έντονα καιρικά φαινόμενα στην Κρήτη Τετάρτη 28 Οκτωβρίου έως πρωινές ώρες της Πέμπτης
εικόνα πρόγνωσης κατά το μοντέλο ICON

Η Πολιτική Προστασία Περιφέρειας Κρήτης ενημερώνει ότι, σύμφωνα με το Α.Α. 8/2020 ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ της Ε.Μ.Υ., κακοκαιρία θα επικρατήσει με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και ενισχυμένους ανέμους.

Πιο συγκεκριμένα:

Έντονα φαινόμενα προβλέπονται για την Κρήτη την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου  με βαθμιαία εξασθένιση τις πρωινές ώρες της Πέμπτης 29 Οκτωβρίου 2020.

Όλες οι Υπηρεσίες και τα Τεχνικά Μέσα της Περιφέρειας Κρήτης που αποτελούν τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον επιχειρησιακό μας σχεδιασμό.

Υπενθυμίζουμε στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περιοχές όπου εκδηλώνονται έντονα καιρικά φαινόμενα και να εφαρμόζουν τις ακόλουθες οδηγίες αυτοπροστασίας:

  • Ασφαλίστε αντικείμενα και πρόχειρες κατασκευές, που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Αν πρόκειται να μετακινηθείτε, φροντίστε να ενημερωθείτε πρώτα για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων και την κατάσταση του οδικού δικτύου. Αν είναι δυνατόν, μεταβάλλετε το πρόγραμμα της μετακίνησής σας, έτσι ώστε να αποφύγετε την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
  • Αν η καταιγίδα εκδηλωθεί ενώ οδηγείτε, ασφαλίστε το όχημα εκτός δρόμου, μακριά από μεγάλα δέντρα ή υπαίθριες κατασκευές, ενεργοποιήστε τα φώτα έκτακτης ανάγκης (αλάρμ) και περιμένετε έως ότου υποχωρήσουν τα φαινόμενα.
  • Μην διασχίζετε σε καμία περίπτωση δρόμους που διασταυρώνονται με χειμάρρους και ρέματα (ιρλανδικές διαβάσεις), πεζή ή με όχημα, ακόμα και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσης της καταιγίδας.
  • Αποφύγετε δραστηριότητες στην ύπαιθρο, σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.
  • Ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων Αρχών, όπως Τροχαία κ.λπ.

Τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης:

100  ΕΛΑΣ

199  ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ

112  ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

108 ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ

Δείτε περισσότερες οδηγίες προστασίας στον σύνδεσμο:

https://www.civilprotection.gr/el/entona-kairika-fainomena

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos