Ο Άγιος Αθανάσιος αγωνίστηκε σε όλη του τη ζωή για να μιλήσει για τον Θεό και τον άνθρωπο
από τη λειτουργία στον Άγιο Αθανάσιο

Την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου, στο κέντρο της πόλεως του Αγίου Νικολάου, επί τη Εορτή των Αγίων Αθανασίου και Κυρίλλου, Πατριαρχών Αλεξανδρείας.

Ο σεβαστός Ποιμενάρχης ανέφερε στο κήρυγμά του προς το ευσεβές εκκλησίασμα: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι, αγαπητοί μου αδελφοί, σήμερα, διότι μετά από τον πολύμηνο εγκλεισμό ανοίγουν και πάλι οι ναοί για τους πιστούς. Έτσι μπορούμε ελεύθερα πλέον –αν και τα περιοριστικά μέτρα παρατείνονται– να συμμετάσχουμε στο Μυστήριο της σωτηρίας, την Θεία Ευχαριστία. Διότι το πιο σημαντικό γεγονός επάνω στη γη αποτελεί η τέλεση της Θείας Λειτουργίας, του σκοπού και του έργου που επιτελεί. Το έργο της Θείας Λειτουργίας είναι η μεταβολή των τιμίων δώρων, του άρτου και του οίνου, σε Σώμα και Αίμα Χριστού και σκοπός της η μετάδοση τους στους πιστούς διά της Θείας Μεταλήψεως.

Έχουμε όμως και μια άλλη μεγάλη χαρά σήμερα, επειδή εορτάζει ένας μεγάλος Άγιος της Εκκλησίας μας, ο Άγιος Αθανάσιος. Η πόλις του Αγίου Νικολάου τιμάει ιδιαιτέρως τους Πατέρες των Οικουμενικών Συνόδων, οι οποίοι αγωνίστηκαν για την αλήθεια και την σωτηρία των ανθρώπων. Όπως πανηγυρίζει τον Έφορο και Προστάτη της, τον  Άγιο Νικόλαο, ο οποίος έλαβε μέρος στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο, έτσι και σήμερα τιμάει δύο μεγάλους Πατέρες της Εκκλησίας, τους Αγίους Αθανάσιο και Κύριλλο, Πατριάρχες Αλεξανδρείας και οι δύο, οι οποίοι ανεδείχθησαν μεγάλοι διδάσκαλοι και ομολογητές της Ορθοδόξου Πίστεως ενάντια στις αιρέσεις.

Ιδιαιτέρως όμως, σήμερα, τιμούμε τον Άγιο Αθανάσιο, ο οποίος όχι μόνο συμμετείχε στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο, αλλά ανέπτυξε και ολόκληρη τη θεολογία στην οποία στηρίζεται η Σύνοδος αυτή, θεολογία που αποκαλύπτει και διδάσκει την αληθινή Πίστη της Εκκλησίας.

Ο Άγιος Αθανάσιος αγωνίστηκε σε όλη του τη ζωή για να μιλήσει για τον Θεό και τον άνθρωπο και για την Σάρκωση του Χριστού, διότι ο Χριστός είναι ο αληθινός Υιός και Λόγος του Θεού και όχι κτίσμα, όπως έλεγε ο Άρειος. Διώχθηκε πολλές φορές μάλιστα, επειδή αποκάλυπτε αυτή την αλήθεια, έζησε και υπέμεινε την εξορία για συνολικά 17 χρόνια ως Πατριάρχης Αλεξανδρείας. Τίποτε όμως δεν τον εμπόδισε να συνεχίσει να αγωνίζεται για την αλήθεια του Κυρίου.

Αυτό είναι και το μήνυμα που λαμβάνουμε από την αρετή και το ορθόδοξο φρόνημα του μεγάλου Αγίου, ότι δεν θα πρέπει ποτέ να πάψουμε να ομολογούμε ευθαρσώς την Πίστη μας προς τον Ένα και μοναδικό Πανάγαθο Θεό και την αλήθεια που κηρύττει προς την Οικουμένη. Γιατί η αλήθεια είναι εκείνη που μας δίδει την ελευθερία και η ελευθερία ανήκει στους γενναίους. Γι’ αυτό θα πρέπει να γνωρίζουμε την αλήθεια του Κυρίου για να μπορούμε να την εφαρμόσουμε καθημερινώς στη ζωή μας. Χρόνια πολλά κι ευλογημένα! Βοήθειά μας ο Άγιος Αθανάσιος!».    

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos