Αποζημιώσεις με το «Θεσσαλικό μοντέλο» για τους πληγέντες του οροπεδίου Λασιθίου
Νίκος Δασκαλάκης, Γιάννης Στεφανάκης

Συνάντηση με τον Διευθυντή του ΕΛΓΑ Κρήτης Νίκο Δασκαλάκη είχε ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννης Στεφανάκης στο δημοτικό κατάστημα για θέματα που αφορούν στις αποζημιώσεις των πληγέντων γεωργών και κτηνοτρόφων από την κακοκαιρία στις αρχές Νοεμβρίου με στόχο την γρηγορότερη αποζημίωση των πληγέντων.

Ο Δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης ευχαρίστησε θερμά τον κύριο Δασκαλάκη για την συνεργασία και την άμεση ανταπόκρισή του στο αίτημά του για επιτάχυνση των διαδικασιών καταγραφής ζημιών για τις αποζημιώσεις. 

Ειδικότερα ο  κ. Στεφανάκης ζήτησε οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ στους πληγέντες να γίνουν με το «μοντέλο» αποζημιώσεων των παραγωγών στην Θεσσαλία, δηλαδή εκτός κανονισμού ΕΛΓΑ καθώς και αποζημίωση των παραγωγών πατάτας και κηπευτικών λόγω των συνεπειών από τον Covid-19 που έπληξε την παραγωγή και οικονομία του πρωτογενή τομέα.

Μάλιστα η Δημοτική Αρχή του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου έχει υποβάλει σχετικό αίτημα ήδη από 11 Νοεμβρίου προς τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Λυκουρέντζο οπότε και ήταν σε εξέλιξη τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην Κρήτη με τις ανυπολόγιστες καταστροφές. 

Εξάλλου ο Δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης με σημερινή του επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τεκμηριώνει την άμεση ανάγκη για εφαρμογή των αποζημιώσεων λόγω των συνεπειών του κορωνοϊού στην οικονομία του πρωτογενή τομέα και για τις λασιθιώτιικες πατάτες και τα κηπευτικά.

Ο Δήμαρχος επισημαίνει, ότι, η Κυβέρνηση αποφάσισε την αποζημίωση των καλλιεργητών Ανοιξιάτικης πατάτας με 245 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ δεν έχει συμπεριληφθεί η υπόλοιπη περίοδος (καλοκαιρινή-φθινοπωρινή) που αφορά την παραγωγή πατάτας στο σύνολο της περιοχής του Δήμου  Οροπεδίου Λασιθίου.

«Η συνέχιση της πανδημίας έχει καταστροφικά αποτελέσματα στην οικονομία του πρωτογενή τομέα για τον Δήμο μας, τον ορεινότερο δήμο της Κρήτης, καθώς η διάθεση της καλοκαιρινής και φθινοπωρινής πατάτας των παραγωγών επλήγη και από το δεύτερο κύμα της πανδημίας που αποτελείωσε ότι έμεινε όρθιο από το πρώτο κύμα. Είμαστε στο πλάι των παραγωγών για την αποζημίωση της παραγωγής τους σχετικά με την πατάτα και τα υπόλοιπα εκλεκτά προϊόντα του Λασιθίου, προκειμένου να ανταπεξέλθουν οι αγροτικές οικογένειες στις δύσκολες απαιτήσεις του χειμώνα που είναι μπροστά μας, η πολιτεία οφείλει να ανταποκριθεί» καταλήγει στην επιστολή του προς τον Υπουργό ο κ. Στεφανάκης.

Υπενθυμίζεται, ότι, στην επιστολή που απέστειλε στις 11 Νοεμβρίου 2020 στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Λυκουρέντζο και κοινοποίησε στους βουλευτές του Νομού Λασιθίου, ο Δήμαρχος κ. Στεφανάκης ανέφερε: «θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για το τεράστιο πλήγμα που δέχτηκε στο σύνολό του ο αγροτικός τομέας του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων που βρίσκονται σε εξέλιξη από την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020 και εντάθηκαν σήμερα Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020 τα ξημερώματα. Η πρωτοφανής ένταση του φαινομένου αποτυπώνεται σε ύψος βροχής 316 χιλιοστών μόλις σε ένα οκτάωρο. Από την έντονη βροχόπτωση η οποία ξεκίνησε περί τις 8 μ.μ. την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020 κατέστρεψε ολοσχερώς τις αγροτικές καλλιέργειες στο οροπέδιο Λασιθίου και λόγω της έντασης και της διάρκειάς της, επλήγησαν ΚΑΘΟΛΙΚΑ όλες οι καλλιέργειες οπωροκηπευτικών, πατάτας, σιτηρών, φράουλας, δενδρώδεις καλλιέργειες, υποδομές κλπ.

Η θεομηνία έπληξε εξίσου και τον κτηνοτροφικό κλάδο, με ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο και στις υποδομές. Επίσης αδιάθετα ακόμη προϊόντα που βρίσκονταν αποθηκευμένα, έχουν πλέον καταστραφεί εξαιτίας της πρωτοφανούς πλημμύρας στις υποδομές του πρωτογενούς τομέα στον κάμπο του οροπεδίου Λασιθίου. Με την παρούσα ζητούμε την ΑΜΕΣΗ αποζημίωση των πληγέντων, με κατ’ εξαίρεση διαδικασίες (ανεξαρτήτου δηλώσεων καλλιέργειας και λήξης καλλιεργητικής περιόδου-Θεσσαλικό μοντέλο), ούτως ώστε να είναι σε θέση οι παραγωγοί να ανταποκριθούν στις ήδη δύσκολες οικονομικές απαιτήσεις.

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες, δεδομένου ότι ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου έχει κηρυχθεί σε Κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας με σχετική Απόφαση του Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη».

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos