Ένας μήνας εμπαιγμού μετά τις πλημμύρες
Από τη πλημμύρα στη Σητεία

Κούφιες υποσχέσεις και κοροϊδία σε Αγία Πελαγία, Παλαιόκαστρο και Σητεία

Συμπληρώθηκε ένας μήνας από τις καταστροφικές πλημμύρες της 15ης Οκτωβρίου στην Αγία Πελαγία, στο Παλαιόκαστρο και στη Σητεία. Εκτός από τον τραγικό θάνατο δύο ανθρώπων, ο απολογισμός ήταν σκληρός για τους κατοίκους και τους επαγγελματίες των περιοχών αυτών. Ειδικά στη Σητεία, η πόλη αγωνίζεται ακόμα για να επανέλθει στους κανονικούς της ρυθμούς καθώς πλημμύρισε μεγάλο μέρος του οικιστικού ιστού πλήττοντας καίρια σχεδόν τις μισές επιχειρήσεις της περιοχής.

Οι δύο υπουργοί που βρέθηκαν στις πληγείσες περιοχές (Πέτσας – Τριαντόπουλος) υποσχέθηκαν «άμεση καταβολή 6.000 ευρώ για τις πρώτες ανάγκες και την  αντικατάσταση οικοσκευής». Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει καταβληθεί ούτε ένα ευρώ παρόλο που από τους δήμους έχουν υποβληθεί αναλυτικές λίστες των πληγέντων κατοίκων.

Για τους επαγγελματίες, ένα μήνα μετά, η κυβέρνηση ανακοινώνει πανηγυρικά πως αυτή την εβδομάδα θα γίνουν οι πρώτες καταβολές μέσω της πλατφόρμας «Arogi» αλλά μόνο για τις 176 που πρόλαβαν να υποβάλλουν δικαιολογητικά όσο έμεινε ανοιχτή η πλατφόρμα. Ακόμα περίπου 300 επιχειρήσεις δεν έχουν προλάβει καν να συγκεντρώσουν τα δικαιολογητικά αφού τους ζητείται να προσκομίσουν τιμολόγια αγοράς του εξοπλισμού που καταστράφηκε, ακόμα και αν αυτός είχε αγοραστεί πριν από 20 χρόνια…

πλημμύρες

Τέλος, παρά τις εκκλήσεις, δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα για την αποζημίωση εκατοντάδων ιδιοκτητών αυτοκινήτων που καταστράφηκαν και δεν ήταν ασφαλισμένα για φυσικές καταστροφές.

Ο εμπαιγμός δεν έχει όριο. Φαίνεται πως ο χρόνος μετρά διαφορετικά για τα κυβερνητικά στελέχη. Την ώρα που η «Μητσοτάκης Α.Ε.» δαπανά εκατομμύρια σε παράνομα λογισμικά παρακολούθησης, σε παράλογους εξοπλισμούς και σε απευθείας αναθέσεις, οι πολίτες που βρέθηκαν στο έλεος της κακοκαιρίας βιώνουν την εγκατάλειψη και τις ψεύτικες υποσχέσεις. Οι Οργανώσεις Κρήτης του ΜέΡΑ25 στέκονται δίπλα στους κατοίκους και τους επαγγελματίες των περιοχών του νομού Ηρακλείου και της Σητείας ζητώντας άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις με απλούστευση και επιτάχυνση των διαδικασιών. Φτάνει πια ο εμπαιγμός.

Ανακοίνωση των Οργανώσεων Βάσης Κρήτης του ΜέΡΑ25

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos