επισκέπτες, ξενάγησηΠαίρνω το ερέθισμα να γράψω από την ημερίδα ξεναγών στο επιμελητήριο Λασιθίου.

Όλες οι προτάσεις των ξεναγών είναι σωστές και πάντα πρέπει να συνεργάζονται οι τοπικοί φορείς για την λύση των προβλημάτων των τουριστικών λεωφορείων ή οποιουδήποτε προβλήματος της τουριστικής αγοράς από την οποία όλοι ζούμε .

Πλην όμως οι επισκέπτες του τόπου μας δεν μεταφέρονται μόνο με τουριστικά λεωφορεία στα αξιοθέατα.

Η συντριπτική τους πλειοψηφία μεταφέρεται με ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, ταξί, άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς και πολλές φορές από ντόπιους φίλους τους.

Αυτοί οι μεμονωμένοι επισκέπτες πώς μπορούν να έχουν αυτήν την παροχή υπηρεσίας από τους ξεναγούς;

Στα αναδεδειγμένα εμπορικότερα μνημεία όπως την Σπιναλόγκα, την Κνωσό, το μουσείο Ηρακλείου πάντα υπάρχει κάποιος ξεναγός.

Αντιθέτως στην Παναγία την Κερά, στην Λατώ, στην Παναγία την Οδηγήτρια , στα Γουρνιά, στα Μάλια, στη Δρήρο, στην Βασιλική, στο Μοναστηράκι δίπλα στη χαράδρα του Χα, στο Δικτέο Άνδρο,  στα μοναστήρια και σε εκατοντάδες αρχαιολογικούς χώρους και όχι μόνο, πως μπορεί ο μεμονωμένος επισκέπτης  να ξεναγηθεί; Αυτοί άλλωστε οι ιστορικοί και αρχαιολογικοί χώροι είναι μοναδικό τουριστικό συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής μας και της χώρας μας.

Μήπως δεν είναι αρκετοί οι ξεναγοί σε αριθμό για να καλύψουν όλα αυτά τα μνημεία;  Μήπως το βάθος της γνώσης που απαιτείται για τόσες χιλιάδες χρόνια ιστορίας, με  τόσα διαφορετικά αντικείμενα και περιόδους ,απαιτεί  να υπάρξει εξειδίκευση των ξεναγών;

Αν είναι αυτός ο λόγος θα μπορούσε η πολιτεία με μία μικρή παρέμβαση να λύσει το θέμα. Δηλαδή όλους τους απόφοιτους Ελληνικών πανεπιστημίων (φιλόλογοι, ιστορικοί, θεολόγοι, αρχαιολόγοι  και τόσες άλλες ειδικότητες) να τους πιστοποιήσει ως έλληνες ξεναγούς, στην ειδικότητα τους , σε συγκεκριμένους αρχαιολογικούς χώρους που τώρα είναι κλειστοί ή που δεν υπάρχουν σε αυτούς τους χώρους ξεναγοί για μεμονωμένους επισκέπτες. Ταυτόχρονα να τους χρησιμοποιεί ως φύλακες. Οι οποίοι θα πληρώνονται από τους επισκέπτες που επιθυμούν ξενάγηση με έκδοση αποδείξεων παροχής υπηρεσιών. Οι εν λόγω ξεναγοί-Φύλακες μπορούν να αξιολογούνται και να ελέγχονται   από την εκάστοτε  αρμόδια υπηρεσία όπου ανήκει το μνημείο. Όλα αυτά τα παιδιά μιλούν περισσότερες από 2 γλώσσες   και είναι έλληνες με ελληνική συνείδηση, άνεργοι και πιθανός προσεχώς μετανάστες.

Με τέτοιους τρόπους θα αναβαθμιστούν τα μνημεία του τόπου μας , και γενικά το τουριστικό προϊόν μας. Η συγκεκριμένη πρόταση δεν μπορεί να εφαρμοστεί φυσικά σε ένα χώρο όπως τη Σπιναλόγκα ,την Κνωσό, ή το μουσείο Ηρακλείου,  εκεί υπάρχουν  πληθώρα ξεναγών που εξυπηρετούν γκρουπ και μεμονωμένους επισκέπτες. Το μόνο που χρειάζεται σε αυτούς τους χώρους είναι η ανάρτηση ενημέρωσης για την συγκεκριμένη παροχή υπηρεσίας, με τον ισχύον τιμοκατάλογο για μεμονωμένους επισκέπτες.

Τα τουριστικά γραφεία γιατί δεν εκκλήθηκαν στη ημερίδα του συλλόγου ξεναγών; Αυτά δεν είναι οι οργανωτές των εκδρομών και οι καθόλα ειδικευμένοι παράγοντες; Αυτά δεν είναι οι κατεξοχήν συνεργάτες των ξεναγών ; Μόνο την ασφαλτόστρωση του παρκινγκ στην Ελούντα είναι ικανά να παρέχουν;

Εκπρόσωπος του τουριστικού τμήματος επιμελητηρίου Λασιθίου γιατί δεν εκλήθη;

Τα γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων γιατί δεν εκλήθησαν;

Πώς θα επισκεφτεί ο τουρίστας τα απολιθώματα στο Καθαρό αν όχι με ΙΧ, και από ποιόν θα ξεναγηθεί, υπάρχει ξεναγός παλαιοντολόγος;

Στη Βασιλική, το Μόχλος , την αρχαία Ολούς , τη Δρήρο , στο ανάκτορο της Ζάκρου  και σε δεκάδες άλλους χώρους   που δεν προσεγγίζει εύκολα ή δεν προσεγγίζει καθόλου  τουριστικό λεωφορείο, πως θα ξεναγηθούν οι  μεμονωμένοι επισκέπτες;

Σε τι ποσοστό είναι οι αρχαιολογικοί χώροι ανοικτοί;

Σε τι ποσοστό επί του συνόλου των αρχαιολογικών χώρων ζητείτε από τους οργανωτές εκδρομών να παρέχεται ξενάγηση;

Σε ποιους αρχαιολογικούς χώρους  παρουσιάζετε μεγάλο ενδιαφέρον από τους  επισκέπτες  αλλά  δεν λειτουργούν;

Πώς μπορεί να ξεναγηθεί ο επισκέπτης στα φυσικά μνημεία σε συσχέτιση με αρχαιολογικούς χώρους, όπως το φαράγγι των νεκρών στην Ζάκρο ή το Δικταίο Άνδρο;

Πώς μπορεί ένας φυσιολάτρης να περπατήσει το φαράγγι της Κριτσάς και κατόπιν να ξεναγηθεί στην Λατώ, στην Κερά κλπ;

Μπορεί το νέο υπό κατασκευή μουσείο Αγίου Νικολάου να ενταχτεί στα προγράμματα των οργανωτών εκδρομών όπως το μουσείο Ηρακλείου; Πως μπορεί να συσχετιστεί με τον αρχαιολογικό χώρο μέσα στην πόλη; Μέχρι τώρα ήταν σε ελαχίστων οργανωτών εκδρομών τα πλάνα.

Υπάρχει ξεναγός ειδικευμένος στα βότανα της Κρητικής φύσης (βοτανολόγος);

Υπάρχει ξεναγός γεωπόνος προκειμένου να ξεναγηθεί γκρουπ επισκεπτών στις κρητικές καλλιέργειες διαχρονικά και ταυτόχρονα να αναδειχτούν τα κρητικά μας προϊόντα (δύο εκατομμύρια πεντακόσιες χιλιάδες επισκέπτες της Κρήτης αν αγόραζαν από ένα κιλό λάδι ή κρασί ή μέλι συσκευασμένα είχαμε την ίδια στιγμή δυο χιλιάδες πεντακόσιους τόνους εξαγάγει) ;

Υπάρχουν ξεναγοί για εναλλακτικές μορφές τουρισμού;

Υπάρχει ενδιαφέρον για τα σπήλαια της Κρήτης  ως αρχαιολογικοί και ιστορικοί χώροι και σε ποιο βαθμό;

Υπάρχουν πολλά  ερωτήματα και θέματα που πρέπει να βρουν λύση και να οργάνωση.

Νομίζω ότι πάνω σε  θέμα ξενάγηση θα πρέπει να ενσκήψουν όλοι οι τουριστικοί και μη παράγοντες προκειμένου να λειτουργήσουν  όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι, βυζαντινά μνημεία ώστε να αναδειχτεί  και η τελευταία λεπτομέρεια που διαφοροποιεί αλλά και χαρακτηρίζει το τουριστικό προϊόν μας.

Είναι επιβεβλημένο, ειδικότερα τώρα που απελευθερώθηκε το επάγγελμα του ξεναγού και μπορεί ο οποιοσδήποτε ξένος  ξεναγός να ξεναγεί στη χώρα μας, για τον πολιτισμό και την ιστορία μας, να αντιμετωπίσουμε τα πράγματα διαφορετικά!!!

Με την μέγιστη ανάδειξη δράσεων, σε όλο το φάσμα του τουρισμού, όπου η ξενάγηση είναι  το σημαντικότερο στοιχείο μετά το ίδιο το μνημείο, το all inclusive ως τουριστικό προϊόν θα πάρει την θέση του στην τουριστική μας αγορά, χωρίς να αποτελεί πλέον μονόδρομο ή μοναδικό τουριστικό περιβάλλον, αλλά επιλογή των ξενοδόχων!!

Και βέβαια η ξενάγηση και οι ξεναγοί θα είναι η βιτρίνα και το πρόσωπο του τουρισμού μας.

Τέλος θα ήθελα να αναφέρω σχόλια πελατών μας για την στάθμευση των λεωφορείων τόσο στην Ελούντα όσο και στον Άγιο Νικόλαο.

Στο σύνολο τους μας ανέφεραν ότι δεν είναι δυνατών να αποκρύπτετε η θέα προς τον κόρφο της Ελούντας και  την Σπιναλόγκα από τα σταθμευμένα επί ώρες λεωφορεία. Επιπλέον ότι είναι αδιανόητο ενώ απολαμβάνεις το φαγητό σου η το ποτό σου, ένα ή περισσότερα λεωφορεία να δημιουργούν αποπνικτική ατμόσφαιρα δίπλα σου, από τις εν λειτουργία μηχανές τους.

Για τον Άγιο Νικόλαο μας ανέφεραν ότι δεν μπορεί από τα σταθμευμένα λεωφορεία στο λιμάνι να αποκόπτεται  η θέα προς τα νησάκια των Αγίων Πάντων, το καθολικό και γενικά τον κόλπο του Μιραμπέλου ή να δημιουργείτε το αδιαχώρητο στην γέφυρα και γενικά στο   λιμάνι από τα λεωφορεία. Επιπλέον ένας πελάτης μας ανέφερε ότι ενώ ετοιμαζόταν να φωτογραφήσει την φίλη του στην γέφυρα του Αγίου Νικολάου, ένα μικρό φορτηγό  αυτοκίνητο ξαφνικά παρκάρισε ανάμεσα τους.

Στο πρόβλημα των λεωφορείων  πρέπει να βρει λύση ο δήμος Αγίου Νικολάου άμεσα ενόψει της νέας τουριστικής σεζόν.

Να μην ξεχνάμε ότι προέχει ο επισκέπτης που μας κάνει την τιμή!!

 

Θωμάς Τζανόπουλος

Τουριστικός Πράκτορας

Εκμισθωτής αυτοκινήτων
Print Friendly, PDF & Email

Από manos