του Βασίλη Χατζηδάκη

Έγινε η απώλεια συνήθειά μας. Κάπως έτσι δρα η πλειοψηφία και η συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση του Δήμου μας.

Μόνο θεσμική παρακμή συνιστά το γεγονός, ότι σε μια από τις κορυφαίες σε σημασία συνεδριάσεις για το συνολικό οικονομικό απολογισμό της χρονιάς που μας πέρασε, η εισήγηση και ενημέρωση επί του «Ισολογισμού» έγινε την ώρα της συνεδρίασης. Δεν δόθηκε κανένας χρόνος για διάβασμα-ανάλυση-παρατηρήσεις. Ο ρόλος των εκλεγμένων δηλαδή, έγινε ρόλος κομπάρσων. Να βάλουμε την υπογραφή μας, να πάμε παρακάτω.

Να πετάξουμε τη καυτή πατάτα από τα χέρια μας το δυνατόν πιο γρήγορα. Την μεγαλύτερη ευθύνη την είχε ο αντιδημαρχεύων επί των οικονομικών ο οποίος ψελλίζοντας για κάποια οικονομικά προβλήματα που … άρχισαν να φαίνονται στον ορίζοντα, κατέληξε με τη φράση: Γενικά καλά τα πήγαμε… εννοώντας ότι τον ασθενή δεν τον θάψαμε ακόμα. Για να βάλει την κατακλείδα ο Δήμαρχος με τη φράση κλειδί ότι οι δείκτες είναι καλοί γιατί… μπορούμε ακόμα να δανειζόμαστε(!!!).

 

Είναι απορίας άξιο γιατί όλοι αυτοί οι κύριοι που σήκωναν το δάχτυλο προς τους συναδέλφους τους του πρώην Δήμου Νεάπολης, γιατί δεν έλεγξαν και δεν εντόπισαν έγκαιρα τα ελλείμματα, σε αυτή τη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής σήκωναν το δάχτυλο προς τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης γιατί πολυέψαχνε τους αριθμούς.

Βλέπεται το δελτίο τύπου είχε εκ προοιμίου γραφτεί και ουκέτι χρείαν είχε η περαιτέρω συζήτησις.

Ε, λοιπόν εμείς για μια ακόμα φορά πρέπει να σας πούμε την αλήθεια. Ο Δήμος Αγίου Νικολάου είναι στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης και για το μόνο που δεν είμαστε σίγουροι είναι αν η κατάρρευση αυτή θα προηγηθεί ή θα έπεται, της επίσημης πτώχευσης της χώρας. Όποιος ακόμα αμφιβάλλει για την αλήθεια των λόγων μας, ας κόψει την παρούσα δημοσίευση κι ας την κρατήσει προς επαλήθευση.

Η κατάσταση λοιπόν είναι τραγική. Πολύ σύντομα και με το τέλος των εκκαθαρίσεων στις επιχειρήσεις (α ρε επιχειρηματικότητα με τα μεγαλεία σου) των Καλού Χωριού, Ελούντας, Βραχασίου, Νεάπολης, Αγίου Νικολάου, ο Δήμος μας θα κληθεί να πληρώσει περίπου 1 εκ ευρώ χρέη. Με δεδομένο ότι

Α) μόνο το 2011, οι εισπράξεις από ΚΑΠ παρακρατήθηκαν από την κυβέρνηση των τροϊκανών και περικόπηκαν κατά 33% μόνο στο 2011.

Β) με την μείωση κατά 75% στα τέλη παρεπιδημούντων (για την κερδοφορία των ξενοδόχων) που ήταν ανάσα για τους τουριστικούς δήμους, οι οποίοι κάλυπταν από αυτά τα χρήματα τις ανάγκες που προέκυπταν για υποδομές πολλαπλάσιες του πληθυσμού τους

Γ) Μετά τις νέες αξιώσεις των ξενοδόχων να πληρώνουν τέλη μόνο για τη σαιζόν λειτουργίας τους (λες κι ο Δήμος αγοράζει και συντηρεί μηχανήματα και υποδομές για έξι μόνο μήνες)

Δ) με τις ολοένα και αυξανόμενες κοινωνικές ανάγκες και με δεδομένη τη διάλυση του κοινωνικού κράτους, οι Δήμοι  αυξάνουν τις δαπάνες για τις κοινωνικές-προνοιακές δομές τους.

Όλα αυτά συνομολογούν ένα κοκτέιλ πτώχευσης. Θα ερωτήσει κανείς. Αφού είναι έτσι πως καταφέρνουν και βγαίνουν οι ισολογισμοί. Η απάντηση είναι η εξής.

  1. Ο Δήμος έχει μειώσει το κόστος λειτουργίας του αλλά και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών του. Έχει γίνει ο χειρότερος εργοδότης. Τύφλα να χουν οι ξενοδόχοι. Έχει μειώσει τις απολαβές του μόνιμου προσωπικού του. Έχει μειώσει το ίδιο το προσωπικό του. Κάνει δίμηνες (!!!) συμβάσεις. Πληρώνει με 125 ευρώ το μήνα για πενθήμερη εργασία … Έχει εντατικοποιήσει το φόρτο εργασίας κυρίως στην οικονομική και τεχνική υπηρεσία, οι υπάλληλοι των οποίων τρέχουν και δεν προλαβαίνουν. Υπακούει τυφλά και εθελόδουλα στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής. Παρόλη βέβαια την προσπάθεια που καταβάλλεται από τους εργαζόμενους οι υπηρεσίες καθαριότητας, λειτουργίας παραλιών, αποκατάστασης αγροτικών δρόμων κλπ είναι ελλιπείς.
  2. Ο Δήμος αυξάνει τα τέλη στους πολλούς. Από τα τέλη για την άρδευση της υπαίθρου μέχρι τα τέλη Νεκροταφείου και γαμηλίων τελετών. Έτσι για πρώτη φορά τα έσοδα από κρατική επιχορήγηση για λειτουργικές δαπάνες, είναι λιγότερα από τα έσοδα που εισέπραξε ο Δήμος από τους Δημότες του… (από ίδιους πόρους 5,99 εκ. από κρατικούς πόρους 5,90 εκ) Για το 2012 τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Τον Ιούλιο του 2012 εισπράξαμε από τους Κ.Α.Π.  259χιλ ευρώ ενώ πέρσι τον ίδιο μήνα, 456χιλ ευρώ (δηλαδή μείωση 43%)
  3. Στήριγμα για να βγαίνουν οι ισολογισμοί είναι και η δημιουργική λογιστική. Το «Ενεργητικό» μας λέει τι περιουσία έχει ο Δήμος και το «Παθητικό» μας λέει που τα χρωστάει. Αν αυξήσουμε για παράδειγμα ένα λογαριασμό του ενεργητικού, θα φανεί ότι μπορούμε να καλύψουμε υποχρεώσεις του παθητικού. Για παράδειγμα λέμε ότι υπάρχουν χρέη προς το Δήμο της τάξης των 4 εκ ευρώ. Ξέρουμε όμως ότι θα ήμασταν ευτυχείς αν εισπραχτεί το 20%. Και αυτό αν έχουμε τη δυναμική να αξιώσουμε από τους μεγαλοφειλέτες  τα χρωστούμενα. Αυτό το υπογραμμίζουμε γιατί ο Δήμος ξιφουλκεί για χρέη των 50 και 100 ευρώ, ενώ σε κάποιους μεγάλους κάνει χάρες και διακανονισμούς.

Κάπως έτσι τους βγαίνουν οι αριθμοί, που στη περίπτωσή μας όμως δεν λένε όλη την αλήθεια. Όπως καταλαβαίνετε ήταν χρέος μας να μην ψηφίσουμε ένα τέτοιο «Ισολογισμό», και μαζεύουμε από τώρα στοιχεία από τις οικονομικές υπηρεσίες ώστε στο Δημοτικό Συμβούλιο να δώσουμε την μάχη της αποκάλυψης της αλήθειας που κάποιοι θέλουν να ωραιοποιήσουν.

 

Βασίλης Χατζηδάκης

αντιπρόεδρος της οικονομικής επιτροπής, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos