Τη νέα χρονιά να γίνουμε εραστές της σοφίας του Χριστού για να ξεπεράσουμε τον φόβο της πανδημίας
από τον εσπερινό

Ελπιδοφόρες ευχές για μια καλύτερη και δημιουργικότερη νέα χρονιά, όπου ολόκληρη η ανθρωπότητα θα συντονίζεται στην Πίστη στον Ένα και αληθινό Θεό, απηύθυνε στο μήνυμά του επί τη ενάρξει του νέου ενιαυτού της χρηστότητος του Κυρίου, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος.

Το εσπέρας της Παρασκευής 31 Δεκεμβρίου ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό που τελέσθηκε επί τη Εορτή της κατά Σάρκα Περιτομής του Κυρίου και του Αγίου και Θεοφόρου πατρός ημών Βασιλείου Ουρανοφάντορος του Μεγάλου, στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος πόλεως Αγίου Νικολάου.

Στην ομιλία του ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, Πανοσ. Αρχιμ. Τίτος Ταμπακάκης προέβη σε ανασκόπηση του ποιμαντικού έργου του Σεβασμ. Μητροπολίτου κ. Γερασίμου στην μητροπολιτική μας περιφέρεια κατά το παρελθόν έτος.

«Κύριο μέλημα του Ποιμενάρχου μας τη χρονιά που παρήλθε ήταν η πνευματική τόνωση του λαού διά της λατρευτικής και της πνευματικής στήριξης των συνανθρώπων μας, αφού οι συνέπειες της πανδημίας χαράσσονται πλέον βαθιά και επηρεάζουν αρνητικά τον ψυχισμό όλων μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο π. Τίτος. Και τόνισε ότι με τη δημιουργία του ραδιοφωνικού σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως με την επωνυμία «Ύδωρ εκ Πέτρας» και τη μεθοδευμένη χρήση και άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η φωνή της τοπικής μας Εκκλησίας πλέον ταξιδεύει σε ολόκληρο τον κόσμο, κηρύσσοντας τον παρηγορητικό λόγο του Χριστού.

Επεσημάνθη δε το σημαντικό κοινωνικό έργο που συνεχίζει να επιτελεί η Ιερά Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου, μέσα από την λειτουργία των τριών Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων –στο Τζερμιάδο, τη Λατσίδα και τον Άγιο Νικόλαο– όπου καθημερινά φιλοξενούνται και σιτίζονται ενδεείς συνάνθρωποί μας.

Ο π. Τίτος κατέκλεισε την ομιλία του, αναφερόμενος στις λαμπρές εορταστικές εκδηλώσεις που έθεσε υπό την αιγίδα της η Ιερά Μητρόπολη, καθ’ όλη τη διάρκεια του απερχομένου έτους, στο πλαίσιο της επετείου 200 ετών από την Εθνική Παλιγγενεσία, αλλά και στην τελευταία από αυτές τις εκδηλώσεις που διοργανώθηκε από τον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος πόλεως Αγίου Νικολάου και αφιερώθηκε στην τριακονταετή επέτειο ευκλεούς Πατριαρχίας της Α.Θ.Π., του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

Προ της απολύσεως, ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε και έκοψε κατά το έθος την αγιοβασιλόπιτα και ανέφερε για τη νέα χρονιά που ανατέλλει:

«Καὶ ἐγένετο  ἑσπέρα καὶ ἐγένετο πρωΐ, ἡμέρα μία»: Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο της διηγήσεως της Γενέσεως, ξημερώνοντας και βραδιάζοντας, περνούν οι μέρες, οι μήνες, τα έτη. Και πολλές φορές αναρωτιόμαστε ποιο είναι το νόημα αυτής της ζωής, αλλά πρωτίστως θα πρέπει να βρούμε το σκοπό της.

Η Εκκλησία μας προβάλλει έναν μεγάλο Άγιο κατά την πρώτη ημέρα του έτους, τον Άγιο Βασίλειο, ο οποίος μας λέγει ότι αν θέλουμε να αποκτήσει νόημα η ζωή μας, θα πρέπει να γίνουμε εραστές της σοφίας των πάντων, που είναι ο Χριστός. Μόνο τότε θα καταλάβουμε τι αξίζει η ζωή μας. Τότε μόνο θα φροντίσουμε να συμβιώσουμε με τον Χριστό.

Για να το πετύχουμε αυτό, μάς λέγει ο Μέγας Βασίλειος, θα πρέπει να μελετούμε τον θάνατο. Διότι ο θάνατος –δεν πρέπει να ξεχνούμε– είναι η πόρτα που μας οδηγεί στην αιώνια και αληθινή ζωή, τη Βασιλεία των Ουρανών. Και συνεχίζει λέγοντας ότι αν θέλουμε να είμαστε πραγματικά ελεύθεροι, θα πρέπει να μελετούμε τον Νόμο του Θεού. Γιατί μονάχα έτσι θα μπορέσουμε να χαλιναγωγήσουμε τη σάρκα μας και να αναβιβάσουμε την ψυχή και το πνεύμα μας στα θεία και ουράνια.

Ευχαριστώ τους Πατέρες και τους Κληρικούς για όλα αυτά τα οποία προσφέρουν στη Μητρόπολή μας αλλά και όλους για την παρουσία σας εδώ απόψε. Όλοι μας έχουμε φοβηθεί τον κορωνοϊό, όμως θα πρέπει να αγαπήσουμε τον Χριστό διότι η αγάπη προς Αυτόν έξω βάλλει τον φόβο. Γιατί αυτή η αγάπη πραγματικά μας ελευθερώνει, μας χαρίζει δύναμη και ουράνιο πόθο. Καλή και ευλογημένη χρονιά!».

Την Πρωτοχρονιά, Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2022, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος, πόλεως Αγίου Νικολάου.

Προ της απολύσεως, ανεγνώσθη η Πατριαρχική Απόδειξις  επί τοις Χριστουγέννοις και εψάλη το Πολυχρόνιον της Α.Θ.Π., του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

Εν συνεχεία ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος τέλεσε Δοξολογία επί τη ενάρξει του νέου έτους, ενώ στο πέρας της Θείας Λειτουργίας οι Ιεροψάλτες του Ιερού Ναού έψαλαν τα παραδοσιακά κωνσταντινουπολίτικα πρωτοχρονιάτικα Κάλαντα, όπως τα κατέγραψε ο π. Ευάγγελος Παχυγιαννάκης, διά στόματος του αοιδίμου Αρχιερέως κυρού Δημητρίου.  

Παρέστησαν ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνιος Ζερβός και οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Δέσπω Καρνιαδάκη, Θωμάς Χαριτάκης και Χαρίλαος Αλεξάκης και η Περιφερειακή Σύμβουλος κα Μαρία Χανιωτάκη-Μυλωνάκη.

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos

Αρέσει σε %d bloggers: