Έρχεται το νέο εργασιακό νομοσχέδιο - έκτρωμα
Το τσάκισμα των εργαζομένων και το ξεπούλημα σπιτιών και επιχειρήσεων ….

Μετά από έναν χρόνο εγκληματικής διαχείρισης της πανδημίας, με χιλιάδες νεκρούς, αυταρχικές απαγορεύσεις, δυσβάσταχτα πρόστιμα, ακραία αστυνομική βία και καταστολή, η επικίνδυνη κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί ένα ακόμα σκληρό χτύπημα, αυτή τη φορά με το αντεργατικό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση το επόμενο διάστημα.

Οι βασικοί του άξονες ακολουθούν με ευλάβεια τις επιταγές της ΕΕ και της ακραίας νεοφιλελεύθερης έκθεσης Πισσαρίδη (5ο μνημόνιο) και ουσιαστικά καταργούν κάθε έννοια εργατικού και συνδικαλιστικού δικαιώματος και ελευθερίας. Το νομοσχέδιο που είναι έτοιμο από τον περασμένο Οκτώβρη θα φέρει σαρωτικές αλλαγές όπως: κατάργηση 8ώρου – 10ωρη εργασία, αύξηση ορίου νόμιμων υπερωριών, κατάργηση κυριακάτικης αργίας, φακέλωμα σωματείων και συνδικαλιστών, απαγόρευση και ποινικοποίηση των απεργιών με ηλεκτρονική ψηφοφορία, αύξηση στο 40% του προσωπικού ασφαλείας, δικαίωμα εργοδότη σε ΛΟΚ άουτ κ.α.

Πλέον, για την ψήφιση του νομοσχεδίου ασκούνται έντονες πιέσεις από την ΕΕ. Το πρόσφατο Eurogroup ξεκαθάρισε ότι η έγκρισή του εντάσσεται ανάμεσα στις πέντε μεταρρυθμίσεις (μαζί με την εφαρμογή του πτωχευτικού νόμου, την αντιμετώπιση των καθυστερούμενων οφειλών του Δημοσίου, την απλοποίηση αδειών για επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη) που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πριν τον Μάϊο, για να περάσει επιτυχώς η Ελλάδα τη δέκατη «μεταμνημονιακή» αξιολόγηση και να εγκριθεί η επόμενη δόση μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, ύψους 640 εκατ. ευρώ. Το τσάκισμα των εργαζομένων και το ξεπούλημα σπιτιών και επιχειρήσεων θα αποτελέσουν λοιπόν την εγγύηση, για να αναπνεύσει ακόμα μια φορά ο χρεοκοπημένος ελληνικός καπιταλισμός, αποδεικνύοντας ότι δεν βγήκαμε ποτέ από το βάρβαρο μνημονιακό καθεστώς.

Το νέο νομοσχέδιο είναι επί της ουσίας μια αντεργατική λαίλαπα που θέλει να κάνει «κανονικότητα» τα μέτρα «έκτακτης ανάγκης» που πήρε η κυβέρνηση με πρόσχημα την πανδημία, με τις κατάπτυστες ΠΝΠ, τις απαγορεύσεις διαδηλώσεων, την αστυνομοκρατία και τις διώξεις. Θέλει οι εργαζόμενοι να ζούμε σαν δούλοι, υπό των φόβο των απολύσεων και των ΜΑΤ, χωρίς δικαίωμα να αντιδράσουμε, μόνο και μόνο για να διασωθούν τα συμφέροντα των καπιταλιστών. Οι μαζικές διαδηλώσεις(με κορύφωση την έκρηξη στη Νέα Σμύρνη), το προηγούμενο διάστημα, ενάντια στο Κράτος Εκτατής Ανάγκης που έχει στηθεί με τον αυταρχισμό της κυβέρνησης, τη βία, την καταστολή και την φτώχεια έδωσαν μια πρώτη απάντηση στους επικίνδυνους ά(χ)ριστους που μας κυβερνούν. Για να σταματήσουμε τα εγκλήματά τους, το Νέο Σύστημα Εκμετάλλευσης που οικοδομούν και να σώσουμε τις ζωές μας είναι καθήκον μας να οργανώσουμε την Αντεπίθεση μας, να αγωνιστούμε και να τους ανατρέψουμε.

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos