Απολογισμός Δημοτικής αρχής Αγίου Νικολάου (μέρος γ)
Δικαίωμα στη πόλη

Σε δημοσιεύσεις των προηγούμενων ημερών, παρουσιάστηκαν λεπτομερειακά, οι τομείς στους οποίους επικεντρώθηκε η Διοίκηση του Δήμου, τον πρώτο χρόνο της θητείας της. Συγκεκριμένα, αναλύθηκαν όλα όσα υλοποιούνται ή έχουν δρομολογηθεί, γεγονός που καταδεικνύει ότι υπάρχουν ώριμες μελέτες ή η μελέτη περιλαμβάνεται στο κόστος του έργου και αναμένεται η τελική απόφαση για την χρηματοδότηση της.

Σήμερα στην τελευταία ενότητα για την παρουσίαση των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής, γνωστοποιούμε τον σχεδιασμό που εξελίσσεται και συγκεκριμένα τα έργα που μελετώνται το 2021,  ώστε να ωριμάσουν και να υλοποιηθούν στην συνέχεια .

Διοίκηση

Η ολοκλήρωση της e- εξυπηρέτησης του πολίτη προχωρά με καλούς ρυθμούς .

Η ομάδα του Πανεπιστημίου Κρήτης που έχει αναλάβει την α’ φάση του έργου σχεδιάζει την β’ φάση σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου και τον σύμβουλο στον οποίο έχει ανατεθεί το όλο εγχείρημα και που έργο του, είναι η καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, η πρόταση για την αναβάθμιση και επέκταση των e- υπηρεσιών και η καθοδήγηση της διαμόρφωσης πρότασης για το πρόγραμμα ‘’Αντ. Τρίτσης’’ στο μέτρο 12 των smart cities.

            Στον όλο σχεδιασμό , εκτός από τις διοικητικές υπηρεσίες βελτιώνονται και οι οικονομικές και προφανώς οι τεχνικές .

            Εντός των ημερών παραδίδεται η συνολική πρόταση σχεδίου πολιτικής προστασίας από όλες τις φυσικές καταστροφές ( σεισμό, πλημμύρα, φωτιά, κλπ ) που συντάσσει το ΕΚΠΑ με τον καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα και το οποίο θα αποτελέσει παράγοντα ασφαλείας για μόνιμους κατοίκους και παρεπιδημούντες . Το σχέδιο θα είναι συντονισμένο με το γενικό σχέδιο πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης αλλά απόλυτα σχεδιασμένο για τον Δήμο Αγίου Νικολάου.

            Παραχωρήσαμε γραφεία στο κοινοτικό Κατάστημα Ελούντας για την λειτουργία του Λιμενικού Σταθμού .

Παιδεία

Κύριος στόχος η σύνταξη των μελετών του συγκροτήματος 2ου Λυκείου/3ου Γυμνασίου Αγίου Νικολάου στην Μεσοράχη και το Δημοτικό Σχολείο Σισίου . Οι δύο αυτές μελέτες, σε πρώτη φάση, επιδιώκεται να συνταχθούν είτε από το μέτρο 9 του προγράμματος ‘’ΑΝΤ.ΤΡΙΤΣΗΣ’’ ή από την Περιφέρεια ή από την ΚΤΥΠ . Από όποιο ‘’δρόμο’’ φανεί ότι μπορεί να τρέξει γρηγορότερα , αυτός θα επιλεγεί.

Επόμενος στόχος είναι η απόκτηση γης για το 5ο Δημοτικό Αγίου Νικολάου και η μελέτη του νέου νηπιαγωγείου δίπλα στον 2ο Βρεφονηπιακό που ανεγείρεται κάτω από το πρώην Θ.Χ.Π.Λ .

Παράλληλα “τρέχουμε τις διαδικασίες” για την απόκτηση του ακινήτου για το Γυμνάσιο Κριτσάς στην Κριτσά και για το Νηπιαγωγείο Ελούντας δίπλα στο σημερινό Νηπιαγωγείο .

Τέλος είναι απολύτως σαφές ότι κάνουμε και θα κάνουμε όλα όσα πρέπει για την αναβάθμιση της λειτουργίας της Γ’ βάθμιας  εκπαίδευσης στον Δήμο μας , στηρίζοντας τις λειτουργούσες σχολές ( Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας & ΑΣΤΕΚ ) και για την λειτουργία του ΤΕΦΑΑ στα πλαίσια του ΕΛΜΕΠΑ , όπως έχει σχεδιαστεί .

Υποδομές

  1. Αστικές υποδομές

Οι αστικές υποδομές του Δήμου χρειάζονται σημαντική αναβάθμιση . Είναι όμως σύνθετα έργα και χρειάζεται αρκετός χρόνος προετοιμασίας και αποδοχής .

1.α.     Άγιος Νικόλαος

Βασικό εργαλείο για τους παραπέρα σχεδιασμούς μας θα είναι το ΣΒΑΚ, που σύντομα μας παραδίδεται διαμορφώνοντας μια πρόταση οργάνωσης της πόλης με βάση τον άνθρωπο και όχι το αυτοκίνητο .

Κεντρικό στοιχείο για την υλοποίηση και αποδοχή του ΣΒΑΚ θα είναι η λειτουργία αστικής συγκοινωνίας με το ΚΤΕΛ σύμφωνα με την σύμβαση που διαμορφώνουμε . Θα είναι δωρεάν και προβλέπονται δύο γραμμές .

Για το 2021 λοιπόν :

–           Περιμένουμε τις εγκρίσεις για την δημοπράτηση της αναμόρφωσης της Πλαστήρα και τριών κυκλοφοριακών κόμβων που έχουν υποβληθεί στις ΟΧΕ .

–           Μετά λοιπόν την δρομολόγηση των έργων για την παιδεία προχωράμε στην σύνταξη των απαραίτητων μελετών και την διασφάλιση των εγκρίσεων για τα παρακάτω έργα :

  • Οι μελέτες της πλατείας της Ελούντας και της γέφυρας του Ξεροπόταμου στον Σταυρό, εξελίσσονται από ιδιωτικά γραφεία στα οποία είχε γίνει η ανάθεση. Η γέφυρα του Σταυρού βρίσκεται σε ποιο προχωρημένο στάδιο αφού οι τεχνικές μελέτες έχουν ολοκληρωθεί και αναμένονται οι αναγκαίες εγκρίσεις των φορέων. Το κόστος της γέφυρας εκτιμάται στα 2,5 εκ. € ενώ της πλατείας στα 6,0 εκ. € .
  • Προχωρά και η οριστική μελέτη του Παραλιακού , από το Αμμούδι μέχρι το Λιμάνι, που είχε τεθεί σε διαβούλευση το 2019 . Ζητήσαμε την βοήθεια της εταιρείας που αγόρασε και ανασκευάζει τα ξενοδοχεία ΕΡΜΗΣ και ΚΟΡΑΛ για την σύνταξη της μελέτης, με την επίβλεψη και συμμετοχή της Δ/νσης Μελετών του Δήμου  η οποία και ανταποκρίθηκε άμεσα . Μας διέθεσε το γραφείο μελετών που χρησιμοποιεί η ίδια, για να συνταχθεί η αρχιτεκτονική, γεωλογική και στατική μελέτη. Η Δ/ντρια Μελετών ελέγχει κάθε βδομάδα την πορεία των εργασιών και δίνονται οδηγίες για τα επόμενα βήματα . Για την ολοκλήρωση της μελέτης απαιτούνται ακόμα οι Η/Μ μελέτες και η ΜΠΕ . 
  • Φέτος θα ξεκινήσει να υλοποιείται η προγραμματική σύμβαση με την ΕΦ.Α. Λασιθίου που αφορά την ανασκαφή και τουριστική ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου μπροστά στον ΟΤΕ που θα συνδεθεί με την ανάπλαση της πλατείας και του κεντρικού μας δρόμου .

Στα πλαίσια του ‘’Αντ. Τρίτσης’’ θα ζητηθεί από την ΔΕΠΑΝ η σύνταξη των μελετών που αφορούν :

  • Ειρηνοδικείο / Πλατεία / Κέντρο πόλης . Η συντήρηση και προσθήκη ορόφου στο Ειρηνοδικείο θα διαμορφώσει στο κέντρο της πόλης ένα εξαιρετικό χώρο πολιτισμού . Προτείνεται ακόμα η αναμόρφωση της πλατείας και του αύλειου χώρου της Αγίας Τριάδας, του κεντρικού δρόμου ( φυτεύσεις, κάγκελα, όμβρια, κλπ ) ώστε σε συνδυασμό με την αναμόρφωση της οδού Πλαστήρα και τις παρεμβάσεις από το open mall , ν΄ αναβαθμιστεί θεαματικά το κέντρο της πόλης .
  • Παραποτάμια ζώνη . Η ανάδειξη της ζώνης αυτής και η σύνδεση μέσω αυτής των μικρών αθλητικών κέντρων γήπεδο/κολυμβητήριο/γήπεδο μπάσκετ ΕΟΤ/γήπεδα τένις με τα γήπεδα της Αμμούδας περνώντας και από το scatepark θα διαμορφώσει ένα ιδιαίτερο χώρο πρασίνου και άθλησης που συνδυάζεται και με την λογική των ΣΒΑΚ για πράσινες διαδρομές.
  • Τέλος μετά την ολοκλήρωση της αγοράς μικρού κτίσματος στους Πίσσιδες θα προχωρήσουμε στην κατεδάφισή του και στην διαμόρφωση μικρού round about για την εξομάλυνση της κυκλοφορίας στο δύσκολο αυτό σημείο .

1β.       Νεάπολη

            Μετά την δημοπράτηση του ΒΙΟ.ΚΑ. της πόλης, την συντήρηση και ενεργειακή αναβάθμιση του Γυμνασίου / Λυκείου της Νεάπολης, τις μονώσεις των σχολείων και το κτιρίων του δήμου θα προχωρήσουμε στην βελτίωση του αστικού εξοπλισμού της ιστορικής πρωτεύουσας του νομού .

Μονή Φραρώ :        Η αρχιτεκτονική μελέτη μετά τις παρατηρήσεις που έγιναν από το τοπικό συμβούλιο , ανασυντάσσεται και παράλληλα θα συνταχθούν τα συμβατικά τεύχη, ο προϋπολογισμός και η διακήρυξη για την δημοπράτησή του . Στόχος είναι να ‘’βγει στον αέρα’’ μέσα στο 2021 .

Δρόμοι αστικού ιστού:     Η μελέτη των δρόμων έχει καθυστερήσει λόγω της αδυναμίας ολοκλήρωσης της τοπογραφικής αποτύπωσης , που όμως εξελίσσεται . Εδώ στόχος είναι η ολοκλήρωση της μελέτης μέσα στο 2021 και δημοπράτηση το 2022 .

1γ.       Ελούντα

            Πλατεία Ελούντας. Αναφέρθηκα ήδη . Βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο εγκρίσεων . Ελπίζουμε πως θα ολοκληρωθούν το 2021 .

            Ολοκλήρωση ασφαλτόστρωσης Σχίσματος. Το έργο 400.000€ της Περιφέρειας θα υλοποιηθεί φέτος .

            Περιφερειακός Σχίσματος Ελούντας. Αναμένεται να εκδικαστεί η προσωρινή τιμή για τα απαλλοτριούμενα, οπότε ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση του μεγάλου αυτού έργου που θα δώσει άλλη διάσταση στην Πλατεία του Σχίσματος που θα πάψει να ταλαιπωρείται από τα κυκλοφοριακά θέματα και σε συνδυασμό με την μελέτη της διαμόρφωσης της πλατείας θα αλλάξει τελείως την όψη και την αισθητική αλλά και την ποιότητα ζωής των μονίμων κατοίκων αλλά και των επισκεπτών .

            Παιδικός σταθμός Ελούντας. Σύντομα θα ξεκινήσει να λειτουργεί, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες της πανδημίας . Αναμένεται μόνο η έκδοση της αδείας λειτουργίας .

            Δρόμος στα ‘’Πηγαϊδάκια’’. Η σύνταξη του φακέλου του έργου προχωρά κανονικά μέσω της προγραμματικής σύμβασης που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια . Σύμφωνα με την σύμβαση προβλέπεται να παραδοθεί μέχρι τέλους του έτους .

1δ.      Κριτσά

Δρόμος ‘’Κάμπος Κριτσάς Άγιος Σύλλας/Καλό Χωριό . Το έργο ξεκίνησε και υλοποιείται αποτελώντας ένα σημαντικό βήμα για την αναβάθμιση της διαδρομής και την εύκολη επικοινωνία της ενδοχώρας με την παραλιακή ζώνη του Καλού Χωριού .

Κάτω πλατεία .       Η ανασύνταξη της τελευταίας πρότασης που είχε παρουσιαστεί στην κάτω πλατεία ( Μελίνας Μερκούρη ) βρίσκεται σε εξέλιξη . Στόχος η ολοκλήρωση το 2021.

Σκεπασμένος ποταμός .  Η αποτύπωση του σκεπασμένου ποταμού ολοκληρώθηκε οπότε παράλληλα με την ολοκλήρωση της Κάτω Πλατείας θα προχωρήσει και η μελέτη αυτή για υλοποίηση το 2022 .

Γεωλογική μελέτη Νεκροταφείου. Παραλήφθηκε η μελέτη/έκθεση του γεωλόγου για τις απαιτούμενες παρεμβάσεις . Έχει δοθεί η εντολή για την υλοποίηση της . Πιθανότατα θα γίνει με ίδια μέσα .

Πάρκινγκ στο Πλάϊ. Με τα δικά μας μηχανήματα θα προχωρήσουμε στην διαμόρφωση του .

            Ύδρευση οικισμού Θεολόγου. Η μελέτη μεταφοράς από τον Κρούστα ολοκληρώθηκε οπότε μετά την έγκρισή της από το ΔΣ της ΔΕΥΑΑΝ θα προχωρήσει άμεσα η δημοπράτηση .

1δ.      Καλό χωριό

            Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων :           Έχει δοθεί ήδη εντολή να προχωρήσουμε στην έκδοση αδείας κατεδάφισης στο παλιό ελαιουργείο δίπλα στο σχολείο για να ξεκινήσει ο σχεδιασμός της της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων που έχει προγραμματιστεί.

            Διαμόρφωση διατομής ΒΟΑΚ στο ‘’ΙΣΤΡΟΝ’’ :         Η μελέτη για την διαμόρφωση του ΒΟΑΚ εντός του οικισμού ‘’ΙΣΤΡΟΝ’’ βρίσκεται στο στάδιο της έγκρισης της ΜΠΕ . Ακολουθεί η οριστική μελέτη και τα συμβατικά τεύχη . Άλλος ένας σημαντικός στόχος για την οργάνωση του οικισμού βρίσκεται στο τέλος του .

            Περιορισμός αρχαιολογικών ζωνών : Για τον περιορισμό των αρχαιολογικών ζωνών, ένα θέμα που ανακόπτει την καλώς εννοούμενη ανάπτυξη του Καλού Χωριού έχει σταλεί έγγραφο  στην ΕΦΑΛ με τρεις προτάσεις για τον τρόπο χρηματοδότησης της απαιτούμενης επιφανειακής έρευνας που απαιτείται για την διαμόρφωση της τελικής πρότασης .

            Αλιευτικό καταφύγιο :       Το μεγάλο αυτό θέμα για το Καλό Χωριό βρίσκεται στην Δνση ΠΕΧΩΣ της Αποκεντρωμένης περιφέρειας Κρήτης για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων και την έκδοση της σχετικής ΑΕΠΟ.

Απολογισμός Δημοτικής αρχής Αγίου Νικολάου (μέρος γ)
Αντώνης Ζερβός

1ε.        Βραχάσι – Σίσσι / Μίλατος

Βιολογικοί Σισσίου- Μιλάτου :   Η ολοκλήρωση των μελετών και των εγκρίσεων των ΒΙΟΚΑ Μιλάτου και Σισσίου βρίσκεται προς το τέλος . Και σύμφωνα με την υπόσχεση του Περιφερειάρχη η χρηματοδότηση θα είναι άμεση.

Κόμβος Σεληναρίου :        Αναμένεται και η ΜΠΕ του κόμβου που έχει μελετηθεί και προβλέπει μικρό round about στην περιοχή του Σεληναρίου -όπως στον Μοχό- λίγο παραπάνω από την σημερινή σύνδεση, έργο εύκολο με μικρό κόστος και χωρίς απαλλοτριώσεις.

1στ.    Βρουχάς

            Διαμόρφωση πλατείας :  Αναμένουμε την άδεια κατεδάφισης των κτισμάτων που έχουν αγοραστεί παλαιότερα για την διαμόρφωση της πλατείας στο σημείο αυτό . Μετακινήθηκε ήδη ο υποσταθμός της ΔΕΗ και συνεχίζουμε τις προσπάθειες εξαγοράς του μικρού οικοπέδου που απομένει για την ολοκλήρωση της ανάδειξης της κεντρικής εκκλησίας αλλά και του δημοτικού χώρου δίπλα, ως ενιαίου χώρου εκτόνωσης του οικισμού .

2.         Θαλάσσιο μέτωπο Δήμου – Λιμενικό Ταμείο

Βασικό ζήτημα για την λειτουργία του θαλασσίου μετώπου είναι η νομιμοποίηση των υφισταμένων κατασκευών καθώς και η μελέτη – και υλοποίηση σε δεύτερο χρόνο – έργων προστασίας της ακτής .

Για τον παραλιακό του Αγίου Νικολάου και το τι εξελίσσεται υπήρξε αναφορά σε προηγούμενη δημοσίευση .

Για Σίσσι/Μίλατος / Πλάκα / Καθολικό/Λιμάνι (επέκταση με dolphin)–Κιτροπλατεία έχουν υποβληθεί τεχνικά δελτία στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής για την χρηματοδότηση των απαραίτητων μελετών και περιμένουμε την έγκρισή τους ,.

Παράλληλα προχωρούν οι διαδικασίες για την εξομοίωση παραλιακών ζωνών με ζώνες λιμένα για την καλύτερη λειτουργία τους και την απεμπλοκή από την γραφειοκρατική αγκύλωση της Κτηματικής Υπηρεσίας. Ήδη εγκρίθηκε η προσομοίωση σε Τμήμα της Μιλάτου, την Πλάκα και στην πλατεία της Ελούντας.

Για το Λιμάνι του Αγίου Νικολάου εξελίσσεται και η διαμόρφωση των χώρων Sheghen .

            Τέλος θα ανασυνταχθούν οι μελέτες διαμόρφωσης Λιμανιού , Κιτροπλατείας και Άμμου για την διαμόρφωσή τους με την λογική που υλοποιήθηκε στην ανατολική Πλευρά της Λίμνης .

3.         Ύδρευση – Αποχέτευση

Η ολοκλήρωση των μελετών και η διασφάλιση των σχετικών εγκρίσεων που εκκρεμούν για τους ΒΙΟΚΑ Μιλάτου / Σισσίου / είναι ο πρώτος στόχος φέτος . Η απόκτηση της γης για την Μίλατο και η σχετική διαδικασία για το Σίσσι που βρίσκεται στο τέλος της μας κάνει ιδιαίτερα αισιόδοξους για την δημοπράτησή τους το 2022 .

–           Φουρνής – Καστελίου Φουρνής . Μετά από μεγάλη προσπάθεια εγκρίθηκε η ΑΕΠΟ για την υλοποίηση του έργου . Η ΔΕΥΑΑΝ βρίσκεται στην φάση απόκτησης της γης . Αναμένουμε την ολοκλήρωσή της για την δημοπράτηση του έργου .

            Φυσικά ο μεγάλος στόχος για το 2021 είναι η έγκριση της ΜΠΕ του δικτύου ύδρευσης Ελούντας, Σισσίου κλπ από το δίκτυο του Αποσελέμη και η διασφάλιση της χρηματοδό-τησης το σημαντικότατου αυτού έργου. Επειδή είναι απολύτως ώριμο έργο πιστεύουμε ότι ο μεγάλος αυτός στόχος θα επιτευχθεί .

4.         Αθλητικά – Πολιτισμός

Για τον αθλητισμό μετά την ολοκλήρωση της α’ φάσης του σχεδιασμού μας για τις αθλητι-κές υποδομές μας στόχος είναι η αποπεράτωση του κλειστού γυμναστηρίου Τ10 που είναι το ένα από τα δύο μεγάλα έργα της Β΄ φάσης σχεδιασμού των αθλητικών μας υποδομών. Το άλλο είναι το κολυμβητήριο που θα ακολουθήσει όμως . Έχει υποβληθεί το σχετικό τεχνικό δελτίο για το Τ10 και στην πρόσφατη επίσκεψη του Υφυπουργού Αθλητισμού στην πόλη δόθηκε η διαβεβαίωση ότι θα ενταχθεί στο φετινό ΠΔΕ του υφυπουργείου .

Για φέτος ακόμα :

  • ο ΠΑΟΔΑΝ σχεδιάζει την υλοποίηση ανοιχτών αθλητικών χώρων σε Άγιο Νικόλαο, Ελούντα, Σίσσι .
  • Μετά την ολοκλήρωση της μελέτης για το σκέπασμα των κερκίδων του Γηπέδου της Νεάπολης θα αναζητηθεί χρηματοδότηση .
  • Έχει ζητηθεί από τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Αυγενάκη , χρηματοδότηση 300.000€ για την επισκευή και συντήρηση των βοηθητικών χώρων όλων των αθλητικών χώρων του Δήμου .

5.         Λοιπά έργα / δράσεις

            Συνέχιση διεκδίκησης ακινήτων Δημοσίου . Μετά από επικοινωνία με το Υπερ ταμείο θα υποβληθεί εκ νέου φάκελος διεκδίκησης των ακινήτων :

  • Τελωνείο-Λιμεναρχείο / Φρουραρχείο / κτίριο ΕΟΜΜΕΧ / Ακίνητο Καλού Χωριού .

Φάρος Αφορεσμένου . Μετά την τελευταία επικοινωνία με την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Κρήτης θεωρώ ότι η έγκριση της μελέτης θα ολοκληρωθεί φέτος ώστε με την συγχρηματοδότηση των ‘’Πλαστικών Κρήτης’’ να προχωρήσουμε στην ανάδειξη ενός ακόμα ιδιαίτερου μνημείου του Μεραμπέλου.

Απολογισμός Δημοτικής αρχής Αγίου Νικολάου (μέρος β)

Απολογισμός δημοτικής αρχής Αγίου Νικολάου

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos