Αύξηση των διατιθέμενων κονδυλίων του Εξοικονομώ για την Περιφέρεια Κρήτης
ο δικτυακός τόπος του Εξοικονομώ

Επιστολή με θέμα Αύξηση των διατιθέμενων κονδυλίων για την Περιφέρεια Κρήτης, απέστειλε στον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, το ΤΕΕ/ΤΑΚ. Ποιο συγκεκριμένα:

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε, ως Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ-Τμήματος Ανατολικής Κρήτης,  να θέσουμε υπόψιν σας τα παρακάτω ζητήματα που αφορούν στη βελτίωση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων του Προγράμματος Εξοικονομώ αλλά και στον επιμερισμό των διατιθέμενων πόρων για την Περιφέρειας Κρήτης.

Για την κατανομή της χρηματοδότησης ανά Π.Ε. λαμβάνονται υπόψη, μεταξύ άλλων,  πληθυσμιακά και ενεργειακά δεδομένα καθώς και δεδομένα παρελθοντικής ζήτησης προγραμμάτων «εξοικονομώ» και εφαρμογή συντελεστών ώστε να μην υπάρξουν μεγάλες μεταβολές σε προϋπολογισμούς περασμένων προγραμμάτων «εξοικονομώ».

Στην περίπτωση της Κρήτης οι διατιθέμενοι πόροι δεν συνάδουν με τα πληθυσμιακά της δεδομένα αλλά ούτε και με  τις συνθήκες έκτακτης ανάγκης που έχουν δημιουργηθεί, συγκεκριμένα στο νομό Ηρακλείου αλλά και στην περιοχή της Σητείας, μετά τη συνεχόμενη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων μηνών.

Πιο συγκεκριμένα:

Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία συγκρινόμενα με τη γειτονική Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι τα εξής:

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Πληθυσμός Περιφέρειας Κρήτης 634,930 (2019)Πληθυσμός Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου 309,015
Προϋπολογισμός Κρήτης   28,2εκατ. €Προϋπολογισμός Νοτίου Αιγαίου   23 εκατ. €
Κατατέθηκαν 4468 αιτήσειςΚατατέθηκαν 1903 αιτήσεις
Εγκρίθηκαν 1308 αιτήσειςΕγκρίθηκαν 1211 αιτήσεις
Ποσοστό Επιτυχίας    29,27%Ποσοστό Επιτυχίας    63,64%

Ο πληθυσμός, όπως φαίνεται παραπάνω, είναι υπερδιπλάσιος. Τα κεφάλαια που δόθηκαν από το Πρόγραμμα ανά Περιφέρεια βάσει των επίσημων ανακοινώσεων του Υπουργείου είναι εντελώς δυσανάλογα με τον Πληθυσμό. Δεδομένου ότι η Περιφέρεια Κρήτης περιλαμβάνει πολύ περισσότερες ορεινές και ημιορεινές περιοχές σε σχέση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, είναι προφανές το τι έφταιξε και που έγινε το λάθος όπως επίσης και η καταφανέστατη αδικία που υπέστη η Κρήτη. Τα νούμερα είναι αμείλικτα και λένε πάντα την αλήθεια.

Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι στις Π.Ε. Κοζάνης, Φλώρινας, Αρκαδίας και Ευβοίας έχει διαμοιραστεί επιπλέον 5% του συνολικού προϋπολογισμού εξαιτίας του ότι ανήκουν είτε σε λιγνιτικές είτε σε πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές.

Για την δική μας περιφέρεια, και πιο συγκεκριμένα για την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου αλλά και Λασιθίου (Σητεία), δεν έχει ληφθεί καθόλου υπόψιν το θέμα των φυσικών καταστροφών καθώς  και η κρίση που έχει δημιουργηθεί μετά τη διαρκή σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων μηνών.

Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω παρακαλούμε για την αύξηση των διατιθέμενων  κονδυλίων του προγράμματος Εξοικονομώ στην Περιφέρεια Κρήτης σε περίπτωση ανακατανομής των αδιάθετων κονδυλίων των άλλων Περιφερειών, διαφορετικά να ληφθεί υπόψιν στους επόμενους κύκλους του Προγράμματος.

Για τη ΔΕ του ΤΕΕ/ΤΑΚ

Ο Πρόεδρος

Γεώργιος Ταβερναράκης

Πολιτικός Μηχανικός Δ.Π.Θ.

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2021 : Αρχική (exoikonomo2021.gov.gr)

  Κοινοποίηση:

Βουλευτές Ανατολικής Κρήτης

– Πρόεδρος Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης,  κ.Ιωάννης Κουράκης  info@pedkritis.gr

– Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, info@ypen.gov.gr

– Μέλη ΤΕΕ/ΤΑΚ

– ΜΜΕ

  Εσωτερική διανομή:

– Mέλη της «Α» ΤΕΕ/ΤΑΚ

– Μέλη Πειθαρχικού Συμβουλίου μελών ΤΕΕ/ΤΑΚ

– Νομαρχιακή Επιτροπή Λασιθίου ΤΕΕ/ΤΑΚ

– Εκλεγμένοι στη Κεντρική Αντιπροσωπεία μέλη ΤΕΕ/ΤΑΚ

– Γραφείο Προϊσταμένης

– Γραφείο Μηχανικών

– Χρονολογικό αρχείο

– Φάκελος Δ.Ε.

– Ιστοσελίδα ΤΕΕ/ΤΑΚ

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos