ενωτική αγωνιστική συνεργασίαΕΙΣΑΓΩΓΗ

Καταθέτουμε δημόσια τα κύρια σημεία των προγραμματικών μας θέσεων, προς συζήτηση, επεξεργασία και εμπλουτισμό.

Χωρίς να διεκδικούμε το αλάθητο, αναζητούμε τις παρατηρήσεις, τις αντιρρήσεις και τις προτάσεις του κάθε πολίτη.

 

Στόχος  μας είναι η αλλαγή φιλοσοφίας και νοοτροπίας σε κάθε επίπεδο, για να μετατρέψουμε την αγανάκτηση σε δημιουργία.

Για να μπουν οι νέοι άνθρωποι μπροστά, να αναπτυχθούν σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και μια νέα στάση ευθύνης απέναντι στον τόπο.

Από τον τρόπο με τον όποιο συγκροτήθηκε και λειτουργεί η κίνησή μας φαίνεται η διαφορετική προσέγγισή  μας στα κοινά.

Απευθυνόμαστε στoν πολίτη, παίρνουμε θέση σε κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής του Δήμου ανοιχτά, έντιμα και καθαρά.

Θεωρούμε προϋπόθεση, για την προώθηση των τοπικών υποθέσεων και την επιτυχία των δημοτικών δραστηριοτήτων, την καλλιέργεια, τον σχεδιασμό, την υλοποίηση, της συμμετοχής του πολίτη.

  1. 1. ΥΓΕΙΑΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣΔΟΜΕΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
  2. 2. ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    1. 3. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΑΠΟΡΙΜΜΑΤΑ-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ
  3. 4. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΠΑΙΔΕΙΑΝΕΟΛΑΙΑ
  4. 5. ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΣΤΟΜΕΑΣ
  5. 6. ΕΜΠΟΡΙΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ – ΤΟΠΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
  6. 7. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
Οι θέσεις μας είναι δομημένες σε επτά ενότητες:

  1. 1. ΥΓΕΙΑ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ – ΔΟΜΕΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Η γεωγραφική ιδιαιτερότητα της Επαρχίας Σητείας είναι  η αιτία δημιουργίας σχετικά αυτόνομου οικονομικού πόλου, με ιδιαίτερα πολιτιστικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά. Οι ίδιοι λόγοι δημιούργησαν την ανάγκη Αυτόνομης Νοσοκομειακής Μονάδας (Γ.Ν.Κ.Υ.Σ.).

Διεκδικούμε:

ü Αυτόνομο-Αυτοδιοίκητο Νοσοκομείο 110 κλινών σε πλήρη ανάπτυξη.

ü Υγεία για δημότες και φιλοξενούμενους (μετανάστες και πρόσφυγες, ανεξάρτητα αν έχουν ασφαλιστική κάλυψη).

ü Υποδομές Υγείας που να καλύπτουν τις σημερινές ανάγκες , μέσα στα πλαίσια ανάπτυξης του Δήμου.

ü Ενίσχυση και στελέχωση των Αγροτικών Ιατρείων,  την πρωτοβάθμια φροντίδα  να την παρέχουν Γενικοί Ιατροί.

ü Ενεργοποίηση της Επιτροπής Υγείας του Δήμου.

ü Δημιουργία προϋποθέσεων Ιατρικού Τουρισμού σε συνεργασία με φορείς.

ü Προώθηση, διευκόλυνση και διασύνδεση όλων των δομών αλληλεγγύης  (Κοιν. Παντοπωλεία, Κοιν. Φαρμακείο, Κοιν. Ιατρείο κλπ,  ΕΔΕΑ, Εκκλησία).

ü Δημιουργία προϋποθέσεων για την ανάπτυξη της αυτοοργάνωσης στον Δήμο μας.

ü Συνεργασία με τον Φιλανθρωπικό Σύλλογο  και κάθε άλλο εμπλεκόμενο φορέα για το Γηροκομείο στη Σητεία.

ü Οικονομική ενίσχυση του Προγράμματος  Προαγωγής  Αυτοβοήθειας, διάχυση του έργου του σε όλες τις περιοχές του δήμου, αξιολόγηση του και προβολή επιστημονικών συμπερασμάτων σε συνεργασία με το Α.Π.Θ.

ü Συνεργασία με τους δημότες, τους φορείς, τα σχολεία  και τις κοινότητες μεταναστών, για την ευαισθητοποίηση και την αντιμετώπιση κάθε μορφής ρατσιστικής συμπεριφοράς οπότε και όπου εκδηλώνεται.

ü Στήριξη του συλλόγου ΑμΕΑ για τη δημιουργία κέντρου ημερήσιας φροντίδας.

ü Σύνταξη ολοκληρωμένου σχεδίου αναβάθμισης και διεύρυνσης της παρουσίας και της λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών ο οποίοι, πέρα από την εξυπηρέτηση  εργαζόμενων οικογενειών,  να βοηθούν τα παιδιά στην ανάπτυξη προσωπικότητας και τα ταλέντα τους, μέσα από ένα επιστημονικά καταρτισμένο παιδαγωγικό πρόγραμμα.

  1. 2. ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Έργα και δράσεις με τα οποία διασφαλίζεται η τουριστική ανάπτυξη, η διατήρηση-ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος και η δημιουργία θέσεων εργασίας είναι:

ü Εκπόνηση στρατηγικού μεσομακροπρόθεσμου σχεδίου, που θα διαπνέεται από την αντίληψη: μικρές και μεσαίες τουριστικές μονάδες, ήπιος τουρισμός, ο άνθρωπος και η φύση πάνω από τα κέρδη.

ü Αξιοποίηση της αεροπορικής και ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Σητείας με άλλες περιοχές της Ελλάδας σε συνεργασία με τους αντίστοιχους Δήμους.

ü Αξιοποίηση των λιμενικών εγκαταστάσεων στης Σητείας με τρόπο που θα εξυπηρετούνται οι αλιείς (επαγγελματίες και ερασιτέχνες) , τουριστικά σκάφη και η ακτοπλοϊκή συγκοινωνία.

ü Στήριξη της κρουαζιέρας, με εκπόνηση σχεδίου για την αύξηση των προσεγγίσεων στο λιμάνι της πόλης. Με την ανάπτυξη του αεροδρομίου η Σητεία μπορεί να γίνει αφετηρία κρουαζιερόπλοιων.

ü Ενίσχυση των φορέων, που έχουν σχέση με τον τουρισμό, στις προσπάθειες τους για δημιουργία πακέτων προσέλκυσης τουριστών στη περιοχή μας.

ü Αξιοποίηση-ανάδειξη πολιτιστικών-ιστορικών-αρχαιολογικών χώρων και διαδρομών των χωριών μας και αναβίωση οικισμών, με προοπτική να ενταχθούν σε προγράμματα περιήγησης, διαδικασία μέσα από τη οποία θα είναι δυνατόν να προωθούνται και τοπικά προϊόντα.

ü Ένταξη της περιοχής μας στα προγράμματα απόσυρσης εγκαταλειμμένων τουριστικών μονάδων.

ü Προστασία και ανάδειξη των φαραγγιών και των σπηλαίων μας ως τόπων σπάνιου φυσικού κάλλους και μεγάλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Δημιουργία μικρών  υποδομών για τους επισκέπτες, όπως καντίνα – τουαλέτες

ü Η ενεργή στήριξη ή η διοργάνωση εκδηλώσεων και πρωταθλημάτων θαλάσσιου αθλητισμού (ιστιοπλοϊα–surfing) στον Κουρεμένο, στη Σητεία και αλλού.

ü Η δημιουργία και η λειτουργία του Γεωπάρκου, η εξάπλωση του και σε άλλα τμήματα της επαρχίας Σητείας.

ü Ανάπτυξη θεματικού τουρισμού στη περιοχή με συγκεκριμένο τρόπο δράσης ανά κατηγορία (θρησκευτικός, φυσιολατρικός, αρχαιολογικός, λαογραφικός κλπ).

ü Δημιουργία θεσμού «Σητεία όλο το χρόνο». Οργάνωση  για κάθε μήνα εκδηλώσεων-δράσεων που θα προσελκύουν σταθερά επισκέπτες ολιγοήμερου τουρισμού στο τόπο μας για όλη τη διάρκεια του χρόνου.

ü Δημιουργία Αστεροσκοπείου.

 

  1. 3. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΑΠΟΡΙΜΜΑΤΑ-καθημερινοτητα

Τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια να μετατραπεί η Σητεία σε βιομηχανική ζώνη. Η εγκατάσταση βιομηχανικών μονάδων παραγωγής ενέργειας όχι μόνο δεν είναι συμβατή με τουριστική ανάπτυξη, σαν αυτή του Γεωπάρκου, αλλά στην πράξη ακυρώνει οποιαδήποτε πραγματική αναπτυξιακή προσπάθεια στον πρωτογενή και τριτογενή τομέα στο σύνολο του δήμου. Αν εγκατασταθούν Β.Α.Π.Ε. θα επέλθει καταστροφή των υδροφορέων   με την ισοπέδωση χιλιάδων στρεμμάτων και την μόλυνση τους από ενδεχόμενη διαρροή τοξικών ουσιών.

Ο Δήμος θα πρέπει να εκπονήσει και να προωθήσει σχέδιο για το Νερό που θα περιλαμβάνει:

ü Ανακατασκευή ξερολιθιών και κατασκευή νέων σε καλλιεργημένες και μη εκτάσεις.

ü Συστηματικός έλεγχος των δικτύων ύδρευσης και άρδευσης για περιορισμό απωλειών νερού.

ü Μέτρα ελέγχου χρήσης των γεωτρήσεων ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα οι αγρότες.

Η  φύση στην περιοχή μας δεν  έχει δεχτεί πολλές βίαιες παρεμβάσεις και διατηρείται σχεδόν ανέπαφη, με τη δική της χλωρίδα και πανίδα και τέτοια πρέπει να παραμείνει.

H δημοτική αρχή οφείλει να λάβει μέτρα για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

ü Η περιοχή μας πρέπει να κηρυχθεί ελεύθερη από την καλλιέργεια μεταλλαγμένων.

ü Προώθηση δημιουργίας τράπεζας ντόπιων σπόρων και δικτύων ανταλλαγής τους.

ü Αξιοποίηση του κατσίγαρου των ελαιουργείων και των προϊόντων των βιολογικών καθαρισμών.

ü Εγκατάσταση Βιολογικού καθαρισμού σε όλα τα Δημοτικά διαμερίσματα.

 

ü Επανασχεδιασμός της διαδικασίας ανακύκλωσης-επαναχρησιμοποίηση.

ü Ενημέρωση, πιο σωστή διαχείριση, συχνότερη αποκομιδή και καθαρισμός κάδων απορριμμάτων.

ü Δρομολόγηση προτεραιοτήτων για την καθημερινότητα του δημότη. Για να έχει καθαριότητα, φωτισμό και τις παροχές που δικαιούται.

ü Συνεργασία με το νεοσύστατο δημοτικό λιμενικό ταμείο για αποτελεσματικότερη καθαριότητα, αποκομιδή σκουπιδιών  και τις αργίες στη παραλιακή ζώνη.

 

ü Μελέτη και χάραξη αθλητικού περιπάτου πεζοπορικής – ποδηλατικής διαδρομής, με σημάνσεις και άλλα απαιτούμενα μέτρα για την ασφαλή χρήση του.

 

ü Σχεδιασμός και υλοποίηση ανάπλασης  του παραλιακού μετώπου.

 

ü Μελέτη και υλοποίηση οργάνωσης της οδικής πρόσβασης, κυκλοφορίας και στάθμευσης στη Σητείας.

 

ü Αναβάθμιση των συνθηκών ασφάλειας και λειτουργικότητας των παιδικών χαρών στην πόλη και στις Τοπικές Κοινότητες. Εκτίμηση της κατάστασης, συντήρηση και συμπλήρωση αστικού εξοπλισμού,  τοποθέτηση περίφραξης και δεντροφύτευση όπου απαιτείται.

 

ü Ηλεκτροφωτισμός των χώρων αναψυχής, όπου δεν υπάρχει υφιστάμενος φωτισμός, δίκτυο υποδομής για την ύδρευση και αποχέτευση στις βρύσες.

 

ü Συνεργασία του Δήμου σε  με το Φιλοζωϊκό Σύλλογο, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για οριστική επίλυση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων.

Ένταξη το θέματος στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου. Διαμόρφωση χώρου ως καταφύγιο, λήψη μέτρων όπως προγράμματα στείρωσης και  υιοθεσίας.

 

4. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ – ΠΑΙΔΕΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο πολιτισμός αποτελεί μια μόνιμη και διαχρονική αξία. Είναι ο μοναδικός δρόμος για το κοινό μας μέλλον. Είναι οι ευαισθησίες που ο καθένας κρύβει μέσα του και απαιτούν καλλιέργεια. Είναι οι ανάσες που δίνουν ποιότητα στη ζωή μας.

Η ανάδειξη και η ανάπτυξη του καλλιτεχνικού αισθήματος ,  η προαγωγή των τοπικών λαογραφικών καλλιτεχνικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, η συνεύρεση των ανθρώπων μέσω των πολιτιστικών δράσεων  δεν είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη.

 

Οι στόχοι μας για τον πολιτισμό:

 

ü Παροχή ευκαιριών καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργικής απασχόλησης για μικρούς και μεγάλους, καθώς και υποστήριξη της ερασιτεχνικής δημιουργίας.

 

ü Ενίσχυση και ανάδειξη του έργου του Δημοτικού Ωδείου και της Φιλαρμονικής.

 

ü Ενίσχυση της προσπάθειας για την ανάπτυξη πολιτιστικών δράσεων  στα σχολεία.

 

ü Ίδρυση και λειτουργία εργαστηρίων τέχνης.

 

ü Ίδρυση και λειτουργία Ιστορικού-Λαογραφικού και Καλλιτεχνικού αρχείου επαρχίας Σητείας με μελέτη, καταγραφή και διάσωση του ιδιώματος της γλώσσας της Ανατολικής Κρήτης, της μουσικής και της λογοτεχνίας της, με εκδόσεις.

 

ü Δημιουργία ετήσιας εκδήλωσης για το βιολί, την παραδοσιακή μουσική και τη μαντινιάδα.

 

ü Καταγραφή- ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων επαρχίας Σητείας.

 

ü Επέκταση του αρχαιολογικού μουσείου Σητείας και ένταξη του στην πολιτιστική ζωή του Δήμου με δράσεις και εκδόσεις.

ü Δημιουργία αρχαιολογικοί δικτύου ανά περιοχή του δήμου.

ü Δρομολόγηση έκδοσης εντύπου για τη Σητειακή κουζίνα.

ü Ενίσχυση και ένταξη στα πολιτιστικά δρώμενα της Σητείας του Λαογραφικού Μουσείου του Προοδευτικού Συλλόγου Σητείας «Ο Βιτσέντζος Κορνάρος» και των άλλων λαογραφικών μουσείων των Κοινοτήτων.

 

ü Αναζήτηση, καταγραφή,  ανάδειξη του σύγχρονου καλλιτεχνικού δυναμικού του Δήμου.

 

ü  Δημιουργία και εξοπλισμός «Πολυχώρου Έκφρασης και Καλλιτεχνικής Αναζήτησης» νεολαίας (χώρος για πρόβες, στούντιο ηχογράφησης κλπ) σε συνεργασία με σχετικούς φορείς όπως η ΚΟΝΤΡΑ, ο σύλλογος φίλων μουσικής κλπ.

 

ü Δημιουργία ορχήστρας κλασσικής μουσικής.

 

ü Δημιουργία μόνιμης ετήσιας εκδήλωσης για τον Βιτσέντζο Κορνάρο.

 

ü Στήριξη της προσπάθειας  για ανασυγκρότηση της Περιηγητικής Λέσχης, ενός από τα πιο δυναμικά και  ιστορικά σωματεία της Σητείας.

 

ü Εκσυγχρονισμός και περαιτέρω αξιοποίηση Τεχνοχώρου Σητείας.

 

ü  Δημιουργία μόνιμης συλλογής εικαστικών τεχνών.

 

ü Συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους, συλλογικότητες, καλλιτέχνες και λογοτέχνες για τη συνδιαμόρφωση της τρέχουσας πολιτιστικής δράσης του Δήμου.

 

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Η άθληση είναι ένα κοινωνικό αγαθό που πρέπει να προσφέρεται στους Δημότες με προσανατολισμό την υγεία, σωματική και ψυχική.

Μας αφορά η άθληση όχι μόνο ως πρωταθλητισμός αλλά σαν δραστηριότητα για όλους.

Ο Δήμος πρέπει:

ü Να είναι δίπλα σε όλους τους αθλητικούς ομίλους του Δήμου μας και να στηρίζει τις προσπάθειες τους.

 

ü Να αναζητά και να πραγματοποιεί έργα εκσυγχρονισμού και βελτιώσεων των αθλητικών υποδομών, καθώς και την δημιουργία νέων, μέσω  Προγραμμάτων (Ε.Σ.Π.Α. κλπ).

 

ü Να  δημιουργήσει πάρκινγκ, κοντά στο Εθνικό Στάδιο.

 

ü Να φροντίσει για την πλήρη λειτουργία όλων των αθλητικών υποδομών πχ. κολυμβητήριο.

 

ü Να συνδιοργανώνει με αθλητικούς ομίλους της πόλης,  πανελλήνια και διεθνή πρωταθλήματα.

 

ΠΑΙΔΕΙΑ

Οι εκπαιδευτικοί, οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, πρέπει να στηριχτούν στο έργο τους από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Η δημοτική επιτροπή παιδείας σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς φορείς πρέπει να αφουγκράζονται τα προβλήματα των μαθητών και να προωθεί δράσεις για την αντιμετώπισή τους.

Στόχος μας είναι τα σχολεία να γίνουν πολιτιστικοί χώροι κάθε γειτονιάς, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, κέντρα μάθησης ανοιχτά για όλους, τις ώρες που δε λειτουργούν στο κανονικό τους πρόγραμμα.

Τα προγράμματα δια βίου μάθησης πρέπει να επικεντρωθούν στις ανάγκες της περιοχής μας, στα ιδιαίτερα τοπικά και αναπτυξιακά χαρακτηριστικά.

Απαιτείται άμεσα η λήψη μέτρων για την παιδεία όπως:

ü Οργάνωση μονίμων περιοδικών ελέγχων της υλικοτεχνικής υποδομής των σχολείων όσον αφορά την ασφάλεια (πρόσβαση, συντήρηση, πυρόσβεση, έλεγχος αντισεισμικής προστασίας, αντιηλεκτροπληξιακός  έλεγχος)

 

ü Επαγρύπνηση για την στελέχωση ων σχολείων με εκπαιδευτικό δυναμικό από την αρχή κάθε σχολικής χρονιάς.

 

ü Δωρεάν προληπτικός έλεγχος των μαθητών που δεν έχουν υγειονομική περίθαλψη.

 

ü Φροντίδα για τους μαθητές με σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

 

ü Μέριμνα για συνθήκες καλύτερης, φθηνότερης, ή και δωρεάν μετακίνησης των μαθητών-σπουδαστών προς και από τα σχολεία.

 

ü Στήριξη των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας και προώθηση της ίδρυσης νυχτερινού ΕΠΑΛ στην πόλη μας.

 

ü Προώθηση λύσεων στο έντονο κτιριακό πρόβλημα του Ειδικού σχολείου, καθώς και στην  μόνιμη κάλυψη των κενών οργανικών του θέσεων.

 

ü Σύνδεση των ειδικοτήτων της τεχνικής-επαγγελματικής εκπαίδευσης και της μετα-γυμνασιακής επαγ/κής εκπαίδευσης, με το μοντέλο της τοπικής αναπτυξιακής μορφής (τουρισμός, γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, μεταποίηση-τυποποίηση τοπικών προϊόντων).

 

ü Σχέδιο παρεμβάσεων με στόχο να δοθεί τέλος στα διάφορα προβλήματα στέγασης στα σχολεία του δήμου μας.

Για το τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Σητείας

Προτείνουμε:

ü Την αλλαγή του υφιστάμενου ιδιοκτησιακού καθεστώτος που αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξή της. (Οι κτιριακές εγκαταστάσεις ανήκουν στο Υπουργείο Παιδείας και έχουν παραχωρηθεί για χρήση στο Υπουργείο προστασίας του πολίτη).

 

ü Επαναλειτουργία της σχολής το 2015 που θα επαναλειτουργήσουν όλες οι αστυνομικές σχολές.

 

ü Συντήρηση των κτιριακών δομών και επέκτασή τους, ώστε να είναι ανταγωνιστική έναντι των άλλων αστυνομικών σχολών.

 

ü Η σχολή σε στενή συνεργασία με το Δήμο να οργανώνει σεμινάρια στα σχολεία με θέματα όπως οδική ασφάλεια, εγκληματικότητα, ναρκωτικές ουσίες  κ.λ.π.

 

ü Επανυποβολή υπάρχουσας μελέτης για τον εκσυγχρονισμό και βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Για το τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ

Το Τμήμα μετά από πορεία δεκατριών χρόνων είναι από τα κορυφαία του ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ. Η αποτελεσματικότητα  των σπουδών, όπως αυτή καταγράφεται στην αγορά εργασίας αλλά και στην έκθεση εξωτερικής αξιολόγησης  του, κατατάσσει το Τμήμα στα πλέον επιτυχημένα Πανελλαδικά.

 

 

 

Πλαίσιο συνεργασίας Δήμου – ΤΕΙ – Νοσοκομείου -μονάδων μαζικής εστίασης-Βιοτεχνιών

ü Ο Δήμος , σε συνεργασία με το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, μπορεί να παρέχει δωρεάν διαιτολογική υποστήριξη, υλοποιώντας προγράμματα Διαιτολογικής παρέμβασης όπως παρακολούθηση ενηλίκων που πάσχουν από χρόνια νοσήματα.

ü Συνδιοργάνωση Δήμου και ΤΕΙ ημερίδων, σεμιναρίων και συνεδρίων με στόχο την ανάδειξη του ρόλου της σωστής διατροφής στην προάσπιση της υγείας και την συμβολή της στην πρόληψη και θεραπεία ασθενειών.

ü Δημιουργία μόνιμου πλαισίου συνεργασίας Δήμου και ΤΕΙ στα σχετικά με το αντικείμενο του Τμήματος ζητήματα μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης και τόνωσης του συνεδριακού τουρισμού, αλλά και να μειώσει την επιστημονική απομόνωση της περιοχής.

ü Παρεμβατικές δράσεις , με στόχο τη συνεργασία του Τμήματος με μονάδες παροχής υπηρεσιών διατροφής που θα βοηθήσουν στην προσπάθεια μετεξέλιξης τους σε πιο σύγχρονες και διεθνώς ανταγωνιστικές μονάδες.

ü Λήψη πρωτοβουλιών και αποφάσεων για την ενδυνάμωση της συμμετοχής της κοινότητας του ΤΕΙ στις πολιτιστικές κοινωνικές και αθλητικές δράσεις του Δήμου

ü Απαλλαγή ή μείωση στο ελάχιστο δυνατόν των ανταποδοτικών τελών που αφορούν στην καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό για τις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ.

ü Καθορισμός διαδικασίας υποδοχής από το Δήμο και ένταξης στη ζωή της τοπικής κοινωνίας των νεοεισερχόμενων φοιτητών.

ü Λήψη μέτρων στήριξης άπορων φοιτητών του τμήματος.

Ως Δημοτική αρχή θα είναι διαρκής η πίεση μας στην πολιτεία για:

ü Άμεση Βελτίωση της ασφαλούς οδικής μετακίνησης από την πόλη στο ΤΕΙ, με διαγράμμιση, σήμανση και φωτισμό.

ü Διόρθωση των κακοτεχνιών και ολοκλήρωση της κυκλοφοριακής σύνδεσης ΤΕΙ- επαρχιακής οδού με ανισόπεδο κόμβο.

ü Κατασκευή πεζόδρομου  – ποδηλατόδρομου από την πόλη προς τις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ.

 

  1. 5. ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΑ – ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ – ΑΛΙΕΙΑ

Βασικός  πυλώνας  ανάπτυξης ενός τόπου, είναι ο πρωτογενής τομέας του.

Άμεσες προτεραιότητες μας είναι :

 

ü  Η καταγραφή της κατάστασης του πρωτογενή τομέα (εκτάσεις, παραγωγή, νερά, δίκτυα, γεωργικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, μεταποιητικές βιοτεχνίες κ.λπ.) και δημιουργία βάσης δεδομένων στο Δήμο.

 

ü Η αξιολόγηση του αποτελέσματος της καταγραφής και εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά  με την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και των δυνατοτήτων της περιοχής.

 

ü Η υποστήριξη ίδρυσης νέων συνεταιρισμών σε νέες βάσεις, για την ανάκτηση των χαμένων παραγωγικών εργαλείων του τόπου.

 

ü Η προώθηση της συνεργατικής ιδέας και η ενίσχυση των πρωτοβουλιών που λειτουργούν στη βάση της κοινωνικής ανάγκης και της συλλογικότητας. Στηρίζουμε τις αποφάσεις των αγροτών για το μέλλον της Ε.Α.Σ. Σητείας, ώστε να αποτελματωθεί η παρούσα κατάσταση και να συνεχίσει με διαφάνεια η λειτουργία της ΄Ενωσης προς όφελός τους.

 

ü Η υλοποίηση προγραμμάτων παροχής τεχνικών συμβουλευτικών υπηρεσιών,  με τους γεωτεχνικούς να είναι στο χωράφι δίπλα στον αγρότη.

 

ü Η ενίσχυση της ολοκληρωμένης διαχείρισης και της βιολογικής γεωργίας.

 

ü Η άμεση εκπόνηση αγροτουριστικών σχεδίων με τη λογική πως η ίδια η αγροτική δραστηριότητα αποτελεί  τουριστικό προϊόν .

 

ü Η ανάπτυξη δράσεων για την παραπέρα ανάδειξη της Κρητικής διατροφής και τη σύνδεση της αγροτικής –διατροφικής αλυσίδας με τον τουρισμό και τον πολιτισμό .

 

ü Η σύνταξη Επιχειρηματικού Προγράμματος του Δήμου που θα περιλαμβάνει :

 

ü Σχέδιο αξιοποίησης όλων των γεωργικών εκτάσεων, βοσκοτόπων και  δασικών περιοχών

 

ü Ενίσχυση δράσεων για νέες καλλιέργειες, απεγκλωβισμός από τη μονοκαλλιέργεια της ελιάς

 

ü Σχέδιο αναμόρφωσης της σχέσης φυτικής – κτηνοτροφικής παραγωγής σε τοπικό επίπεδο και ανάλογη αναδιάρθρωση καλλιεργειών αν χρειάζεται (καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών, ίδρυση κτηνοτροφικών πάρκων κ.λπ.)

 

ü Πρόγραμμα εκπαίδευσης και κατάρτισης των αγροτών προσαρμοσμένο στις τοπικές  ανάγκες.

 

Σε συνεργασία με Επιστημονικούς Φορείς, το Σύλλογο Επαγγελματιών Αλιέων και το Σύλλογο Ερασιτεχνών Αλιέων πρέπει:

 

ü  Να παρθούν  μέτρα τα οποία θα εξασφαλίζουν την δυνατότητα αναγέννησης των ιχθυαποθεμάτων .

 

ü  Να δημιουργηθούν ζώνες απαγόρευσης αλιείας –αναπαραγωγής.

 

ü  Να κατασκευαστούν νέα αλιευτικά καταφύγια  και να βελτιωθούν τα ήδη υπάρχοντα.

 

ü  Να ασκηθεί πίεση προς την πολιτεία για αποτελεσματικότερα μέτρα αντιμετώπισης του λαγοκέφαλου που απειλεί να αφανίσει την παράκτια αλιεία του τόπου.

6. ΕΜΠΟΡΙΟ – ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Το πρόγραμμα μας έχει ως επιδίωξη την αναδιάρθρωση, τον εκσυγχρονισμό και την ανασυγκρότηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων σε τοπικό επίπεδο.

Θα πρέπει να καταβληθεί συντονισμένη προσπάθεια απ’ όλους τους εμπλεκόμενους για τη διατήρηση των ήδη υπαρχουσών Μικρομεσαίων Επιχ/σεων και ενθάρρυνση για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Αυτό μπορεί να γίνει:

ü Με την αξιοποίηση των ανέργων και ιδιαίτερα νέων στα έργα που θα προκύψουν από το σχεδιασμό και πραγματοποίηση των δράσεων του δήμου.

 

ü Με την καλλιέργεια της καινοτομίας και ανάπτυξης εφαρμοσμένης έρευνας στην Μικρομεσαία Επιχείρηση.

 

ü Με την υποστήριξη πρακτικών δράσεων δικτύωσης επιχειρήσεων με οριζόντιο ή κάθετο χαρακτήρα σε τοπικό ή ευρύτερο περιφερειακό επίπεδο.

 

ü Με επαναθεμελίωση του “συνεταιρίζεσθαι” και ανάπτυξη του κοινωνικού τομέα της οικονομίας (κοινωνικές επιχειρήσεις, συν/σμοί γυναικών κ.λ.π.)

 

ü Με προσανατολισμό και δημιουργία κλίματος για την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών ποιότητας και υψηλής προστιθέμενης αξίας με ανταγωνιστική δυνατότητα στην αγορά (ντόπια- ξένη).

 

ü Τροποποίηση Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) με ολοκλήρωση προϋποθέσεων λειτουργίας  βιοτεχνικής ζώνης.

 

Δύο βασικοί κλάδοι που αποτελούν προνομιακό πεδίο ανάπτυξης μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας για την περιοχή μας, που μπορούν να δώσουν μεγάλη ώθηση στην τοπική οικονομία και πρέπει να βοηθηθούν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι:

ü Το αγροτοδιατροφικό σύμπλεγμα, με δομές σχεδιασμού παραγωγής προϊόντων με δίκτυα τυποποίησης, προώθησης, διανομής και εξαγωγών.

 

ü Τουρισμός-Πολιτισμός, με δομές ανάπτυξης αγροτουρισμού, θεματικού τουρισμού, με μηχανισμούς ανάπτυξης, διαφύλαξης, περιήγησης και προβολής της φυσικής, πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς μας.

 

Το ξαναζωντάνεμα της τοπικής οικονομίας για την ευρύτερη περιοχή της Σητείας είναι μια σύνθετη διαδικασία που περνάει μέσα από την ανάπτυξη της γεωργίας, της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και του τουρισμού.

  1. 7. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Στελεχιακό δυναμικό του δήμου, δημοτικές εκτάσεις, δημόσιοι χώροι και κτίρια, τα οποία είναι αναγκαία για να στηρίξουν συλλογικές δραστηριότητες, θα διατεθούν για την ανάπτυξη του τόπου και των ανθρώπων του.

Η αξιοποίηση των συγκεκριμένων δομών, θα αποτελέσει την εκκίνηση για ένα διαφορετικό μοντέλο τοπικής ανάπτυξης, ικανό να βγάλει τη Σητεία από τα αδιέξοδα.

 

Προτεραιότητες μας είναι:

ü Ο οικονομικός- διαχειριστικός έλεγχος του Δήμου και η προάσπιση απόλυτης οικονομικής διαφάνειας.

 

ü Εφαρμογή μέτρων που θα ακυρώνουν την διαπλοκή, τη διαφθορά και τις πελατειακές σχέσεις.

 

ü Πλήρης διαφάνεια σε όλες τις προμή­θειες, τις εργολαβίες και τις μελέτες,  με αδιάβλητες διαδικασίες και δυνατότητα ουσιαστικού ελέγχου από την αντιπολίτευση και κάθε πολίτη.

 

ü Ετήσια δημόσια απολογιστική συνεδρί­α­ση του Δημοτικού σε λαϊκή συνέλευση.

 

ü Αντικατάσταση του Δημαρχοκεντρικού μο­ντέλου από συλλογικές διαδικασίες και δράσεις.

 

ü Ουσιαστική λειτουργία της επιτροπής διαβούλευσης και ενίσχυση της αντιπροσωπευτικής σύνθεσης της.

 

ü Ενίσχυση της άμεσης δημοκρατίας με την καθιέρωση τοπικών δημοψηφισμάτων , λαϊκών συνελεύσεων και τοπικών επιτροπών.

 

ü  Στήριξη και ανάπτυξη του δημόσιου – δημοτικού – κοινω­νικού χαρακτήρα των υπηρεσιών.

 

ü Διεκδίκηση σημαντικής αύξησης της κρατικής χρηματοδό­τησης για τις κοινωνικές ανάγκες και τα τοπικά έργα υποδομής.

 

ü Υπεράσπιση των εργαζομένων στο δήμο μας από τα μέτρα της διαθεσιμότητας και τις απολύσεις.

 

ü Διασφάλιση της αξιοκρατίας, της νομιμότητας, των εργασιακών δικαιωμά­των και σεβασμό των συνδικαλιστικών ελευθε­ριών των εργαζόμενων.

 

ü Διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες προσλήψεων προσωπικού.

 

ü Ανάπτυξη σεμιναρίων και στήριξη της συμμετοχής σε προγράμματα μετεκπαίδευσης,  για το προσωπικό του Δήμου.

 

ü Δρομολόγηση απαλλοτρίωσης εγκαταλελειμμένων κτιρίων για στέγαση υπηρεσιών.

 

ü Καταγραφή των ακινήτων του Δήμου για την ουσιαστική αξιοποίησή τους.

 

ü Απόκρουση των ιδιωτικοποιήσεων μέσω ΤΑΙΠΕΔ της δημόσιας περιουσίας .

 

ü Επαναπροσδιορισμός του ρόλου και αναβάθμιση της λειτουργίας του ΟΑΣ.

 

ü Αντιμετώπιση των ιδιαίτερων προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στον τέως Δήμο Μακρύγιαλού, με  διαδημοτική συνεργασία  του Δήμου Σητείας με τον Δήμο Ιεράπετρας για την επίλυσή τους.

 

ü Oργάνωση και λειτουργία στο χώρο του Κ.Ε.Π, Γραφείου Εξυπηρέτησης Δημότη,  όπου ο Δημότης να απευθύνεται, για την αντιμετώπιση των θεμάτων της καθημερινότητάς του, που αφορούν στο Δήμο.

 

ü Τοποθέτηση πινάκων ανακοινώσεων και κουτιών  για προτάσεις στις τοπικές κοινότητες, όπου οι Δημότες θα μπορούν να τοποθετούν αναφορές, ιδέες και καταγγελίες.

 

ü Έκδοση ενημερωτικού φυλλαδίου  ανά τετράμηνο, με περιεχόμενο αποφάσεις, δραστηριότητες του Δήμου και άλλες τοπικές, κοινωνικές και πολιτιστικές  δράσεις.

 

Συνδημότισσες – συνδημότες, μπορούμε όλοι μαζί:

 

  • Να ανατρέψουμε το στερεότυπο του δήμου-διαχειριστή.

 

  • Να βάλουμε στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τα προβλήματά του.

 

  • Να αλλάξουμε την κατάσταση στη πόλη και στα χωριά μας.

 

  • Να σχεδιάσουμε και να δημιουργήσουμε το μέλλον μας.
Print Friendly, PDF & Email

Από manos