του Κώστα Καράτζη

Η Τράπεζα που συνέδεσε την ιστορία της με την αγροτική ανάπτυξη στη χώρα μας, η τράπεζα που αποτέλεσε εργαλείο και πυλώνα αγροτικής ανάπτυξης για πολλές δεκαετίες, παύει πλέον να υφίσταται.

Κάνοντας μια ειλικρινή εκτίμηση των πραγμάτων θα διαπιστώσουμε ότι δεν φτάσαμε τυχαία έως εδώ.

Είχε προηγηθεί η απελευθέρωση του τραπεζικού συστήματος, η μεταφορά των δικαιωμάτων των επιδοτήσεων πολλών αγροτών σε ιδιωτικές τράπεζες και η διαχρονική διαφοροποίηση του ρόλου της ΑΤΕ στα πλαίσια λειτουργίας των ιδιωτικών τραπεζών.

Επίσης αρκετές  ενώσεις και  συνεταιρισμοί μετέφεραν τις συναλλαγές τους από την ΑΤΕ σε άλλες τράπεζες κατά την τελευταία πενταετία με την πρόφαση του ευνοϊκότερου επιτοκίου  και της αύξησης των πιστοδοτικών ορίων.

Ως εκ τούτου όλα ήταν προδιαγεγραμμένα και προαποφασισμένα και δεν δικαιούμαστε σήμερα να ομιλούμε περί αιφνιδιασμού. Τα γνωρίζαμε και τα περιμέναμε, απλώς ήταν ζήτημα χρόνου.

Η εκποίηση της ΑΤΕ έναντι πινακίου φακής (Άκουσον – άκουσον 90 εκατομμύρια ευρώ, όσα δηλαδή  χρωστάει μια ένωση όπως η ΕΑΣΗ), αποτελεί επί της ουσίας μια παρωνυχίδα του συνολικού προβλήματος, πλην όμως διακυβεύονται πολλά.

Το συνολικό πρόβλημα είναι σαφέστατα η εκποίηση ή κοινώς  το ξεπούλημα όλης της δημόσιας περιουσίας και του άφθονου ανεκμετάλλευτου φυσικού πλούτου που διαθέτει η χώρα μας.

Σε ότι  αφορά τον αγροτικό κόσμο η κατάργηση της ΑΤΕ εγκυμονεί πολλούς κινδύνους, ο σημαντικότερος των οποίων είναι ότι οι αγρότες θα  χάσουν για πρώτη  φορά την παραγωγική τους γη. Αυτό δηλαδή που δεν συνέβαινε ποτέ ή τουλάχιστον δεν συνέβαινε κατά κανόνα στην ΑΤΕ,  τώρα πιθανότατα θα συμβεί με τις υποθήκες των δανείων που θα μεταφερθούν στον νέο ιδιωτικό τραπεζικό φορέα.

Συνεκτιμώντας φυσικά και  τις ραγδαίες εξελίξεις στο αγροτικό περιβάλλον με την προφασιζόμενη   πράσινη ανάπτυξη και το σατανικό σχέδιο για τις  ΑΠΕ που παίρνει διαστάσεις λαίλαπας. Αυτό το σχέδιο δεν περιορίζεται στην ισοπέδωση όλων των βουνοκορφών  με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών βιομηχανικής κλίμακας, αλλά θα επικεντρωθεί κυρίαρχα στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και ηλιοθερμικών σταθμών. (Όλη η Κρήτη ένας καθρέπτης)

Αυτό θα συμβεί μετά βεβαιότητας γιατί η Κρήτη διαθέτει άφθονο ήλιο, τα αγροτικά της προϊόντα βρίσκονται σε πλήρη απαξίωση (τυχαίο και αυτό;), ο βασικός σπόνσορας του προγράμματος ΗΛΙΟΣ είναι ο «διαιτητής της Ευρώπης» η Γερμανία και ως εκ τούτου η κατάσχεση αγροτικής γης θα αποκτήσει για πρώτη φορά επενδυτικό ενδιαφέρον σε άλλες χρήσεις όπως η εγκατάσταση  Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Η αγροτική γη η οποία προσδίδει την ίδια την ταυτότητα στους αγρότες, που εξασφαλίζει την επαγγελματική ενασχόληση στην ενδοχώρα και εν τέλει την επιβίωση του εναπομείναντα αγροτικού πληθυσμού, για πρώτη φορά κινδυνεύει να αλλάξει χέρια και χρήση.

Είναι προφανές ότι η χώρα τελεί υπό ξένη κατοχή και οι εκπρόσωποι της αποδεικνύονται για άλλη μια φορά υποδεέστεροι των συνθηκών. Η δημόσια περιουσία και ο εθνικός πλούτος της χώρας  ανήκει αποκλειστικά στο λαό της και δεν είναι ιδιοκτησία κανενός πολιτικού και κανενός τεχνοκράτη.

Ο αγροτικός κόσμος οφείλει να βροντοφωνάξει κάτω τα χέρια από την ΑΤΕ και να διεκδικήσει τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου της.

Το κράτος οφείλει να διατηρήσει την ΑΤΕ ως ένα αναπτυξιακό εργαλείο προκειμένου να μπορέσει να υλοποιήσει πολιτικές αγροτικής ανάπτυξης με στόχο τόσο την εθνική μας αυτάρκεια  σε τρόφιμα όσο και σε εξαγωγές των μοναδικών ποιοτικών τροφίμων που ήδη παράγονται και μπορεί να παραχθούν στον τόπο μας.

Με τιμή ο πρόεδρος Κώστας Καράτζης

ο Κώστας Καράτζης είναι πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων νομού Ηρακλείου.

 

Print Friendly, PDF & Email

Από manos