Παραμονή της Αγίας Άννας στο εκκλησάκι της Θρυφτής
ευλογώντας τους άρτους

Για αιώνες ήταν πέρασμα όσων ανέβαιναν ή κατέβαιναν από το οροπέδιο της Θρυφτής. Το εκκλησάκι του 15ου μχ αιώνα μαζί με τα καφενεδάκια, μαγαζάκια δίπλα του, ήταν για πάρα πολλά χρόνια το σημείο εισόδου προς το οροπέδιο,

λίγο πιο πίσω και πάνω από το φαράγγι του Χα. Κάπου όμως στα μέσα της δεκαετίας του 70, έφτασε ο δρόμος στον πρώτο οικισμό, ο κόσμος σιγά – σιγά αποκτούσε αυτοκίνητα, το παλιό μονοπάτι αφέθηκε και σε κάποιες περιπτώσεις έγινε δρόμος, ή κόπηκε από αγροτικό δρόμο στη συνέχεια από τους πολλούς που ανοίχτηκαν.

Κάθε χρόνο, 25 Ιουλίου της κοιμήσεως της Αγίας Άννας, μητέρας της Θεοτόκου, πανηγυρίζει η μικρή εκκλησία, συγκεντρώνοντας πιστούς από την ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας, Κατοχωρίτες, Παχυναμιώτες, μέχρι και Καβουσανούς.

Παραμονή της Αγίας Άννας στο εκκλησάκι της Θρυφτής
κόσμος από τη γύρω περιοχή, αλλά και πιο μακριά ….

Τη Δευτέρα (24/7), πολύς κόσμος ανέβηκε για άλλη μια χρονιά στο εκκλησάκι, στον εσπερινό στον οποίο προεξήρχε, ο μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας Κύριλλος. Παρακολούθησε με κατάνυξη την ακολουθία, άκουσε με προσοχή όσα είπε ο μητροπολίτης στο κήρυγμα του, για να λάβει στο τέλος ένα κομμάτι άρτο από τα χέρια του.

Ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε στους Θεοπάτορες Ιωακείμ και Άννα.

Όπως σημείωσε η Αγία Άννα ως γιαγιά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού είναι γιαγιά όλων μας και οικεία σε εμάς. Επίσης, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην ευθύνη μας να διατηρήσουμε τη μεγάλη παράδοση που μας κατέλιπαν οι προπάτορες μας, οι οποίοι επέλεξαν αυτόν τον απαράμιλλου φυσικού κάλλους τόπο για να οικοδομήσουν τον ναό της Αγίας Άννης

Κάποιοι έμειναν για λίγη ώρα ακόμα, άλλωστε η δροσεράδα μέσα στα πεύκα σε σχέση με τον καύσωνα των ημερών, είναι θέλγητρο, κάποιοι ανηφόρισαν προς τους οικισμούς της Θρυφτής, κάποιοι επέστρεψαν στο κάμπο ή στα παράλια με την ευχή “και του χρόνου”.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos