στη Βαρκελώνη
στη Βαρκελώνη

Η Βαρκελώνη αποτέλεσε για τη φετινή χρονιά την επιλογή των μαθητών της Γ τάξης του ΓΕΛ Νεάπολης, ως προορισμό της πενθήμερης εκδρομής τους. Ομολογουμένως ήταν μια εξαιρετική επιλογή, επειδή προσφέρει τη δυνατότητα να μεταβληθεί η εκδρομή σε ταξίδι πολιτισμού και δημιουργικής σκέψης. Οι μαθητές, πολλοί των οποίων ταξίδευαν για πρώτη φορά σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, είχαν την ευκαιρία να συναπαντηθούν με τις μεγάλες μορφές της τέχνης, να διαπιστώσουν την οργανωτική δομή μιας μεγάλης πόλης, να ζήσουν στους ρυθμούς μιας διαφορετικής κουλτούρας και να αντλήσουν συμπεράσματα χρήσιμα και αξιοποιήσιμα. Ας τους ακολουθήσουμε σ’ αυτό το πλούσιο ταξίδι συνοπτικά.

Η Βαρκελώνη πρωτεύουσα της Αυτοδιοικούμενης Περιφέρειας της Καταλονίας, αποτελεί τη δεύτερη σημαντικότερη πόλη του Ισπανικού κράτους και τη μεγαλύτερη μητρόπολη του ευρύτερου μεσογειακού χώρου. Μια πόλη με μακρά ιστορία, που ξεκινάει από τη Ρωμαϊκή εποχή. Η αναγέννηση της ξεκίνησε το 1850 με τη γρήγορη εκβιομηχάνιση και το 1900 η ισχυρή αστική τάξη εμπόρων και βιομηχάνων της επέτρεψε την ανάπτυξη των τεχνών και της αρχιτεκτονικής. Το 1929  φιλοξένησε τη Διεθνή Έκθεση, ένα πολύ σημαντικό γεγονός της εποχής, για το οποίο δημιουργήθηκαν πολλοί ειδικοί εκθεσιακοί χώροι, ενώ το 1992 διοργάνωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες εξαιτίας των οποίων μεταμορφώθηκε, αφήνοντας πίσω της το στυλ της βιομηχανικής πόλης. Κατά τον Ισπανικό εμφύλιο η πόλη αποτέλεσε προπύργιο των Δημοκρατικών και ιδιαίτερα της αναρχικής συνιστώσας.

Θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι «πατέρας» της Βαρκελώνης –από την άποψη ότι άφησε έντονα το στίγμα του – είναι ο Antoni Gaudí, ένας εκκεντρικός και ιδιοφυής αρχιτέκτονας, που αφιέρωσε όλη του τη ζωή και τον πλούτο της δημιουργικότητάς του στην πόλη του, στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα. Ανάμεσα στα σύγχρονα σπίτια, τους πλακόστρωτους δρόμους και τα μεταμοντέρνα κτήρια της Βαρκελώνης, εντυπωσιάζουν ορισμένα από τα πιο διάσημα δημιουργήματά του.

Sagrada Familia: Το έργο κατατεθέν του Antoni Gaudí κατασκευάζεται από το 1882 και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί. Η ιδιαίτερη κατασκευή του χαρακτηρίζεται από δεκάδες συμβολισμούς, γλυπτά και πύργους.

στη Βαρκελώνη
στη Βαρκελώνη

Το Πάρκο Guel: δημιουργήθηκε από τον επιχειρηματία Guel, ο οποίος σε ένα άγονο κομμάτι γης έδωσε εντολή στον Gaudi να δημιουργήσει την υποδομή για μία πόλη με κήπους. Ο χώρος γέμισε με σπηλαιώδεις διαδρόμους ζωόμορφα γλυπτά, συντριβάνια, καθίσματα και τρεις μόλις κατοικίες. Τα καθίσματα διακοσμημένα με το πολύχρωμο μαρμάρινο μωσαϊκό που χαρακτηρίζει έκτοτε την πόλη, αποτελούν πόλο έλξης.  Άλλα διάσημα κτήρια είναι η La Pedrera και η Casa Batllo

Γοτθική συνοικία: Πρόκειται για την πιο ιστορική περιοχή της Βαρκελώνης , που υπάρχει από τη Ρωμαϊκή Εποχή. Βρίσκεται ανάμεσα στους γνωστούς δρόμους της πόλης Las Ramblas και Via Laietana, την Placa Catalunya στην κορυφή και το λιμάνι της πόλης στο κάτω μέρος. Αποτελείται από μεσαιωνικά κτίρια, με τη γοτθική αρχιτεκτονική να αποτυπώνεται παντού. Η Γοτθική Συνοικία μοιάζει με λαβύρινθο, στο κέντρο της δεσπόζει ο Καθεδρικός Ναός της Σάντα Εουλάλια που χτίστηκε το 1450 και το Δημαρχείο.

Το Μουσείο Picasso αποτελεί τη μεγαλύτερη συλλογή έργων τέχνης του διάσημου ζωγράφου. Τα έργα είναι τοποθετημένα με χρονολογική σειρά από τα πρώτα έργα του Πικάσο μέχρι τα τελευταία, πράγμα που επιτρέπει στον επισκέπτη να δει την πρόοδο και την αλλαγή στην σκέψη του μέσα στo χρόνο.

Το ίδρυμα Miro εγκαινιάστηκε το 1975. Φιλοξενεί τη μόνιμη και μεγαλύτερη συλλογή των έργων του Joan Miro, ζωγραφικής και γλυπτικής, ενώ ταυτόχρονα φιλοξενεί και περιοδικές εκθέσεις.

Το Μουσείο της Μουσικής άνοιξε τις πύλες του στο κοινό μόλις το 2007 και ήδη έχει καθιερωθεί το σημαντικότερο μουσείο στο είδος του στην Ισπανία. Με μία μόνιμη συλλογή που περιλαμβάνει περίπου 750 όργανα από διάφορες εποχές και πολιτισμούς, το Μουσείο παρέχει τη δυνατότητα στους επισκέπτες του να ανακαλύψουν με βιωματικό τρόπο την ιστορία της μουσικής.

Πάρκο Ciutadella: Ένα πανέμορφο πάρκο στο κέντρο της πόλης, με καθαρό γρασίδι, υπέροχο συντριβάνι ,μία μικρή λίμνη και τη σύνθεση του Γκαουντί «χρυσή ηώς» να δεσπόζει, το τοπικό κοινοβούλιο και το ζωολογικό κήπο ο οποίος διαθέτει περισσότερα από 7500 ζώα .

Το Ισπανικό χωριό είναι ένα ανοιχτό μουσείο αρχιτεκτονικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος που βρίσκεται στο λόφο του Μονζουίκ. Κατασκευάστηκε το 1929 με αφορμή τη διεθνή έκθεση. Αποτελείται από κτίρια από όλα τα μέρη της Ισπανίας με σκοπό να μπορεί ο επισκέπτης να θαυμάσει, σε ένα μέρος, το διαφορετικό στυλ, την αρχιτεκτονική και την κουλτούρα της κάθε περιοχής, από τον μεσογειακό νότο της Ανδαλουσίας στο βορρά της Γαλικίας, της Χώρας των Βάσκων και της Καταλονίας.

Το μαγικό συντριβάνι είναι μια έμπνευση του μηχανικού Carles Bugas. Κατασκευάστηκε το 1929 για την διεθνή έκθεση και είναι ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα. Είναι πραγματικά ένα έργο μουσικής τέχνης, “ακροβατικών” και χρωμάτων, αφού στο μισής ώρας πρόγραμμά του (το οποίο επαναλαμβάνεται)  δεκάδες συνδυασμοί χρωμάτων και σχηματισμών νερού συνοδεύονται με κλασσική μουσική.

Ενυδρείο, Camp Nou, Ολυμπιακό δαχτυλίδι,  La Boqueria, εβραϊκή συνοικία, άγαλμα Κολόμβου, αρένα, φλαμέγκο, μουσικοί του δρόμου, μεζεδοπωλεία, καφέ, ζαχαροπλαστεία, κλπ, κλπ.

Η Βαρκελώνη είναι μια πόλη ανεξάντλητη που συνδυάζει τη σύγχρονη ευρωπαϊκή μεγαλούπολη με την τοπική παράδοση.

Girona: Δίπλα στα ισπανογαλλικά σύνορα, εκατό χιλιόμετρα περίπου έξω από τη Βαρκελώνη βρίσκεται η Girona , μία πόλη δυνατή, ζωντανή και πολύ ατμοσφαιρική, διαθέτει έναν επιβλητικό καθεδρικό ναό, της Σάντα Μαρία ο οποίος χτίστηκε το 1416 και είναι ο μεγαλύτερος ναός γοτθικού τύπου παγκοσμίως, ενώ τα στενά δρομάκια της και το ποτάμι που τη διασχίζει την κάνουν ξεχωριστή.

Figueres: Εκατόν είκοσι εννέα χιλιόμετρα από τη Βαρκελώνη προβάλλει η μικρή αυτή πόλη που έγινε γνωστή χάρη στο διάσημο ζωγράφο, Σαλβαντόρ Νταλί. Προς το τέλος του ισπανικού εμφυλίου, το 1939, το θέατρο της πόλης κάηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου και έμεινε ερειπωμένο μέχρι το 1961, όταν ο Νταλί αποφάσισε να το αγοράσει και να στήσει στη θέση του το Θέατρο-Μουσείο Νταλί, το οποίο ολοκλήρωσε το 1974.Είναι ταυτόχρονα γκαλερί τέχνης, ένα είδος διαθήκης και το μαυσωλείο του.

Οι συνοδοί καθηγητές αυτής της πενθήμερης εκδρομής αισθανόμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που μπορέσαμε μέσα από το πρόγραμμα των επισκέψεων και την εξαιρετική οργάνωση του ταξιδιωτικού γραφείου, να οδηγήσουμε τους μαθητές μας στη γνωριμία ενός τόπου και των ανθρώπων του μέσα από τον πολιτισμό και τις δραστηριότητες που τον αναδεικνύουν και του χαρίζουν την ταυτότητά του.

Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας στους γονείς των μαθητών, στο δραστήριο σύλλογο γονέων και κηδεμόνων, την ΠΟΚΑΝ και σε όλους όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίησή της.

Μαρία Κωστάκη

Χρυσούλα Πατεράκη

Γιώργος Τσιχλής

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos