Επικήδειος προσλαλιά στην Μαριάνθη Εμμαν. Μενεγάκη
η Μαριάνθη Μενεγάκη

του πρωτοπρεσβύτερου Ευάγγελου Παχυγιαννάκη

Το Πνεύμα το Άγιον, σεβασμιώτατε πάτερ και δέσποτα, αγαπητοί μου αδελφές και αδελφοί,  μας στέλνει σήμερα τη φωνή του μέσα από το βιβλίο της Αποκλύψεως, επί τῇ εκδημίᾳ προς Κύριον της σεβαστής και αξιάγαστης αδελφής Μαριάνθης. «Και ήκουσα φωνή από τον ουρανό, που έλεγε: Γράψε∙ μακάριοι από τώρα είναι οι νεκροί, που πεθαίνουν,  πιστεύοντες στον Κύριο και είναι ενωμένοι μαζί Του. Ναί∙ είναι μακάριοι, λέγει το Άγιον Πνεύμα, διότι πεθαίνουν να αναπαυθούν από τους κόπους των και θα αναπαυθούν, γιατί τα έργα τους ακολουθούν μαζί τους στην άλλη ζωή» (Αποκ. 14.13).  Ο μακαρισμός αυτός της Αποκαλύψεως καθίσταται και πάλιν επίκαιρος. Μας υπενθυμίζει το μυστήριο του θανάτου, που βιώνομε και σήμερα, συγκεντρωμένοι γύρω από σεπτό σκήνωμα  ενός φίλου, σεβαστού και αγαπητού μας προσώπου της αρχόντισσας Μαριάνθης Εμμανουήλ Μενεγάκη.

Ήδη από χθες βρίσκεται στον κόσμο των αθανάτων ψυχών, στη θέση εκείνη που τα έργα κατά την επίγειας ζωής της από εδώ προετοίμασαν. Πλήρης ημερών 98 και πλέον ενιαυτών έφυγε από τη ζωή αυτή σεμνά, ταπεινά, εκκλησιαστικά όπως ήταν ολόκληρη η ζωή της, σύμφωνα με την επιθυμία των παλαιών αγνών ανθρώπων: «Να ψυχομάχουν Παρασκή, να πόθενα Σαββάτο και να με κατεβάζανε την Κυριακή στον τάφο». Έτσι, από εχθές Σάββατο τελεί τον δικό της σαββατισμό ως την ημέρα εκείνη της λαμπράς επιφανείας Χριστού του Θεού ημών, όπου η αρχαγγελική σάλπιγγα θα σημάνει το εσχατολογικό εγερτήριο των πάντων.

Η σεβαστή μας κοιμηθεῖσα δούλη του Θεού αδελφή Μαριάνθη γεννήθηκε στις Λίμνες και ανατράφηκε μέσα στο εκκλησιαστικό περιβάλλον του μακαριστού θείου της παπά-Μανώλη, ο οποίος εβάστασε υποδειγματικά και γενναίως την κάμινον της χηρείας πλέον των πενήντα ετών. Στο διάστημα αυτό σεμνές μυροφόρες και τροφοί του ταπεινού και ησύχιου παπά-Μανώλη η αδελφή του Άννα και η ανεψιά του Μαριάνθη, που ήταν το παρηγορητικό καταφύγιό τους και το καύχημα όλης της οικογενείας. Με τις ευχές αυτού του αγίου ανθρώπου μεγάλωσε, γέννησε και ανάθρεψε παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα, γνωστά στην κοινωνία του Αγίου Νικολάου, για την πνευματική του κατάρτιση και το ήθος τους.

 Ήταν πολύ ωραία τα τελευταία χρόνια της επιγείου ζωής της η εικόνα, να την βλέπει κανείς με το ήρεμο και πάντοτε χαρούμενο βλέμμα της συναγμένα γύρω της «ως η όρνις τὰ νοσία ἑαυτῆς υπό τας πτέρυγας αυτής», όλα αυτά τα γεννήματα της επιμελείας και των προσευχών της, όταν την συνόδευαν στην Εκκλησία για να δεχθεί τη Θεία Κοινωνία εδώ στην Αγία Τριάδα.

Σε αυτό τον Ναό, που όταν πρωτοήλθα το 1969 ως εφημέριος της Ενορίας, η κυρία Μαριάνθη πρωτοστατούσε στο Φιλόπτωχο της Ενορίας, με το όνομα «Στοργή». Η δράση της όχι μόνο στο Φιλόπτωχο, αλλά και σε όλες τις εκδηλώσεις της Ενορίας ήταν σημαντική και αθόρυβη, σαν το ήρεμο ποτάμι που ποτίζει και καρπίζει τη γή.

Πρώτη και κύρια αρετή της ήταν το ταπεινό φρόνημα, με γαλήνιο πρόσωπο, με καθαρά χέρια, με ενάρετη ζωή και με ακριβό στολίδι τη σιωπή. Με αυτές τις αρετές στάθηκε δίπλα στον αείμνηστο σύζυγό της και σήκωσε το βάρος της συζυγίας υποδειγματικά, στον οποίο υπήρξε στήριγμα και φως. Με αυτές τις αρετές ανάθρεψε τα παιδιά και τα εγγόνια της και με αμείωτη την προσευχή της θα φθάσει να καρπίσει ακόμη δισέγγονα και πλέον. Τριάντα τρία χρόνια μετά την εκδημία του συζύγου της βάστασε υποδειγματικά και αψεγάδιαστα την ορφάνια ενός εντίμου και συνετού βίου, φως ολοκάθαρο και υπόδειγμα γι΄ αυτούς,   που θα βρεθούν σε ανάλογες καταστάσεις.

Αδελφοί μου, η αρχοντιά δεν σημαίνει καμιά ταξική διαφορά ή μια διαφορά πλούτου. Αλλά δεν είναι και ένα ηθικό απλώς γνώρισμα. Είναι μια σύνθεση ταπεινότητας, οικογενειακής ευπρέπειας, ευγένειας, εκκλησιαστικού βίου, ψυχικού μεγαλείου και αρετής. Και από αυτή την άποψη η συμπολίτισσά μας, αδελφή Μαριάνθη, ήταν μια αρχόντισσα του λαού και της Εκκλησίας. Και αυτή την αρχόντισσα, ως ζωντανό μέλος της Ενορίας μας προπέμπομε σήμερα στον τόπο της μακαριότητας∙ εκεί που την κάλεσε από χτες ο Κύριος. Είσελθε, λοιπόν, σεβαστή και αγαπημένη μας Μαριάνθη εις τον τόπον της καταπαύσεώς σου, όπου «ού θάνατος τοῦτο λογίζεται», αλλά πορεία προς την αθανασία ονομάζεται. Αιωνία σου η μνήμη! 

Επικήδειος που εκφώνησε ο πατέρας Ευάγγελος κατά την εξόδιο ακολουθία της Μαριάνθης Μενεγάκη από τον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας πόλεως Αγίου Νικολάου τη Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos