ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ κυκλοφορίας οχημάτων και η παραμονή εκδρομέων – επισκεπτών στα δάση του Νομού Λασιθίου
ρυάκι σε δάσος της περιοχής

Εξαιτίας των συνεχιζόμενων επικρατουσών ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών (υψηλές θερμοκρασίες, ισχυροί άνεμοι, ξηρασία,  κ.λ.π), πραγματοποιήθηκε σήμερα έκτακτη σύσκεψη στην αίθουσα Στρατάκη  της Π.Ε. Λασιθίου, την οποία συγκάλεσε και συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Ιωάννης Γουλιδάκης, με προσκεκλημένους  τον Δ/ντη Αστυνομίας Λασιθίου, την Λιμενάρχη Αγ. Νικολάου, τον Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Λασιθίου, τον Προϊστάμενο Δ/σης Δασών Λασιθίου, τον Διοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αγ. Νικολάου και τον Προϊστάμενο Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Λασιθίου.

Μετά από  διεξοδική συζήτηση και ανάλυση των συνθηκών που επικρατούν αποφασίστηκε:

Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ κυκλοφορίας οχημάτων και η παραμονή εκδρομέων – επισκεπτών στα δάση του Νομού Λασιθίου,  καθ’ όλο το 24ωρο καθημερινά από σήμερα ΤΕΤΑΡΤΗ 4.8.2021 έως και την ΔΕΥΤΕΡΑ 9.8.2021 (με αρ. πρωτ. 231428/4.8.2021 Απόφαση Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου)

Επίσης να γίνει σύσταση & υπενθύμιση προς τους πολίτες των γενικών απαγορεύσεων που υφίστανται και ειδικότερα:  

  1. Συστήνεται  στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α.
  2. Υπενθυμίζεται  στους πολίτες την ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΑΥΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ ΠΥΡΟΣ σε δάση, δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις, όπως και την προληπτική απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων, στα δάση και λοιπές ευπαθείς περιοχές της Περιφέρειας Κρήτης.
  3. Απευθύνεται  αυστηρή σύσταση σε αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους να μην πραγματοποιούν υπαίθριες εργασίες, που αυξάνουν τις πιθανότητες ενδεχόμενης εκδήλωσης φωτιάς, καθώς και στους οδηγούς και συνεπιβάτες οχημάτων για την ρίψη αναμμένων τσιγάρων, εκτός οχήματος.
  4. Υπενθυμίζεται  στους κατοίκους και επισκέπτες του Νομού μας ότι η ελεύθερη κατασκήνωση απαγορεύεται, σε όλους  τους χώρους (δάση, παραλίες κ.λ.π), πλην των νομίμως υφιστάμενων και αδειοδοτημένων προς τούτο χώρων.
  5. Συστήνεται  στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.
  6. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199, ή την πλησιέστερη Αστυνομική Αρχή.
  7. Η Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου εφιστά την προσοχή στους πολίτες και στα  άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν. Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες

Παρακαλούνται οι συμπολίτες μας να σεβαστούν τις απαγορεύσεις, να ενημερώνονται μόνο από επίσημες πηγές και να ακολουθούν τις υποδείξεις των Αρχών.

Είναι καθήκον όλων μας να συμβάλλουμε στην προστασία της ζωής, της υγείας και της περιουσίας των πολιτών, καθώς και στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των υποδομών της χώρας.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos