παραλίαΠολύς λόγος γίνεται τελευταία για τα λεγόμενα «δημοψηφίσματα» του Δήμου Μακρύ Γιαλού, που εντέχνως ορισμένοι προσπαθούν να πλασάρουν σα σοβαρές ενέργειες, χρησιμοποιώντας πομπώδεις εκφράσεις.

Για να τελειώνει επιτέλους η παραπληροφόρηση και η προπαγάνδα θα παραθέσω με στοιχεία όλα τα σχετικά με τη διαδικασία δημοψηφισμάτων.

1. Ο Δημοτικός Κώδικας (Ν.3463) προβλέπει στο άρθρο 216 τη διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων. Για την περίπτωση ένωσης δημοτικών διαμερισμάτων με όμορο δήμο, απαιτείται αίτηση του 1/3 των δημοτών του δημοτικού διαμερίσματος (παράγραφος 2 άρθρου 216).

2. Στην παράγραφο 6 του ίδιου άρθρου (216) αναφέρεται ότι «έγκυρο θεωρείται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος εφόσον συμμετείχαν το 50% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους».

3. Στην παράγραφο 7 του ίδιου άρθρου (216) αναφέρεται ότι «με Προεδρικό Διάταγμα ρυθμίζονται τα θέματα που αφορούν στον ΕΛΕΓΧΟ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ της διενέργειας του τοπικού δημοψηφίσματος, την προκήρυξη και τη διαδικασία διεξαγωγής, την εξαγωγή και δημοσίευση του αποτελέσματος κλπ».

4. Ύστερα από το αίτημα για τη διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων ο Δήμος Μακρύ Γιαλού με το 1584/2010 έγγραφό του, ζήτησε από την Περιφέρεια Κρήτης σχετική γνωμοδότηση.

5. Η περιφέρεια Κρήτης με το 3275/2010 έγγραφο του Περιφερειάρχη απαντά ότι δε μπορούν να γίνουν τοπικά δημοψηφίσματα επειδή το Προεδρικό Διάταγμα της παραγράφου 7 άρθρου 216 του Νόμου 3463 (σημείο 3) δεν έχει εκδοθεί ποτέ.

6. Παρά το παραπάνω έγγραφο κάποιοι υπό τον αυθαίρετο τίτλο «επιτροπών αγώνα» κλπ απεφάσισαν και οργάνωσαν αυτά που οι ίδιοι αποκαλούν «δημοψηφίσματα». Είναι προφανές ότι στην περίπτωση των συγκεκριμένων πράξεων «Γιάννης κερνούσε, Γιάννης έπινε» αφού οι υποτιθέμενες εφορευτικές επιτροπές δεν ήταν άλλοι από τις ίδιες τις «επιτροπές αγώνα» το δε αποτέλεσμα των ψηφοφοριών μόνο αδιάβλητο δεν μπορεί να θεωρηθεί.

7. Όσο αφορά στην παρουσία κάποιων δικηγόρων στις εφορευτικές επιτροπές με προφανή σκοπό τη δήθεν νομιμοποίηση των επιτροπών αυτών ερωτώ: Από ποιόν ορίστηκαν οι παραπάνω δικηγόροι; Σύμφωνα με ποια νομοθεσία; Μήπως με την πράξη τους οι συγκεκριμένοι κύριοι αντιποιούνται Δικαστική αρχή; Τι γνώμη έχει ο δικηγορικός Σύλλογος για το θέμα; Γνωρίζουν οι κύριοι ότι συμμετείχαν στην παραπλάνηση των δημοτών του Δήμου μας αφού η φυσική τους παρουσία δημιουργούσε την εικόνα δήθεν νομότυπων διαδικασιών;

8. Με ποιους εκλογικούς καταλόγους έγιναν τα δήθεν δημοψηφίσματα; Η νομοθεσία λέει ότι οι εκλογικοί κατάλογοι δίνονται θεωρημένοι από το υπουργείο εσωτερικών και στην περίπτωση των δήθεν «δημοψηφισμάτων» κατάλογοι δεν δόθηκαν. Τα συμπεράσματα δικά σας…

Μια απλή ανάγνωση των παραπάνω σημείων πιστεύω ότι δείχνει καθαρά πως τα δήθεν «δημοψηφίσματα» δεν ήταν τίποτα παραπέρα από μια κακοστημένη προσπάθεια παραπλάνησης της κοινής γνώμης απλά και μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων.

Επιτέλους πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας και να αρχίσουμε να μιλάμε σοβαρά.

Υ.Γ. Το ανέκδοτο με τα δήθεν δημοψηφίσματα συνεχίστηκε στις 8/8/2010 με το δημοτικό διαμέρισμα Σταυροχωρίου.

Μανόλης Τσομπανάκης

Αντιδήμαχος διοικητικών υπηρεσιών

Δήμου Μακρύ Γιαλού. {jcomments on}

Print Friendly, PDF & Email

Από manos