Μενέλαος Φουλεδάκηςτου Μενέαλου Φουλεδάκη

Ο Νομός μας το Λασίθι είναι ένας πολύ όμορφος Νομός. Πολύ διαφορετικός από τους άλλους Νομούς στην Ελλάδα. Έτσι ήταν πάντα. Κάποιοι πιστεύουν ότι η κακοδαιμονία του είναι η ιδιομορφία του. Τρεις μικρές πόλεις, τρεις διαφορετικές περιοχές. Για πολλούς τοπικούς πολιτικούς παράγοντες το πλεονέκτημα που δεν υπάρχει αλλού στην Ελλάδα, είναι μειονέκτημα. Γιατί; Ισχυρίζονται ότι. .. δεν μπορούν (δεν έχουν το πολιτικό βάρος!! ) να διεκδικήσουν τα αυτονόητα (τι ακριβώς εννοούν;) από το κεντρικό κράτος .

Κάποιος ίσως σήμερα από τους πιο έντιμους και καθαρούς πολιτικούς παράγοντες στο Λασίθι (Ο Αντώνης ο Ανυψητακης )που οι απόψεις του έτσι και αλλιώς θεωρούνταν αιρετικές εξηγεί αναλυτικά …«λειτουργεί (το Λασίθι) ως χαλαρή συνομοσπονδία των τριών ισχυρών πόλων και έχει μετατρέψει την φυσική και ιστορική του αποκέντρωση σε αιτία τοπικιστικού ανταγωνισμού που ακυρώνει το οποιοδήποτε συνεκτικό πρόγραμμα και αποδυναμώνει τον Νομό από την διεκδίκηση όσων του αναλογούν….»

Και συνεχίζει αναφερόμενος στην παθογένεια; Του Λασιθίου… …μοιάζαμε κυβερνώντες και κυβερνώμενοι με πρεζόνια όπου το « πράμα» ήταν δανεικά, στρεβλές επιδοτήσεις, ρεμούλα, διαφθορά κομματισμός, με την ανοχή όλων; μας και προτείνει … ένα ελάχιστο πρόγραμμα συνεννόησης για το μέλλον όλων των πολιτικών δυνάμεων στο Λασίθι…

Γνώμη μου είναι ότι το πολιτικο πρόβλημα για το Νομό Λασιθίου είναι η αποδοχή της πραγματικότητας. Ο Νομός μας δεν μπορεί να είναι ενιαίος και δεν μπορεί να λειτουργεί ενιαία. Η περιοχή του Δήμου Αγ. Νικολάου μικρή επαφή έχει με την Ιεράπετρα και την Σητεία σε ζητήματα οικονομικά, πολιτισμού, και υπηρεσιών .Το ίδιο συμβαίνει με τη Σητεία και με την Ιεράπετρα. Αυτό είναι το φυσιολογικό και το αντικειμενικό. Τα άλλα είναι ασκήσεις επί χάρτου, ιδεοληψίες και υποθέσεις εργασίας .

Αν λοιπόν έχω δίκιο και είμαστε τρία διαφορετικά «Λασίθια» το τέταρτο έτσι και αλλιώς αποκαλείται έτσι (οροπέδιο) Λασιθίου και η επαφή του είναι περισσότερο με το Ηράκλειο υπάρχει πρόβλημα .

Συνεννόηση και επικοινωνία μπορεί να υπάρχει μεταξύ των τριών πόλων και είναι σωστό. Όπως συνεννόηση πρέπει να υπάρχει με το Δήμο Χερσονήσου και με το Ηράκλειο. Όμως δεν μπορεί να υπάρχει το Λασίθι σαν όραμα π.χ «Λασίθι 2148»,κανοντας την αυτοκριτική μου με βάση και την εμπειρία μου, ούτε να υπηρετεί κοινές αντιλήψεις για το τι, και πως, θα πάρουμε (διεκδικήσουμε )από την κεντρική εξουσία . Γιατί το κεντρικό κράτος φαλίρισε και από τις δικές μας (πανλασιθιώτικες !!! ) λογικές, της δήθεν αποκέντρωσης. Όμως ευτυχώς η δυστυχώς τέλειωσαν οι εποχές του δώσε μου και μένα Μπάρμπα, είμαι αδύναμος, είμαι δικός σου.

Μπορεί βέβαια να ζουν και να βασιλεύουν οι παράγοντες (πολιτικοί και θρησκευτικοί ) που το πολιτικό τους μέλλον νομίζουν ότι εξαρτάται από αυτές τις λογικές. Μπορεί τις ιδεοληψίες τους να τις βαφτίζουν «αγάπη για τον τόπο» όπως έκαναν πριν λίγα χρόνια οι Ζουράρηδες για τον Καλλικράτη στο Βραχάσι. Μπορεί την ιδεοληψία τους να την βαφτίζουν αγάπη για την υγεία και την μόρφωση, αξιοποιώντας συναισθήματα αδικίας η κούφιας και χωρίς περιεχόμενο επαναστατικότητας …

Όμως το μέλλον μας κατά την γνώμη μου δεν βρίσκεται στην στήριξη μιας Πανλασιθιωτικης αντίληψης για το «ρίξιμο» και την «αδικία». Το μέλλον μας βρίσκεται στην στήριξη όλων εκείνων των πολιτικών που ανατρέπουν το φαύλο παρελθόν παίρνουν μέτρα, και προωθούν πολιτικές στην παιδεία, στην υγεία, στην αυτοδιοίκηση, στην εκπαίδευση, ώστε η χώρα μας, επομένως και το Λασίθι, να ξεπεράσει τις πολιτικές που μας οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση της φτώχειας και των μνημονίων.

Το μέλλον μας βρίσκεται στην αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων του τόπου μας στον τουρισμό, στα τοπικά προϊόντα, την πολιτιστική παράδοση το επιστημονικό και πνευματικό δυναμικό. Χρειάζονται προτάσεις και διεκδικήσεις όπως ιατρικός τουρισμός, εξασφάλιση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, σύνδεση της εκπαίδευσης με τον τουρισμό και την παράδοση, την τοπική παραγωγή, κλπ. Αυτές τις προτάσεις έχουν ανάγκη τα παιδιά μας για να δουν με αισιοδοξία το μέλλον τους

Μενέλαος Φουλεδάκης

Δημοτικός Σύμβουλος

 

Print Friendly, PDF & Email

Από manos