ανεμογεννήτριεςτου Κωστή Πετράκη

Όταν, το 2009, κατατέθηκε η πρόταση σύζευξης (με υποθαλλάσιο καλώδιο) της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα για την μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος παραγόμενου από γιγάντιες ανεμογεννήτριες σε όλο το νησί, μάλλον σαν σενάριο “επιστημονικής φαντασίας” έμοιαζε και όχι ως προμήνυμα του ενεργειακού εφιάλτη που ζει πλέον το νησί.

Ωστόσο, η πρώτη αντίδραση από δημάρχους του νομού Χανίων ήταν έντονη. Μέχρι και υπόμνημα προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) κατέθεσαν κατά της άδειας παραγωγής στην εταιρεία ΣΑΡΡΑΣ & ΣΙΑ.

Στην συνέχεια, όμως, η στάση των περισσοτέρων δημάρχων άλλαξε. Στην συνεδρίαση της ΤΕΔΚ Χανίων στις 27-7-2010 που έγινε παρουσία των εκπροσώπων της εταιρείας, υπαναχώρησαν και έδωσαν το “πράσινο” φως στην φαραωνική επένδυση, αγνοώντας τις έντονες διαμαρτυρίες των πολιτών – κατοίκων του Αποπηγαδιού, που είχαν καταθέσει και αυτοί γραπτή ένσταση στη ΡΑΕ.

Παραμονές των εκλογών της 17ης Ιούνη, δημοσιεύθηκαν (ΦΕΚ αρ. 1787 Β/ 6-6-12) οι αποφάσεις ένταξης τριών μεγάλων επενδύσεων βιομηχανικών ΑΠΕ στην Κρήτη στο FAST TRACK. Οι αποφάσεις αυτές, που χαρακτηρίστηκαν ως πολιτικό και συνταγματικό πραξικόπημα, υπογράφηκαν από τον τότε υπηρεσιακό  υπουργό και νυν υπουργό οικονομικών κ. Στουρνάρα.

Οι τρείς εταιρείες, «αξιοποιώντας» τον αντισυνταγματικό νόμο για τις Στρατηγικές Επενδύσεις (Ν. 3894/2010 ΦΕΚ Α΄ 204/02.12.2010), γνωστό ως FAST TRACK, ή νόμο Παμπούκη, έσπευσαν να διασφαλίσουν, με συνοπτικές διαδικασίες,  αδειοδοτήσεις σε  δεκάδες περιοχές στην Κρήτη που είχαν «καπαρώσει», μέσω της ΡΑΕ.

 

Τα τρία σχέδια που αφορούν και το Λασίθι είναι:

  • «Αιολικό Σύστημα Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας με 33 αιολικούς  σταθμούς, συνολικής ισχύος 1.077 MW, στους τέσσερις νομούς της Κρήτης και κοινή διασύνδεσή τους με το Εθνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα Ενέργειας μέσω υποβρυχίου καλωδίου» κυριότητας της «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.»,
  • «Κρήτη Πράσινο Νησί»: 36 αιολικοί σταθμοί συνολικής ισχύος 1.005,10 MW και διασύνδεσή τους με το Διασυνδεδεμένο Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας μέσω κοινού υποβρυχίου καλωδίου», κυριότητας του Ομίλου «ELICA GROUP» και
  • «Κατασκευή ηλιοθερμικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 70 MW στη θέση Φουρνιά, του Δήμου Σητείας ενεργειακής παραγωγής 378.306 MWh ετησίως» , κυριότητας της «ΣΟΛΑΡ ΠΑΟΥΕΡ ΠΛΑΝΤ ΛΑΣΙΘΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Μ.Ε.Π.Ε.». (Αφορά μόνο το Λασίθι)

Σύμφωνα με τις άδειες παραγωγής που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, οι περιοχές του νομού Λασιθίου, εκτός από τα Φουρνιά, που εκχωρούνται είναι:

Στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.

  • 39 ΜW (13 α/ν Χ 3 MW) στη θέση «Φρούδια- Λυγιάς – Πλατύβολο» ∆ήμου Σητείας
  • 33 ΜW (11 α/ν) στη θέση «Μόδι – Χάρακας – Μούρες» ∆ήμου Σητείας
  • 45 ΜW (15 α/ν) στη θέση «Παπούρα – Κάτω Λιμνία – Χαντριανή Βίγλα – Αγριδομούρ» ∆ήμου Σητείας
  • 42 ΜW (14 α/ν) στη θέση «Τρούλα – Χαλκιάς – Κορφή» ∆ήμου Σητείας
  • 27 ΜW (9 α/ν) στη θέση «Χάλαβρα- Μαυρόπετρα- Καστρί» ∆ήμου Σητείας
  • 21 ΜW (7 α/ν) στη θέση «Κυμπάρα» ∆ήμου Σητείας
  • 21 ΜW (7 α/ν) στη θέση «Αρμούλα» ∆ήμου Σητείας
  • 48 ΜW (16 α/ν) στη θέση «Κλήρος – Καψάς» ∆ήμου Σητείας και Ιεράπετρας
  • 42 ΜW (14 α/ν) στη θέση «Αφέντης – Παπούρα» ∆ήμου Ιεράπετρας
  • 24 ΜW (8 α/ν) στη θέση «Ρωμανάτη» ∆ήμου Ιεράπετρας

ΣΥΝΟΛΟ 342  MW & 114 α/ν

 

Και στην ΣΑΡΡΑΣ & ΣΙΑ  / ΕΛΙΚΑ

  • 27,6 ΜW  (12 α/ν Χ 2,3 MW) στη θέση «Χαντριανή Κεφάλα» Δήμου Λεύκης
  • 20,7  ΜW  (9 α/ν) στη θέση «Δρούπι» Δήμου Λεύκης
  • 18,4 ΜW  (8 α/ν)στη θέση «Σταυρός» Δήμου Ιεράπετρας
  • 32,2 ΜW  (14 α/ν) στη θέση «Κουκιές»  Δήμου Ιεράπετρας
  • 23 ΜW  (10 α/ν) στη θέση «Πλακοκέφαλα»  Δήμου Ιεράπετρας
  • 36,8 ΜW (16 α/ν) στη θέση «Πεζά» Δήμου Νεάπολης
  • 29,9 ΜW (13 α/ν) στη θέση «Μαχαιράς» Δήμου Νεάπολης
  • 27,6 ΜW (12 α/ν) στη θέση «Βαρσάμη» Δήμου Οροπεδίου
  • 27,6 ΜW  (12 α/ν) θέση «Καθαρό» Δήμου Οροπεδίου
  • 29,9 ΜW  (13 α/ν) θέση «Σελένα» Δήμου Οροπεδίου
  • 29,9 ΜW  (13 α/ν) θέση «Λουλουδάκι» Δήμου Οροπεδίου
  • 27,6 ΜW (12 α/ν) θέση «Πλαγιές» των ∆ημοτικών Ενοτήτων Λεύκης και Μακρύ Γυαλού, των ∆ήμων Ιεράπετρας και Σητείας

ΣΥΝΟΛΟ 331,2 MW & 144 α/ν

 

Τα έργα αυτά  αφορούν αιολικούς σταθμούς, συνδεδεμένους στο σύστημα της ηπειρωτικής χώρας με ξεχωριστά καλώδια για κάθε εταιρία και με το ηλεκτρικό ρεύμα να προορίζεται για εξαγωγή!

Δηλαδή έχουμε ένα γενικό σύνολο 743,2 ΜW μόνο για το νομό Λασιθίου και μόνο από τα έργα που εντάσσονται στο FAST TRACK, όταν αυτή τη στιγμή οι ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια για ολόκληρη την Κρήτη, είναι 700 -750 ΜW maximum, στις ώρες αιχμής!!!

Οι ανεμογεννήτριες της εταιρείας ΤΕΡΝΑ θα είναι των 3 MW και της Σάρρας των 2,3 MW, έκαστη, με διάμετρο ρότορα  (φτερωτής) τα 90 και 71 μέτρα αντίστοιχα, όταν  οι περισσότερες από τις α/ν που ήδη έχουν μπει στο Λασίθι, έχουν διάμετρο το πολύ 52 μέτρα.

Θα χρειαστούν δρόμοι πρόσβασης “αεροδρόμια”. Θα χρειασθούν τόννοι μπετόν για να θεμελιωθούν αυτά τα σιδερένια τέρατα στα  βουνά μας, καθένα από αυτά πάνω σε μια πλατεία  ανέγερσης, διαστάσεων “γηπέδου ποδοσφαίρου”.

Όσο για το ηλιοθερμικό στα Φουρνιά, είναι ίσως ότι χειρότερο και εφιαλτικότερο θα μπορούσε να συμβεί στη φύση. Πληγή μη αναστρέψιμη ακόμη και με τη πάροδο εκατοντάδων ετών, αφού χιλιάδες στρέμματα παρθένας γης θα μετατραπούν σε κρανίου τόπο με το μπετόν και το ατσάλι να είναι το νέο είδος χλωρίδας στη περιοχή. Πρόκειται για ένα από τα  μεγαλύτερα ηλιοθερμικά εργοστάσια της Ευρώπης 70 MWe. που εκτός από τις τεράστιες ποσότητες νερού που χρειάζεται για τη λειτουργία του, θα καίει και επικίνδυνα για την υγεία και το περιβάλλον τοξικά βιοκαύσιμα!.

Δηλαδή θα υποστούμε άλλον έναν “Αθερινόλακο”, που με μαθηματική ακρίβεια θα υφαρπάξει τους ζωτικούς φυσικούς μας πόρους.

Και όλη αυτή η καταστροφή, θα συντελεσθεί με την «νομότυπη» υφαρπαγή πατρογονικών περιουσιών, με τις εταιρείες να εκμεταλλεύονται την σχετική επί του θέματος άγνοια των κατοίκων – ιδιοκτητών, που τους προσεγγίζουν μυστικά και τους υπόσχονται μακροχρόνια ενοίκια (“λαγούς και πετραχήλια”) υπογράφοντας μαζί τους συμφωνητικά, αμφίβολης νομικής εγκυρότητας. Στόχος τους είναι να εξασφαλίσουν την συναίνεση τους μέχρι την εγκατάσταση του έργου. Στη συνέχεια βέβαια και αφού υποχρεωτικά έχει ζητηθεί και γίνει ο χαρακτηρισμός της περιοχής σε δασική, οι εταιρείες αργά ή γρήγορα σταματούν να πληρώνουν τους πρώην πλέον ιδιοκτήτες – αν τους έχουν πληρώσει ποτέ, αφού η γη έχει περάσει στη διαχείριση του Δημοσίου. Γνωστή “τεχνική” που εφαρμόστηκε και στο Αποπηγάδι.

Γνωρίζουμε βέβαια, από δημοσιεύματα, ότι αυτά τα δυο, δεν θα είναι τα μόνα καλώδια διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Αρκετά άλλα πρότζεκτ (ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Παγκρήτια Συνεταιριστική, πρόγραμμα Ήλιος κλπ) φιλοδοξούν να μας “καλωδιώσουν” διεκδικώντας μερίδιο από την “πίτα” της εκχώρησης των πλουτοπαραγωγικών πηγών του τόπου μας.

Παράλληλα με την διασυνδεδεμένη παραγωγή, αδειοδοτείται και η παραγωγή πολλών εκατοντάδων ΜW από «υβριδικά – αντλησιοταμιευτικά» με επιχείρημα ότι «πρόκειται για ιδανική μορφή αποθήκευσης ενέργειας σε μη διασυνδεδεμένα νησιά όπως η Κρήτη» (η οποία, ωστόσο, προβλέπεται να διασυνδεθεί και μάλιστα με διαδικασίες φαστ τρακ!). Τα έργα αυτά, εκτός από τις τεράστιες επεμβάσεις – καταστροφές στο φυσικό περιβάλλον (βλ. Ικαρία) στοχεύουν επί πλέον και στην υποθήκευση των νερών μας από τις ιδιωτικές  εταιρείες που θα τα διαχειρίζονται.

Και για όσους πιστεύουν ακόμη ότι με τόσες ΑΠΕ θα κλείσουν ο Αθερινόλακος και η Ξυλοκαμάρα, ας γνωρίζουν ότι πρόσφατα  το ΥΠΕΚΑ ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους (απόφαση με Αρ. Πρωτ. 189728/4-5-2012) για νέο Ατμοηλεκτρικό Σταθμό, στον Αθερινόλακκο,  που θα λειτουργεί με μαζούτ χαμηλού θείου ή πετρέλαιο ντήζελ (και μελλοντικά φυσικό αέριο)!

Ο απόλυτος παραλογισμός; Όχι.  Η απόλυτη λεηλασία!.

Οι Υπηρεσίες αδειοδοτούν τα πάντα παντού, επικαλούμενες ως άλλοθι την ανυπαρξία  ενεργειακού και χωροταξικού σχεδιασμού! Στην πραγματικότητα, ο μη σχεδιασμός σε συνδυασμό με την περιβαλλοντοκτόνα  νομοθεσία  που “χτίζεται” από το 2001, είναι ο «σχεδιασμός» που επιτρέπει στις εταιρείες να χωροθετούν, αυτές, με αποκλειστικό κριτήριο το μέγιστο κέρδος. Δεδομένης δε της κλίμακας αξιών της Διοίκησης,  και οι πλέον δραματικές επιπτώσεις στο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον καταλήγουν να θεωρούνται   επουσιώδεις μπροστά στα οικονομικά μεγέθη και τα υπερκέρδη των εταιρειών!

Αυτά τα φαραωνικά έργα θα καταστρέψουν ανεπιστρεπτί τα βουνά μας, τόπους ανεπανάληπτης φυσικής ομορφιάς, προστατευόμενες περιοχές νατούρα και Ζώνες Ειδικής Προστασίας Πτηνών  αφού μέσα σε τέτοιες ζώνες, και στο Λασίθι, χωροθετούνται τα περισσότερα .

Εκατοντάδες φορείς και πολίτες της Κρήτης αντιστέκονται απέναντι σ αυτή τη λεηλασία και την καταστροφή του τόπου συμμετέχοντας στο Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα κατά των βΑΠΕ (ΠΔΑΚΤΒΑΠΕ).

Το ΠΔΑΚΤΒΑΠΕ έχει δώσει ήδη εντολή σε δικηγορικό γραφείο στην Αθήνα, να προσφύγει στο ΣΤΕ κατά του ΦΕΚ που εντάσσει τα έργα αυτά στο φαστ τρακ.

Καλούμαστε όλοι μας, οι δήμοι των περιοχών που πλήττονται, οι περιβαλλοντικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι, το Τ.Ε.Ε., οι ορειβατικοί σύλλογοι, τα πολιτικά κόμματα, η εκκλησία, αλλά και κάθε πολίτης ατομικά, να συμπαραταχθούμε στον αγώνα για να αποτρέψουμε αυτό το έγκλημα. Ας συνυπογράψουμε ενισχύοντας την προσφυγή στο ΣΤΕ, πριν λήξει η προθεσμία κατάθεσής της.

Ήδη, το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου με ομόφωνη απόφαση του στις 27 Ιουνίου 2012, έπραξε το αυτονόητο στη κατεύθυνση της προάσπισης των συμφερόντων της τοπικής κοινωνίας και δείχνει πρώτο το δρόμο και στους υπόλοιπους ΟΤΑ, α΄ και β΄ βαθμού. Απ’ τους οποίους περιμένουμε ανάλογες αποφάσεις, με τις οποίες εμπράκτως θα συντάσσονται στον αγώνα μας για την αναχαίτιση της λαίλαπας των βιομηχανικών ΑΠΕ, που θα ισοπεδώσουν κυριολεκτικά τον τόπο μας.

Αλλά και στην υπόλοιπη Κρήτη η κινητικότητα είναι εντυπωσιακή και οι δηλώσεις συμμετοχής (δήμων, φορέων, συλλόγων και πολιτών) αξιοσημείωτες!.

Το Λασίθι, πέραν του δήμου Αγίου Νικολάου, τι θα κάνει;

Κωστής Πετράκης, κοινωνιολόγος, μέλος του παγκρήτιου δικτύου αγώνα κατά των βΑΠΕ

petrakiskostis@gmail.com

Υ.Γ. Το e-mail του Παγκρήτιου  Δικτύου για επικοινωνία είναι: padyagobape@gmail.com
Print Friendly, PDF & Email

Από manos