Ένωση Γονέων & Κηδεμόνων Μαθητών Δήμου Αγίου Νικολάου, νέο Δ.Σ.

Στην συνεδρίαση της 28ης Μαΐου 2021 έγινε σύσταση σε σώμα του Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων & Κηδεμόνων Μαθητών Δήμου Αγίου Νικολάου έπειτα από τις  τελευταίες  εκλογές της 22ης Μαΐου μεταξύ των νόμιμων εκπροσώπων των συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων. Η νέα σύνθεση, με ομόφωνη απόφαση των μελών του Δ.Σ. είναι η ακόλουθη:

  • Πρόεδρος: Αικατερίνη Σπυροπούλου (1ο Δημοτικό)
  • Αντιπρόεδρος: Ιωάννα Κρητσωτάκη – Δρακωνάκη (5ο Δημοτικό)
  • Γραμματέας: Γεωργία Κουργιαντάκη (7ο Νηπιαγωγείο)
  • Ταμίας: Γιώργος Αγουστινάτος (1ο Γενικό Λύκειο)
  • Μέλη:   Γεωργία Μπολανάκη (2ο  Δημοτικό)
  • Ιωάννα Βασιλάκου (2ο Δημοτικό Νεάπολης)
  • Κωστής Γιατζάκης (1ο Γενικό Λύκειο)

Τα μέλη του νέου Δ.Σ. την Ένωσης θα συνεχίσουν να προσφέρουν εθελοντικά και υπεύθυνα τις υπηρεσίες τους στον κοινό μας σκοπό, την διεκδίκηση και εξασφάλιση των προϋποθέσεων για καλύτερη αγωγή και εκπαίδευση των μαθητών του δήμου μας.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΥ Δ.Σ. ΕΝΩΣΗΣ

Αγαπητοί Γονείς και Κηδεμόνες,

Ξεκινώντας να γράφουμε τον απολογισμό της διετούς θητείας μας προβληματιστήκαμε ιδιαίτερα για το πως θα μπορέσουμε να χωρέσουμε σε μία κόλλα χαρτί όλη αυτή την πρωτόγνωρη και ιδιαίτερη εμπειρία που μοιραστήκαμε αυτά τα δύο χρόνια, Μάρτιος 2019 – Μάϊος 2021.

Ας αρχίσουμε λοιπόν το δύσκολο και ιδιαίτερο αυτό ταξίδι, μία ομάδα ανθρώπων με εμπειρία και σημαντική προϋπηρεσία στους Συλλόγους Γονέων & Κηδεμόνων και ευτυχώς με γνώση της λειτουργίας της Ένωσης ως συλλογικού οργάνου εκπροσώπησης. Πρόεδρος η Μαρία – Ναυσικά Γάλλου, Αντιπρόεδρος η Κατερίνα Σπυροπούλου, Γραμματέας η Ιωάννα Κριτσωτάκη, Ταμίας ο Άγγελος Ευαγγελιδάκης και μέλη ο Κωστής Θεοδωράκης, Χάρης Σιαμπάνης και η Αγγελική Σουλαδάκη.

Οι στόχοι που θέσαμε ως ομάδα πολλοί και δύσκολοι, γνωρίζαμε εξ αρχής ότι το κύριο ζήτημα που αντιμετωπίζουμε στον δήμο μας ήταν, είναι και όπως φαίνεται θα είναι για πολύ καιρό ακόμα η σοβαρή έλλειψη σχολική στέγης. Σηκώσαμε μανίκια και με πολύ ενθουσιασμό και όρεξη αρχίσαμε να συστηνόμαστε με τους Συλλόγους και να αναθέτουμε αντικείμενα και ρόλους. Για να μην σας κουράσουμε θα αναφερθούμε επιγραμματικά στους άξονες πάνω στους οποίους αποφασίσαμε να κινηθούμε.

1. Συμμετοχή στις δημοτικές επιτροπές: ορίσαμε εκπροσώπους στις δημοτικές επιτροπές Παιδείας, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οι οποίοι είχαν γνώση των θεμάτων, εμπειρία και μπορούσαν να συμβάλλουν ουσιαστικά στο έργο των επιτροπών ώστε να υπάρχει συνέχεια στη συμμετοχή μας και έλεγχος της λειτουργίας τους.

2. Επικοινωνία με τους Συλλόγους Γονέων & Κηδεμόνων: θέσαμε ως πρώτη μας προτεραιότητα την γνωριμία με τα Δ.Σ. των μελών μας,

ü επισκεφθήκαμε από την πρώτη στιγμή τα σχολεία που παρουσίαζαν τα περισσότερα προβλήματα όπως το Γυμνάσιο της Κριτσάς βοηθώντας στην επίλυσή τους,

ü τα μέλη του Δ.Σ. επισκέφθηκαν την πλειοψηφία των σχολείων και κατέγραψαν τις ανάγκες τους με τη βοήθεια των διευθύνσεων και των αντίστοιχων Συλλόγων.(φωτογραφικό αρχείο)

ü Λειτουργήσαμε συμβουλευτικά καθ’ όλη την διάρκεια της θητείας μας στα αιτήματα των συλλόγων είτε προφορικά είτε επί τόπου μέσα από τις συναντήσεις μας οι οποίες συνεχίστηκαν και το καλοκαίρι. Η νυν Πρόεδρος και μέλη του Δ.Σ. συναντηθήκαμε με τα Δ.Σ. των σχολείων του Καλού Χωριού, του Σισίου, της Ελούντας, του 1ου του 5ου και του 3ου Δημοτικού, του 1ου και του 2ου Γενικού Λυκείου Αγ. Νικολάου με σκοπό την συνεχή ενημέρωση και τον κοινό προγραμματισμό των δράσεων μας.

3. Σχολική στέγη: εκτός από την καταγραφή των αναγκών των σχολείων, η Ένωση ενεργοποιήθηκε ιδιαίτερα μέσω της πρώην Προέδρου της και δημοτικής συμβούλου κας Γάλλου, για την ανέγερση του σχολικού συγκροτήματος Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην θέση Μεσοράχη, το οποίο είχε προταθεί και είχε δημιουργηθεί σχετικός φάκελος επί δημαρχία Δ. Κουνενάκη αλλά έπειτα από την κατάργηση του ΟΣΚ δεν υπήρξε καμία εξέλιξη για την υλοποίηση του. Πραγματοποιήθηκε προ συζήτηση στο REX με πρωτοβουλία των δημοτικών συνδυασμών της Αντιπολίτευσης όπου παραβρέθηκαν οι σχετικοί φορείς και η νυν Πρόεδρος της Ένωσης, κα. Σπυροπούλου, παρουσίασε τις προτάσεις του Δ.Σ. και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει γενικότερα η σχολική στέγη στον δήμο Αγίου Νικολάου. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην παλαιότερη πρόταση της Ένωσης που αφορά την Μελέτη Στρατηγικού Σχεδιασμού για το σχολικό απόθεμα μέσω της οποίας θα μπορούσαν να αντιμετωπισθούν όχι μόνο τα θέματα των συντηρήσεων των σχολικών κτιρίων και των ελλείψεων σε σχολικές αίθουσες αλλά και θέματα πυρασφάλειας και αντισεισμικής προστασίας. Η πρόταση αυτή είχε κατατεθεί από το μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης, κ. Γ. Μαργιολάκη στην προηγούμενη θητεία, είχε ψηφισθεί από το δημοτικό συμβούλιο το 2018 αλλά δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Στο δημοτικό συμβούλιο της 1/7/2020 με κύριο θέμα την σχολική στέγη ψηφίσθηκε η επικαιροποίηση του φακέλου για τη Μεσοράχη και παρουσιάσθηκαν οι προτάσεις της Ένωσης για τη σχολική στέγη όπως:

– Άμεση εξεύρεση οικοπέδου και μελέτη κατασκευής κτηρίου για το 5ο Δημοτικό Σχολείο

– Εύρεση καταλληλότερου κτηρίου για το 6ο & 7ο Νηπιαγωγείο Αγίου Νικολάου

– Ανέγερση κτηρίου για το Δημοτικό σχολείο Σισίου

– Μελέτη για κατασκευή κτηρίου για το Νηπιαγωγείο & το Δημοτικό Καλού Χωριού

– Αξιοποίηση παρακείμενου οικοπέδου για το Νηπιαγωγείο Ελούντας

– Αγορά παρακείμενου κτηρίου για το Γυμνάσιο Κριτσάς

Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στην προσπάθεια της Ένωσης να αναδείξει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΠΑΛ Νεαπόλεως, το οποίο διαθέτει ένα υπέροχο βιοκλιματικό κτήριο και ένα μοναδικό περιβάλλοντα χώρο. Η Ένωση συμμετείχε στην προσπάθεια του Συλλόγου Διδασκόντων και της τοπικής κοινωνίας στην ανάδειξη της αξίας του και στην αναβάθμιση του ως πρότυπου εκπαιδευτηρίου που θα δώσει λύση στα χρονίζοντα προβλήματα σχολικής στέγης του δήμου μας.

4. Στήριξη των Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων: Η Ένωση ήταν δίπλα στα μέλη της όποτε της ζητήθηκε σε θέματα που αφορούν την λειτουργία των σχολείων όπως

• Η σύνταξη του σχολικού κανονισμού

• Την αντιμετώπιση των καταλήψεων

• Τις προτάσεις του υπουργείου που αφορούσαν την τοποθέτηση καμερών στις τάξεις

• Την αξιολόγηση των μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εν μέσω πανδημίας

• Την τράπεζα θεμάτων στο Λύκειο

• Την παρουσία ψυχολόγου στα σχολεία

Αλλά και σε άλλα θέματα που απασχολούν τα συλλογικά μας όργανα:

• Την λειτουργία σχολών γονέων σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ

• Τις εγγραφές στο Μουσικό Γυμνάσιο

• Την εξασφάλιση φοίτησης σε φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης σε οικονομικά αδύναμους μαθητές σε συνεργασία με τα φροντιστήρια και τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου μας.

• Την συνεχή επικοινωνία με τους γονείς και κηδεμόνες μέσω της σελίδας μας στο Facebook, αριθμούμε 1058 μέλη.

Επίσης, πρέπει να αναφερθούμε στην πρωτοβουλία της Ένωσης για την λειτουργία δημοτικού ΚΔΑΠ, σε συνεργασία με τους επαγγελματικούς φορείς του δήμου μας αιτηθήκαμε την λειτουργία δημοτικών κέντρων δημιουργικής απασχόλησης. Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων μοίρασαν στα δημοτικά σχολεία ειδικά διαμορφωμένες αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος τις οποίες συλλέξαμε, καταγράψαμε και κοινοποιήσαμε στις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου για την έναρξη λειτουργίας των δομών αυτών. Το αυτό αίτημα είχαμε συζητήσει και στην συνάντηση του Δ.Σ. μας με τον Δήμαρχο Αγίου Νικολάου μεταξύ άλλων στις 29 Νοεμβρίου 2019. Δυστυχώς παρ’ όλη την προσπάθεια και την προετοιμασία που είχαμε κάνει ως Ένωση, ο δήμος δεν υλοποίησε την πρόταση αυτή.

Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε να αναφερθούμε σε μία ακόμα πρωτοβουλία της Ένωσης, την διοργάνωση συνάντησης των αρμόδιων φορέων, δημοτικών, εκπαιδευτικών και κοινωνικών δομών του Δήμου Αγίου Νικολάου με σκοπό την τοποθέτηση τους και την εύρεση λύσεων στο μείζον θέμα της χρήσης ουσιών, των εθισμών στην εφηβική ηλικία και των παραβατικών συμπεριφορών που εμφανίζουν οι μαθητές μας μέσα στο χώρο του σχολείου.

5. Πανδημία covid 19: από την πρώτη στιγμή το Δ.Σ. της Ένωσης πρότεινε την μείωση του αριθμού των μαθητών στις τάξεις, αίτημα που παραμένει έως σήμερα.

Η Ένωση πραγματοποίησε ενημερωτική συνάντηση με τον Ιατρικό Σύλλογο Λασιθίου με σκοπό την ενημέρωσή των μελών της από τους καθ’ ύλην αρμόδιους.

Οι προτάσεις μας και οι παρεμβάσεις μας στις αρμόδιες επιτροπές και στον Δήμαρχο Αγίου Νικολάου αφορούσαν τα εξής:

Ø Να δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας των σχολικών μονάδων με στόχο την μείωση του αριθμού των μαθητών στα τμήματα και της αποφόρτισης του συγχρωτισμού του μαθητικού δυναμικού με την δυνατότητα χρήσης αιθουσών εκτός σχολικών μονάδων και μετακίνησης του εκπαιδευτικού προσωπικού καθώς και την χρήση δεύτερης βάρδιας λειτουργίας της εκπαιδευτικής δομής σε περιπτώσεις όπου κρίνεται αναγκαίο (π.χ. σχολικό συγκρότημα Ξηροκάμπου, 2ο & 3ο Γυμνάσιο, 1ο & 2ο Λύκειο)

Ø Δυνατότητα αλλαγής του ωρολογίου προγράμματος αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Ø Να υπάρξει χρόνος προσαρμογής δύο εβδομάδων ώστε να δοθεί η δυνατότητα να εκπαιδευθούν οι μαθητές στην χρήση της μάσκας αλλά και γενικότερα για να εντοπισθούν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν.

Ø Να εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση των δήμων για την τοποθέτηση ειδικών προστατευτικών στα θρανία (πλεξιγκλάς), ειδικά στα νηπιαγωγεία και στις πρώτες τάξεις του δημοτικού όπου δεν καταστεί δυνατή η μείωση του αριθμού των μαθητών ως επιπρόσθετο μέτρο πρόληψης.

Ø Να δοθεί η δυνατότητα στο διδακτικό προσωπικό κάθε εκπαιδευτικής βαθμίδας να ενημερωθεί εκτενώς και να εκπαιδευθεί για την εφαρμογή των μέτρων πρόληψης αλλά και για την διαχείριση κρίσεων μέσα στην τάξη.

Ø Πρόσληψη επιπρόσθετου εκπαιδευτικού προσωπικού ώστε να μην υπάρξει κενό στην λειτουργία των σχολικών μονάδων.

Ø Ενίσχυση του βοηθητικού προσωπικού των σχολικών δομών με την επαναφορά του θεσμού του σχολικού φύλακα για την διευκόλυνση της ομαλής λειτουργίας της δομής.

Ø Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας και προμήθειας ικανής ποσότητας αντισηπτικού υλικού.

Ø Διενέργεια τεστ στο εκπαιδευτικό προσωπικό πριν την έναρξη λειτουργίας των σχολείων αλλά και ανά τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Το ζήτημα της υγειονομικής αντιμετώπισης της πανδημίας στην εκπαίδευση θεωρούμε ότι υπερβαίνει τις αρμοδιότητες του οργάνου μας. Εν τούτοις, το χειριστήκαμε με ψυχραιμία, με αίσθημα ευθύνης του ρόλου μας, παρακολουθώντας συνεχώς τις εξελίξεις. Οι προτάσεις και οι παρεμβάσεις μας είχαν σαν στόχο όπως πάντα τα παιδιά μας να φοιτήσουν με ασφάλεια και ισότητα σε κατάλληλα κτήρια με επάρκεια σε βοηθητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό. Δυστυχώς όπως αναφέραμε και στην τελευταία μας ανακοίνωση η κυβέρνηση δεν επέλεξε να επενδύσει στην εκπαίδευση (δομές, προσωπικό) αλλά σε λιγότερο; κοστοβόρες λύσεις όπως τις διαδικτυακές πλατφόρμες και τα self test, σε προσωρινές λύσεις και ημίμετρα για την ασφάλεια των μαθητών και των οικογενειών τους που δεν διασφαλίζουν με κανένα τρόπο την ισότητα στην εκπαιδευτική διαδικασία, την ψυχική και σωματική υγεία των παιδιών μας.

Κλείνοντας θα θέλαμε να σας παρουσιάσουμε την τελική σύνθεση της ομάδας μας η οποία αποτελείται έπειτα από την παραίτηση τριών μελών της αρχικής από την Πρόεδρο Κατερίνα Σπυροπούλου, τον Αντιπρόεδρο και Ταμία Κωστή Θεοδωράκη, την Γραμματέα Ιωάννα Κριτσωτάκη και τα μέλη Χρύσα Καροφυλάκη, Γιώργο Μαργιολάκη και Αγγελική Σουλαδάκη.

Εργασθήκαμε μέχρι την τελευταία στιγμή με γνώμονα την στήριξη όλων των δημοσίων σχολείων του δήμου μας αντιμετωπίζοντας είναι η αλήθεια μία άγνωστη για όλους μας πραγματικότητα λόγω της πανδημίας. Προσπαθήσαμε όμως να λειτουργήσουμε συνθετικά, ψύχραιμα και λογικά κάτω από αυτές τις συνθήκες, ξεπερνώντας κάποιες φορές και το ρόλο ενός συλλογικού οργάνου γονέων. Λάθη και παραλείψεις μπορεί να έγιναν, δυστυχώς όλοι αυτοί οι περιορισμοί δεν μας άφησαν να υλοποιήσουμε πολλά από αυτά που είχαμε βάλει ως στόχο όμως κερδίσαμε πολλά από αυτή την τόσο ξεχωριστή θητεία και θέλουμε να πιστεύουμε ότι κάναμε ότι καλύτερο μπορούσαμε για την Ένωση και για τα μέλη μας. Αφήνουμε κληρονομιά στο επόμενο συμβούλιο μία πολύ σοβαρή και επικαιροποιημένη καταγραφή των αναγκών σε σχολική στέγη, ένα σημαντικό αρχείο από επαφές, πρωτοβουλίες και προτάσεις, μία δυναμική και αξιόλογη παρουσία στις δημοτικές σχολικές επιτροπές. Το πλέον θετικό σε όλη αυτή την διαδικασία ήταν ότι αναπτύξαμε με την συνεχή μας παρουσία μέσα από την σελίδα της Ένωσης στο διαδίκτυο διαύλους επικοινωνίας και ενημέρωσης με τους γονείς και κηδεμόνες ενώ παράλληλα συμβάλαμε ουσιαστικά ώστε να τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες που αφορούν τις εκλογές μέσα από την ενδελεχή ενημέρωση των Συλλόγων για τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσουν ώστε να γίνουν όλα με τον σωστό τρόπο και να δοθεί η ευκαιρία σε όλους τους γονείς και κηδεμόνες να συμμετάσχουν στις δραστηριότητες της σχολικής κοινότητας.

Ευχόμαστε ολόψυχα στους επόμενους καλή θητεία, παραδίδουμε με την πίστη ότι θα συνεχίσουν την συλλογική και ανιδιοτελή αυτή προσπάθεια, την στήριξη στο έργο των Συλλόγων των Γονέων & Κηδεμόνων του δήμου μας, με το ίδιο αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης, με μοναδικό κίνητρο την αγάπη για τα παιδιά μας, όλου του κόσμου το χρυσάφι.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos