νοσοκομείο ΣητείαςΥΓΕΙΑ

Ο άνθρωπος είναι το υπέρτατο αγαθό. Η υγεία του, θεωρείται κοινωνικό αγαθό και παρέχεται από το κοινωνικό σύνολο, σε όλους, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, οικονομικής κατάστασης, σεξουαλικής ή άλλης ιδιαιτερότητας.

Ο Δήμος έχει την υποχρέωση να εξασφαλίσει σε όλους τους δημότες και τους φιλοξενούμενούς του, πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

Δεν μπορούμε να μιλάμε για υπηρεσίες υγείας σ΄ ένα Δήμο, χωρίς να παίρνουμε υπ΄όψιν μας την υπάρχουσα οικονομική ανάπτυξη, αλλά και το έλλειμμά της ή τις προοπτικές της.

Η γεωγραφική και γεωλογική ιδιαιτερότητα της Επαρχίας Σητείας, ήταν και παραμένει η αιτία δημιουργίας σχετικά αυτόνομου οικονομικού πόλου, με ιδιαίτερα πολιτιστικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά.

Οι ίδιοι λόγοι δημιούργησαν την ανάγκη ύπαρξης, αλλά και παραμονής, ακόμη και σήμερα, Αυτόνομης Νοσηλευτικής Νοσοκομειακής Μονάδας (Γ.Ν.Κ.Υ.Σ.).

Το Νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας Σητείας, αποτέλεσε και αποτελεί το στήριγμα, το αποκούμπι όλων των Σητειακών και ιδιαίτερα των χαμηλών οικονομικών στρωμάτων, γι΄αυτό, στη συνείδηση του κάθε Σητειακού, είναι καθιερωμένο σαν κάτι εντελώς δικό του.

Ο Ιδιωτικός τομέας Υγείας, πρόσφερε πάντα σε στενή συνεργασία ή παράλληλα με το Νοσοκομείο, υπηρεσίες υγείας στη Σητεία.

Σήμερα που τα πράγματα, από την «Τρόϊκα» και τη κυβέρνηση, σπρώχνουν προς την Ιδιωτική Ιατρική, ο Δήμος και ο εκάστοτε Δήμαρχος, πρέπει να το πάρουν σοβαρά υπ΄όψιν τους ότι, πληθυσμιακά η επαρχία δεν προσφέρεται για Ιδιωτικές νοσηλευτικές επενδύσεις στον τομέα της Υγείας.

Ο Δημόσιος φορέας Υγείας, μπορεί και πρέπει να παραμείνει, πρώτα και κύρια, για λόγους Υγείας, αλλά γιατί και σαν υποδομή, αποτελεί μοχλό ανάπτυξης για τον τόπο.

Οι παραπάνω ανάγκες, αλλά και η διεκδικητική στάση του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Κ.Υ., αλλά και φορέων της πόλης, συμπεριλαμβανομένου του Δήμου, όχι πάντοτε, ανεξάρτητα από ταλαντεύσεις ή ιδιομορφίες, κατοχύρωσε προ μνημονίου (2006), έναν Οργανισμό 110 κλινών, με καλή σύνθεση Ιατρικού-Νοσηλευτικού αλλά και Διοικητικού προσωπικού.

Η λαίλαπα του μνημονίου, παρά την ανάπτυξη ενός μαζικού-αγωνιστικού κινήματος για την Υγεία τα τελευταία χρόνια, στη Σητεία αλλά και στο Λασίθι, δεν κατόρθωσαν  να διατηρήσουν τα κεκτημένα στην Υγεία όπως αλλού. Ο αγώνας, ούτε τέλειωσε, ούτε κρίθηκε οριστικά ακόμα.

Η Δημοτική αρχή, οφείλει να είναι μπροστάρης και όχι ουραγός στον αγώνα αυτό.

Η υποβάθμιση, στην κατεύθυνση της μετατροπής του Νοσοκομείου σε Κέντρο Υγείας, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα για τον τόπο, της παρούσης Δημοτικής Αρχής. Η ύπαρξη Νοσοκομείου με οργανισμό 110 κλινών και γιατρούς σε πλήρη ανάπτυξη, αποτελούν έναν από τους κύριους αλλά και κυρίαρχους στόχους της Ενωτικής Αγων. Κίνησης Σητείας στον τομέα της Υγείας.

Διαθέτουμε πλήρη επιχειρηματολογία, χιλιομετρική απόσταση, Βόρειος οδικός άξονας, επαρχία με την μικρότερη ανάπτυξη, Στρατιωτικές Βάσεις, Τ.Ε.Ι., Κάσος, Κάρπαθος, κόστος υπάρχουσας υποδομής.

Ο μύθος του «ενός Νοσοκομείου στον Νομό», της ακριβοπληρωμένης μελέτης Λιαρόπουλου και η αντίθεσή μας   αυτή, μας δικαίωσε πλήρως.

Η υπάρχουσα πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, με την ενίσχυση και πλήρη λειτουργία των Αγροτικών Ιατρείων και η αρμονική λειτουργία τους με το Νοσοκομείο, πρέπει να αποτελέσει τον δεύτερο στόχο στον τομέα της Υγείας. Η θέση μας είναι την  πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, να την παρέχουν Γενικοί Ιατροί και όχι υπόχρεοι υπηρεσίας υπαίθρου.

Ο Δήμος, μέσω της επιτροπής Υγείας, θα πρέπει με πρωτοβουλίες του και σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο και τον Σύλλογο Εργαζομένων, να δημιουργήσει συνθήκες καλής συνεργασίας και αλληλοσυμπλήρωσης του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα Υγείας.

Άλλος στόχος  θα πρέπει να είναι η δημιουργία προϋποθέσεων ανάπτυξης Ιατρικού Τουρισμού στη Σητεία, σε συνεργασία με οικονομικούς και κοινωνικούς φορείς της πόλης. Το κλίμα της επαρχίας, ευνοεί την ανάπτυξη Ιατρικού Τουρισμού.

Η Υγεία είναι σύνθετο και πολυεξαρτημένο αγαθό. Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για καλή υγεία χωρίς βιωτικό επίπεδο-πρόληψη-παιδεία.

Η στήριξη, υποστήριξη δημιουργία κοινωνικών δομών ή δομών αλληλεγγύης, πρέπει να είναι προτεραιότητα της Ενωτ.Αγων.Κίν.Σητείας. Σήμερα το κοινωνικό κράτος εξαφανίζεται κάτω από την πίεση της Τρόϊκας και του Μνημονίου.

Ο Δήμος πρέπει να αναλάβει το βάρος.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ -ΔΟΜΕΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στη χώρα μας  με την οικονομική κρίση, έχουν οδηγήσει στην όλο και μεγαλύτερη φτωχοποίηση της κοινωνίας μας.

Το κοινωνικό κράτος, όσο υπήρχε, ήταν από τα πρώτα θύματα της κρίσης.

Η ενίσχυση της αλληλεγγύης, με την έννοια του ενεργού ενδιαφέροντος του ενός προς τους άλλους, τη συλλογικότητα, της έννοιας του ‘εμείς» αντί του ΄μόνος εγώ΄, φαίνεται να είναι περισσότερο παρά ποτέ απαραίτητη.

Στο Δήμο μας έχουν δημιουργηθεί αρκετές δομές αλληλεγγύης όπως , τα δύο Κοινωνικά Παντοπωλεία, το δίκτυο αλληλεγγύης της Εκκλησίας, ο Φιλανθρωπικός σύλλογος, το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας, η Κόντρα, ο Φιλοζωικός σύλλογος, η ΕΔΕΑΚ, Η Βοήθεια στο Σπίτι, το ΚΑΠΥ.

Από αυτές, άλλες λειτουργούν ως ανεξάρτητες δομές και άλλες μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του Δήμου.

Υπό σύσταση είναι το Κοινωνικό Φαρμακείο και το Κοινωνικό Ιατρείο.

Από τα πρώτα της Κίνησής μας, ήταν η καταγραφή όλων αυτών των δομών αλληλεγγύης και η ενημέρωση σχετικά με το έργο τους.

Στόχος της Κίνησής μας είναι:

  1. Να διευκολύνει, να ενισχύσει και να προωθήσει κάθε μορφή αλληλεγγύης, επιδιώκοντας τον πολλαπλασιασμό τέτοιων εγχειρημάτων χωρίς ηγεμονισμούς.
  2. Να δημιουργήσει προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της αυτοοργάνωσης στο Δήμο μας, σε συνεργασία με φορείς, κινήσεις πολιτών, εθελοντικών ομάδων.
  3. Να  οργανώσει δίκτυο αλληλοϋποστήριξης των δράσεων, παρέχοντας υλικοτεχνική βοήθεια όπου χρειάζεται.
  4. Η ανάληψη, η ενίσχυση-συνεργασία πχ με Φιλανθρωπικό σύλλογο, πρωτοβουλία για την δημιουργία Γηροκομείου στη Σητεία, αποτελεί επίσης προτεραιότητά μας.
  5. Η οικονομική ενίσχυση του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας, αλλά και η σωστή αξιολόγηση του έργου του και προβολή των επιστημονικών συμπερασμάτων του, μέσω Ημερίδων, Διημερίδων Συμποσίων, σε συνεργασία με το Α.Π.Θ., είναι υποχρέωση του Δήμου.

Θεωρούμε ότι ένα θέμα που είναι πολύ βασικό, είναι και η εμπλοκή των ίδιων των ανθρώπων που έχουν άμεση ανάγκη στις δομές αυτές, .ώστε να ενεργοποιηθούν, να μη νιώθουν το στίγμα της αποτυχίας, να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων που τους αφορούν και να μην  είναι παθητικοί αποδέκτες σ΄αυτά τα εγχειρήματα.

Σκοπός μας, κανένας πολίτης του Δήμου μας χωρίς στέγη και φαγητό, φάρμακα και Ιατρική Περίθαλψη.
Print Friendly, PDF & Email

Από manos