Ανερμήνευτο μυστήριο, αναμφίβολο θαύμα, ασφαλής και βεβαία ελπίδα του ανθρώπου
από τον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος, πόλεως Αγίου Νικολάου

Σε αυτή τη φράση συνοψίζεται ο συμβολισμός του Ζωοποιού και Παντοδύναμου Σταυρού του Κυρίου

Την Κυριακή 4 Απριλίου (της Σταυροπροσκυνήσεως) ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος, πόλεως Αγίου Νικολάου.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης κήρυξε τον Θείο Λόγο στο ευσεβές εκκλησίασμα, εξηγώντας με τρόπο απλό και κατανοητό για ποιο λόγο η ζωοποιός παρουσία και δύναμη του Σταυρού του Κυρίου που η Αγία μας Εκκλησία προβάλλει την Γ΄ Κυριακή των Νηστειών, κρίνεται επιτακτική και αναγκαία στη ζωή των χριστιανών και πάντων των ανθρώπων.  

«Ατενίζοντας τον Τίμιο Σταυρό του Κυρίου έρχονται στη σκέψη μας τρεις λέξεις: μυστήριο, θαύμα και ελπίδα. Αυτές είναι που καθιστούν τον Ζωοποιό Σταυρό του Χριστού, παντοδύναμο και ακατανίκητο μέσα στην αιωνιότητα!

Είναι μυστήριο τεράστιο ο Σταυρός Του! Είναι ανερμήνευτο πως αυτό το εργαλείο της τιμωρίας και της κακίας γίνεται όργανο της σωτηρίας. Πώς αυτό το μέσον του θανάτου γίνεται η γέφυρα της ζωής. Πώς πάνω σ’ αυτό, όπου θανατώθηκαν αμέτρητοι εγκληματίες, απλώνεται για να πεθάνει ο μόνος αθώος και αναμάρτητος. Πώς ένας Θεός χρησιμοποιεί έναν τόσο εξευτελιστικό για Εκείνον τρόπο, προκειμένου να δείξει στο πλάσμα Του πόσο το αγαπάει. Πώς αιμόφυρτος, προδομένος και πονεμένος εισπράττει αδιαμαρτύρητα τις κοροϊδίες και τα πειράγματα των ποταπών ανθρώπων. Πώς το αίμα και το νερό που τρέχουν από την πλευρά του Ιησού εγκαθιδρύουν την Εκκλησία και άρα τη Βασιλεία του Θεού μέσα στον κόσμο. Πώς είναι δυνατόν η Αγία Τριάδα να αναπαύεται στο Ξύλο του Σταυρού, πώς είναι δυνατόν ο Σταυρός να γίνεται θρόνος για το Βασιλέα της Δόξης. Αμέτρητα ερωτήματα κυλούν σαν ποτάμι από τις πλευρές του Τιμίου Σταυρού, ερωτήματα που δεν έχουν πρόχειρες και εύκολες απαντήσεις. Έτσι, μπροστά στην ανθρώπινη ανοησία ο Σταυρός του Χριστού θα παραμένει πάντοτε για άλλους σκάνδαλο και για άλλους μωρία.

Είναι θαύμα τεράστιο και σωτήριο η Σταύρωση του Κυρίου! Το εργαλείο με το οποίο θυσιάζεται ο Λυτρωτής είναι το ζωντανό θαύμα της απροσπέλαστης αγάπης Του. Πάνω στο Σταυρό ο Κύριος υποτάσσεται φαινομενικά στους όρους της φύσεως και στη δύναμη του θανάτου, για να φέρει τη νίκη και το θρίαμβο. Είναι λοιπόν θαύμα δυνατό και αξεπέραστο ο Τίμιος Σταυρός, γι’ αυτό και η δύναμή του είναι καταλυτική. Όπου υπάρχει φωτίζει. Όποιος τον αγγίζει παίρνει ζωή αληθινή και αιώνια. Όποιος τον κρεμάει στο στήθος του κουβαλάει το Χριστό πάνω του. Όποιος έχει δυσκολίες, απορίες, πειρασμούς, επιθέσεις, θλίψεις και πτώσεις καταφεύγει στον Τίμιο Σταυρό, για να βιώσει το θαύμα της δύναμης του Ιησού.

Για τον λόγο αυτό ο Σταυρός του Χριστού παραμένει ζωντανός ως η μόνη ελπίδα και χαρά των ανθρώπων. Η ενατένιση και μόνον του Τιμίου Σταυρού γλυκαίνει την καρδιά, φωτίζει το μυαλό,  στηρίζει, παρηγορεί, δυναμώνει και ελευθερώνει τον άνθρωπο».

Δ΄ Κατανυκτικός Εσπερινός

Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος, πόλεως Αγίου Νικολάου
από τη Μεγάλη Παναγία

Το εσπέρας της Κυριακής 4 Απριλίου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος παρέστη συμπροσευχόμενος εκ του Παραθρονίου στην Ακολουθία του Δ΄ Κατανυκτικού Εσπερινού, που τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως.

Στο κήρυγμά του προς τους ευσεβείς χριστιανούς, ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι ο Σταυρός του Κυρίου είναι εις τους αιώνας «ὁ φύλαξ πάσης τῆς Οἰκουμένης», διότι αυτός γίνεται η πόρτα του Παραδείσου. «Διά του Σταυρού η Βασιλεία του Θεού έρχεται δυναμικά και ανεμπόδιστα να εγκατασταθεί στις καρδιές των «θελόντων σωθήναι». Ας τον αγκαλιάσουμε λοιπόν για να βιώσουμε τη σωτηρία από τώρα ως γεγονός και στην αιωνιότητα ως βέβαιη ελπίδα», ανέφερε.

Κατακλείοντας, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης υπεγράμμισε την σπουδαιότητα του Σταυρού του Κυρίου στην απελευθέρωση της Πατρίδος μας από τον Τούρκο κατακτητή: «Οι προπάτορές μας αγκάλιασαν το Σταυρό για να πετύχουν τη σωτηρία και την ανάσταση του Έθνους. Σε όλα τα τοπικά εθνικά σύμβολα που είχαν διάφοροι αγωνιστές του 1821, ο Σταυρός ήταν κυριαρχικά μόνος ή απαραίτητο συμπλήρωμα κάθε σχετικής παραστάσεως.Με θλίψη βλέπουμε πάντως να απουσιάζει σήμερα ο Σταυρός από το επίσημο σήμα της επιτροπής του εορτασμού των 200 ετών από το 1821. Είμαι σίγουρος όμως πως δεν έπαψε για την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων να αποτελεί μέρος της αυτοσυνειδησίας τους. Γιατί γνωρίζουμε καλώς ότι στον Σταυρό του Χριστού και στην Παναγία μας καταφεύγουμε για να νικήσουμε κάθε πολέμιο, ορατό και αόρατο. Στον Σταυρό και στην Εκκλησία καταφεύγει το Έθνος μας για να επιβιώσει και να κατατροπώσει τους εχθρούς του. Γι’ αυτό ας μην σταματήσουμε ποτέ να παρακαλούμε τον  Κύριο μας να σώζει τον λαόν Του και να ευλογεί την κληρονομίαν Του».

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos