το τηλεσκόπιο του Anton
το τηλεσκόπιο του Anton

Χθες το βράδυ ήταν ένα διαφορετικό (μαγικό) βράδυ..

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Αστρονομίας Κρήτης, μας ενημέρωσε ότι θα είχαμε την χαρά να φιλοξενήσουμε στην πόλη μας έναν εξαιρετικό φίλο αστροπαρατηρητή από την Ρωσία..

Έτσι κι έγινε. μια μικρή ομάδα ΕΡΑΣΤΩΝ του τόπου μας και του έναστρου Ουρανού μας, ανέλαβε να οργανώσει μια ΔΙΕΘΝΗ αστροεξόρμηση, στο σύνηθες αστροστέκι του Μυστρίου.

Λίγο μετά τις 8 είχαμε πλέον καταλάβει το ύψωμα και παρατάξαμε ως προβλέπεται από τους Αστροκανόνες Εμπλοκής, τα τηλεσκόπια μας σε θέση «Μάχης», στους προμαχώνες του εγκαταλειμμένου στρατοπέδου..

Ο Anton ενθουσιασμένος έστησε κι εκείνος το δικό του μεγάλο Τηλεσκόπιο, που κουβάλησε από την Μόσχα..

Λίγη Ρακή, ξηροί καρποί και όμορφη Παρέα μας συνόδεψαν λιτά και γνήσια Στειακά έως το ξημέρωμα..

Ο Ουρανός Μαγευτικός παρότι υπήρχε μια υποψία υγρασίας. Σμήνη, Νεφελώματα, η Αφροδίτη, ο Δίας και ο Κρόνος ήταν όλα εκεί να μας θυμίζουν ότι δεν έχουμε ακόμα αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες του τόπου μας..

Στα εντυπωσιακά που κράτησα.. ο Anton και οι υπόλοιποι ρώσοι ερασιτέχνες αστρονόμοι χρειάζεται να ταξιδέψουν 1500 χιλιόμετρα!!!! μακριά από την Μόσχα για να βρουν καθαρό Ουρανό..

Βλέπουν λιγότερο ουρανό από εμάς λόγω γεωγραφικού πλάτους, βλέπουν το ονειρεμένο Σέλας και τα ασημένια σύννεφα. και τέλος η γλώσσα τους μοιάζει πολύ με την δική μας.

Κρίμα που δεν αξιοποιήσαμε όταν έπρεπε την ευκαιρία μας.

Κρίμα που τα οράματα δεν τα πιστεύουν όλοι όταν πρέπει.

Επόμενη συνάντηση μεθαύριο Σάββατο στο Γεωπάρκο στο Καρύδι.

Σας Περιμένουμε.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos