις υποχρεώσεις μας ως ιδιοκτήτες κατοικιδίων προτού προβούμε σε καταγγελίες που είναι ασταθείς και αβάσιμες.

Φιλοζωικός σύλλογος VOCAL

www.miaow.info

Facebook : VOCAL (Voice of the Cats Alliance)

Ακολουθεί η απάντηση της Σίσσυ Παπαδοπούλου,

Περί “ιδιοκτησίας”

Η “ιδιοκτήτρια” του “αδέσποτου” γάτου, οφείλω, μετά το άρθρο σας, να εκφράσω την ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία, τη δική μου, αλλά και άλλων συμπολιτών μου, οι οποίοι με προσέγγισαν και παρακαλούμε να μας επιτρέψετε να έχουμε κι εμείς φωνή.

Το “αδέσποτο” ζώο, που στο εξής θα αποκαλούμε Φίλιππο, διότι αυτό είναι το όνομά του, για το οποίο ισχυρίζεστε ότι έγινε ανώνυμη καταγγελία στα ΜΜΕ (αλήθεια, πώς ξέρατε τότε για ποιό γάτο πρόκειται  και πόσα μέτρα μακριά τον συλλάβατε από το σπίτι του;), πράγματι, δε φέρει τσιπάκι. Έφερε μόνο λουράκι αλλά γύρισε χωρίς αυτό. Ο Φίλιππος λοιπόν, που θεωρείτε παραμελημένο (αλήθεια, γιατί δε ζητήσατε να δείτε το βιβλιάριό του;) και εκτεθειμένο σε κινδύνους (αλήθεια, υποστηρίζετε ότι οι γάτες πρέπει να ζουν έγκλειστες;) εξαφανίστηκε ένα βράδυ και επέστρεψε το επόμενο μεσημέρι πανικόβλητος, ζαλισμένος και… στειρωμένος. Έχετε αντιμετωπίσει ποτέ το αίσθημα της παραβίασης;

Ο νόμος που παραθέτετε ορίζει, εκτός από τη στείρωση, κτηνιατρική εξέταση και περίθαλψη. Εύλογα πρέπει να παραδεχτείτε, γεννάται το ερώτημα: 82 γάτες που συλλέξατε και στειρώσατε σε 3 μέρες, πόσο πιθανό είναι βάσει χρόνου να έτυχαν της δέουσας φροντίδας; Πώς γνωρίζετε πόσες επέζησαν και πόσες εκδήλωσαν μετεγχειρητικές επιπλοκές; Γιατί δεν ανακοινώσατε επισήμως και δημοσίως την πρόθεσή σας, ώστε να έχει επιτόπου πρόσβαση κάθε ενδιαφερόμενος “ιδιοκτήτης”; Προς τι η μυστικοπάθεια;

Κυρίες και κύριοι του Vocal, με τις καλύτερες των διαθέσεων, θεωρώ κρίμα να “μετράμε” το φιλοζωικό μας συναίσθημα με το εύρος της εξουσίας που διαθέτουμε επάνω στα ζώα. Κι αν έχετε το νόμο με το μέρος σας, δεν εξυπακούεται ότι έχετε σύμφωνη σύμπασα την κοινή γνώμη. Αν εκείνο που βγάζει τα εισαγωγικά από τον “ιδιοκτήτη” είναι το τσιπ, μοιράστε τσιπάκια και αμέσως θα μειωθεί ο αριθμός των “αδέσποτων”! Αλλά αυτό δεν το προβλέπει ο νόμος…

Προσωπικά, θα χαρώ πολύ να σας συναντήσω στην πόλη, να ταΐζουμε μαζί τα αδέσποτα που στειρώσατε, με τις κατάλληλες πλέον τροφές, αφού-ασφαλώς γνωρίζετε-ότι τα στειρωμένα ζώα χρήζουν απαραιτήτως ειδικής διατροφής.

Τέλος, εγώ η “ιδιοκτήτρια” (που εύχομαι να είχα βάλει κάμερα και όχι τσιπ στο Φίλιππο) πραγματικά δεν έχω καμία διάθεση να εμπλακώ σε ένα  στείρο διάλογο περί νομοθεσίας και κατάχρησης εξουσιών και παραθέτω έναν εφιάλτη μου: Εμφανίστηκε -λέει-μια νύχτα ένα εξουσιοδοτημένο και φιλάνθρωπο ανώτερο ον και αποφάσισε, ότι οι άνθρωποι είμαστε πολλοί, κυκλοφορούμε παντού και είμαστε και ατσιπάριστοι…

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

Σίσσυ Παπαδοπούλου {jcomments on}

Print Friendly, PDF & Email

Από manos