Βαρουφάκης: Το Μέτωπο της Αριστεράς συγκροτείται πριν τις εκλογές, όχι μετά
Συνέντευξη τύπου του Γραμματέα του ΜέΡΑ 25 Γιάνη Βαρουφάκη στα πλαίσια της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022. (ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ/EUROKINISSI)

Την τελευταία φορά που οι κοινωνίες μας επλήγησαν από ένα παγκόσμιο ενεργειακό και πληθωριστικό σοκ ήταν στην δεκαετία του 70. Όσες κι όσοι από εμάς θυμόμαστε την δεκαετία του 70 την θυμόμαστε ως ένα τέλος εποχής γλυκόπικρο  – από τη μία γλυτώναμε από την χούντα και βάζαμε το παρακράτος της Δεξιάς στο χρονοντούλαπο της ιστορίας αλλά, από την άλλη, κατέρρεε η βιομηχανία μας λόγω του παγκόσμιου ενεργειακού και πληθωριστικού σοκ, μια κατάρρευση που ήταν η απαρχή της εκτόξευσης του χρέους μας, ιδιωτικού και δημόσιου – το προοίμιο της μετέπειτα «Χρεοδουλοπαροικία η Ελλάς».

Σήμερα, μετά από 13 χρόνια βάρβαρης λιτότητας και φτωχοποίησης, ο λαός μας βρίσκεται αντιμέτωπος με μία τριπλή απειλή:

  • Ένα νέο ενεργειακό και πληθωριστικό σοκ, τρεις φορές μεγαλύτερο από εκείνο της 10ετίας του 70.
  • Μια νέα λιτότητα που θα πλήξει τους πολλούς και θα βαθύνει την Χρεοδουλοπαροικία.
  • Κι ένα νέο παρακράτος της Δεξιάς που 3 χρόνια τώρα στήνει επιμελώς η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.

Ας πάρω τα 3 μέρη αυτής της τριπλής απειλής ένα-προς-ένα:

Γιατί λέω ότι το νέο ενεργειακό και πληθωριστικό σοκ είναι ήδη τρεις φορές μεγαλύτερο από εκείνο της 10ετίας του 70;

Μόνο φέτος, η τιμή του φυσικού αερίου αυξήθηκε 800%. Η ετήσια αυτή αύξηση ισοδυναμεί με την μισή αύξηση του πετρελαϊκού κόστους που είχαμε ολόκληρη την δεκαετία του 70. Και δεν είναι μόνο αυτό: Την δεκαετία του 70 και του 80 μπορεί να είχαμε υψηλό πληθωρισμό αλλά δεν είχαμε κρίση φτώχειας, κρίση επιβίωσης των πολλών – κι αυτό γιατί, τότε, οι μισθοί αυξάνονταν λίγο-πολύ παράλληλα με τις τιμές. Σήμερα, οι μισθοί παραμένουν στο πάτωμα την ώρα που οι τιμές εκτοξεύονται στη στρατόσφαιρα.

Γιατί λέω ότι έρχεται νέα λιτότητα που θα πλήξει τους πολλούς και θα βαθύνει την Χρεοδουλοπαροικία;

Το γερμανικό οικονομικό μοντέλο, στο οποίο θεμελιώθηκε η ευρωζώνη, έχει ήδη καταρρεύσει. Κατέρρευσε το πλάνο της γερμανικής βιομηχανίας να παράξουν τα επόμενα χρόνια προστιθέμενη αξία $20 τρις κάνοντας χρήση $20 δις φθηνού ρωσικού φυσικού αερίου και με καθηλωμένους τους γερμανικούς μισθούς. Με στόχο την πάταξη, όχι τόσο του πληθωρισμού αλλά, της διαπραγματευτικής δύναμης των γερμανών εργαζόμενων, η Bundesbank επέβαλε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την γραμμή της νομισματικής σύσφιξης που αναπόφευκτα φέρνει πανευρωπαϊκή ύφεση.

Όταν σε μια τέτοια συγκυρία έχεις παγκοσμίως το μεγαλύτερο χρέος σε νόμισμα το οποίο δεν εκδίδεις, ο ΦΠΑ είναι στο 24%, το εμπορικό σου ισοζύγιο βουλιάζει στο βαθύ κόκκινο, τα επιτόκια τετραπλασιάζονται, κι η κυβέρνηση δίνει πάνω από 2 δις κάθε μήνα σε επιδόματα επειδή αρνείται να βάλει το χέρι στην τσέπη των ολιγαρχών, δεν χρειάζεσαι μαντικές ικανότητες για να μαντέψεις που πάει το πράγμα: Μετά τις εκλογές, νέοι φόροι, νέες περικοπές, νέα στυγνή λιτότητα για τους πολλούς.

Μα, θα ρωτήσετε, δεν βγήκαμε από τα Μνημόνια και την Εποπτεία; Ο βασικός λόγος που υπάρχει το ΜέΡΑ25 είναι ότι, όχι, δεν βγήκαμε – ούτε το καλοκαίρι του 2018 όπως ισχυριζόταν ο κ. Τσίπρας ούτε φέτος όπως βαυκαλίζεται ο κ. Μητσοτάκης. Κανένας τους δεν μας έβγαλε από κανένα μνημόνιο! Το ένα μνημόνιο φέρνει το επόμενο. Απλά από το 2018 δεν τα λένε μνημόνια, τα λένε αλλιώς. Η εποπτεία θα συνεχιστεί για 37 ακόμη χρόνια (σε πρώτη φάση) μέχρι να αποπληρώσουμε το 75% των δανεικών. Η δε τρόικα κι οι λοιπές συμμορίες των δανειστών μπορεί να πηγαινοέρχονται ανά εξάμηνο (αντί για τρίμηνο) δεδομένου ότι μας επιτηρούν σε πραγματικό χρόνο online σε μια εποχή που το χρέος φουντώνει, τα επιτόκια σκαρφαλώνουν, κι η ακρίβεια θερίζει. Εδώ θα είστε και εδώ θα είμαστε: Μετά τον σχηματισμό της επόμενης συγκυβέρνησης θα ακούσουμε τους συγκυβερνήτες να λένε: «Λόγω δημοσιονομικού εκτροχιασμού που έφερε η διεθνής κρίση κι η κακοδιαχείριση των τελευταίων ετών, αναγκαζόμαστε – με πόνο ψυχής βέβαια – να προχωρήσουμε σε νέες περικοπές και νέους φόρους. Για να σας σώσουμε πάντα!»

Γιατί αναφέρομαι σε νέο παρακράτος της Δεξιάς που στήνει 3 χρόνια τώρα επιμελώς η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη; Νομίζω ότι το ερώτημα εμπεριέχει και την απάντηση. Τα λένε και μόνοι τους άλλωστε. Τις προάλλες η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (12-9-2022) διατυμπάνιζε πως η ΕΥΠ οσονούπω ξαναχτίζεται στο μοντέλο του Βρετανικού MI5: της βρετανικής ΕΥΠ που παρακολουθούσε, διέβαλε και υπονόμευε τον Πρωθυπουργό των Εργατικών Χάρολντ Γουΐλσον! Προσθέστε την στρατιωτικοποίηση της αστυνομίας, την μονομανία με την πανεπιστημιακή αστυνομία που την συνοδεύουν τα ΜΑΤ για να πλήξει τον «εθνικό εχθρό» (δηλαδή τους αντιδρώντες φοιτητές), τις δολοφονικές επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο που αποτελούν ανθρώπινες θυσίες στο βωμό του ακροδεξιού λαϊκισμού – κι έχετε σχεδόν πλήρη την  εικόνα του Νέου Παρακράτους της Δεξιάς.

Κυρίες και κύριοι,

Ένα καλό μέτρο του βάθους μιας πολιτικής κρίσης είναι η απόσταση μεταξύ του επίσημου αφηγήματος και της πραγματικότητας. Το περασμένο Σαββατοκύριακο ο Πρωθυπουργός της χώρας από το βήμα της ΔΕΘ εξαπέλυσε ψέμματα κατά ριπάς. Είπε αυτολεξεί:

«Ύστερα από 12 χρόνια μνημονίων και επιτήρησης, η Ελλάδα έχει πλέον ανακτήσει την οικονομική της αυτονομία από την ευρωπαϊκή Εποπτεία. Ενώ πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη και στις εξαγωγές, στη μείωση της ανεργίας και στην κοινωνική στήριξη.»

  • Αν κ. Μητσοτάκη η Ελλάδα έχει ανακτήσει την οικονομική της αυτονομία από την Ευρωπαϊκή Εποπτεία, γιατί δεν ρίχνετε τον ΦΠΑ, αν όχι στο 15% που λέει το ΜέΡΑ25, τουλάχιστον στο επίπεδο της Γερμανίας – ή τον φόρο των μικρών επιχειρήσεων στο 10%; Μήπως γιατί λέει nein η τρόικα;
  • Τολμάτε να μιλάτε για εξαγωγές όταν το ισοζύγιο συναλλαγών έχει κάνει βουτιά στο βαθύ κόκκινο, φτάνοντας το -6% του ΑΕΠ – που σημαίνει ότι κάθε χρόνο ιδιώτες και κράτος πρέπει να δανειζόμαστε 6% του εθνικού εισοδήματος για να πληρώνουμε τις εισαγωγές – όταν, μάλιστα, το 2015, έτος στο οποίο αναφέρεστε συχνά, το έλλειμμα στο ισοζύγιο συναλλαγών είχε εκμηδενιστεί;
  • Μιλάτε για μείωση της ανεργίας εσείς που κάνατε τους μισθούς χαρτζιλίκι και τις υπερωρίες προαιρετικές; Εν πάση περιπτώσει, είναι ή δεν είναι κ. Μητσοτάκη χαμηλότερο το ποσοστό του ενεργού πληθυσμού σήμερα (51,18%) απ’ ότι τον Ιούλιο του 2019 (52,2%);
  • Όσο για τις επενδύσεις, για να τελειώνουμε με τα ψεύδη ενός απερχόμενου πρωθυπουργού, σήμερα, 13 χρόνια μετά την πτώχευση, οι επενδύσεις βρίσκονται στα τραγικά επίπεδα του… 2011.

Τι άλλο να προσθέσει κανείς για να ολοκληρωθεί η διαπίστωση της γιγάντιας απόστασης μεταξύ σκληρής πραγματικότητας και κυβερνητικής προπαγάνδας;

Κυρίες και κύριοι,

Αυτή είναι δυστυχώς η κατάσταση: Ένα αδύναμο, πτωχευμένο κράτος που ζει με δανεικά από μια Κεντρική Τράπεζα που αυξάνει τα επιτόκια και καραδοκεί για νέες λιτότητες, επιδοτεί με δανεικά τον κόσμο για να μην σταματήσει την αισχροκέρδεια της ολιγαρχίας. Θα σας δώσω δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Παράδειγμα 1οΗ απάτη με το πλαφόν της χονδρικής τιμής και της επιδότησης της λιανικής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος

Την 6η Ιουλίου, η κυβέρνηση ανακοίνωσε κάτι που έμοιαζε με την πρόταση του ΜέΡΑ25: διαφορετικό πλαφόν €112 για μεγαβατώρες από υδροηλεκτρικά, €85 από ΑΠΕ, ενώ για λιγνιτικές μονάδες και μονάδες φυσικού αερίου καθορίστηκε πλαφόν μέσω αριθμητικού τύπου που δίνει κάτι πάνω από το μέσο κόστος. Έως εδώ λαμπρά. Δεν πάγωσαν όμως το αμαρτωλό Χρηματιστήριο Ενέργειας που έως τότε καθόριζε την χονδρική τιμή. Εδώ έγκειται η ρίζα της απάτης. Ποια χονδρική τιμή νομίζετε ότι ισχύει τελικά; Π.χ. για κάθε μεγαβατώρα που παράγει από τα υδροηλεκτρικά της η CVC-ΔΕΗ εισπράττει τα €700 που δίνει το Χρηματιστήριο; Ή τα €112 που είναι, λένε, το πλαφόν;

Κάνουν το εξής τραγελαφικό: Η CVC-ΔΕΗ εισπράττει τα €700 ανά μεγαβατώρα που «μαγειρεύουν» οι ολιγάρχες στο Χρηματιστήριο τους αλλά επιστρέφει στο κράτος €588, δηλαδή την διαφορά με το πλαφόν. Το κράτος, με την σειρά του, επιστρέφει αυτά τα €588 στους παρόχους ώστε, λέει, οι πάροχοι να μειώσουν την λιανική τιμή που πληρώνει ο πολίτης. Ναι, αλλά βασικός πάροχος είναι η CVC-ΔΕΗ! Το ίδιο και με τον κ. Μυτιληναίο, τον κ. Περιστέρη, τον κ. Λάτση και τον κ. Βαρδινογιάννη: Είναι και παραγωγοί και πάροχοι!

Η «Μητσοτάκης ΑΕ», με άλλα λόγια, παίρνει χρήματα από την μία τσέπη των ολιγαρχών αλλά τους τα επιστρέφει στην άλλη τσέπη! Χρειάζεται πολλή σκέψη ότι οι καταναλωτές δεν υπήρχε πιθανότητα να ωφεληθούν από αυτό! Να πως γίνεται να πήραν τον Αύγουστο €1,1δις από τους ιδιώτες αλλά και να χρειαστεί, τον ίδιο μήνα, να φεσώνουν τον λαό δανειζόμενοι από την τρόικα €2δις για να επιδοτήσουν τους υπερ-φουσκωμένους υπέρ ολιγαρχών λογαριασμούς.

Παράδειγμα 2ο: Η απάτη των τραπεζών με τα δανεικά από την ΕΚΤ

Τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο του προγράμματος TLTRO III, η ΕΚΤ δάνεισε 50,8 δις στις τέσσερεις τράπεζες: Alpha Bank 13 δις, Εθνική 11,6 δις, Eurobank 11,7 δις και Πειραιώς 14,5 δις. Με ευρώ επιτόκιο ΜΕΙΟΝ 1%! Το υπέρογκο αυτό δάνειο είχε δήθεν στόχο να βοηθούν οι τραπεζίτες να δανείσουν τους μικρομεσαίους που δάνειο ακούνε και δάνειο δεν βλέπουνε. Και τί νομίζετε ότι έκαναν οι τραπεζίτες; Κράτησαν κάθε ένα από αυτά τα 51 δις ευρώ, αχρησιμοποίητα, στη Φρανκφούρτη – σ’ ένα λογαριασμό της ΕΚΤ όπου έπαιρναν επιτόκιο -0,5%, κερδίζοντας οι αθεόφοβες μισό τα εκατό επιτόκιο.

Προσέξτε τι σημαίνει αυτό: Οι τραπεζίτες τους οποίους

  • ανακεφαλαιοποίησαν με δανεικά από την τρόικα οι πολίτες τουλάχιστον 2 φορές
  • το ευρωσύστημα τους πληρώνει να δανείζονται – αυτό σήμαινε -1% επιτόκιο
  • επιτρέπει να ιδρύουν αρπακτικά ταμεία στα οποία περνάνε τα κόκκινα δάνεια του κοσμάκι σε εξευτελιστικές τιμές,

αυτοί οι ίδιοι τραπεζίτες έλαβαν δάνεια €51 δις για τους μικρομεσαίους τα οποία δεν τα απέδωσαν στους μικρομεσαίους για να κερδίσουν σίγουρα χρήματα από την ΕΚΤ και – σαν να μην έφτανε αυτό – η «Μητσοτάκης ΑΕ» τους δίνει κι όλα τα δις του Ταμείου Ανάκαμψης ώστε ούτε από αυτά να μην πάρει δεκάρα τσακιστή ο μικρομεσαίος.

****

Αυτά είναι μόνο δύο παραδείγματα της καθαρής απάτης στην οποία επιδίδονται σήμερα τρόικα, έλληνες ολιγάρχες, και «Μητσοτάκης ΑΕ» – με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να σφυρίζουν αδιάφορα.

Για να δείτε ότι τελικά είτε με αποπληθωρισμό είτε με πληθωρισμό τίποτα δεν αλλάζει επί της ουσίας, προσέξτε τι είπε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας για να πείσει ότι τα επιδόματα που μοιράζει δεν αποτελούν πρόβλημα για τον προϋπολογισμό: Ομολόγησε ότι τα επιδόματα χρηματοδοτούνται εν μέρει από την ακρίβεια – δηλαδή, την λεηλασία των φτωχών. Έτσι είναι: Κάθε φορά που ο συνταξιούχος ή ο μισθωτός πληρώνει απίθανες τιμές για τυρί και ηλιέλαιο, ένα μεγάλο ποσό πάει στο κράτος ως ΦΠΑ από το οποίο ένα μέρος του το επιστρέφει ως επίδομα-φιλοδώρημα-voucher. Δηλαδή, οι πιο αδύναμοι πολίτες που χρηματοδοτούν την αισχροκέρδεια των σουπερμάρκετ εξευμενίζονται μ’ ένα φιλοδώρημα που τους επιστρέφει από το ΦΠΑ που πλήρωσαν το κράτος.

Σας θυμίζει κάτι αυτό; Επί Τσίπρα-Τσακαλώτου, είχαμε το ΥΠΕΡΠΛΕΟΝΑΣΜΑ: έκοβαν το μόνιμο ΕΚΑΣ και τις συντάξεις των συνταξιούχων και τους εξευμένιζαν μ’ ένα φιλοδώρημα πριν τα Χριστούγεννα ή τις εκλογές. Επί Μητσοτάκη-Σταϊκούρα, έχουμε το ΥΠΕΡΠΛΕΟΝΑΣΜΑ 2.0: τους γδύνουν οι ολιγάρχες ρεύματος και τα σουπερμάρκετ και τους εξευμενίζει η «Μητσοτάκης ΑΕ» με φιλοδωρήματα-voucher με μέρος του ΦΠΑ που πλήρωσαν συν δανεικά που φόρτωσαν στα εγγόνια τους.

Η μεγάλη ειρωνεία είναι ότι η κυβέρνηση ανέδειξε τα επιδοματικά voucher σε μοχλό κοινωνικής πολιτικής χωρίς καν να συνειδητοποιήσουν ότι πρόκειται για IOUs – ναι, τα εργαλεία για τα οποία με δαιμονοποίησαν το 2015. Μόνο που τα δικά τους IOUs τα εκδίδουν σωρηδόν ώστε να μην αγγιχτεί τρίχα από την κεφαλή της ολιγαρχίας και να βαθύνει η εξάρτηση από την ΕΚΤ – αντίθετα από τα IOUs που σχεδίαζα ως μοχλό απεξάρτησης από την ΕΚΤ κι ως όπλο για να μην καταργηθεί το ΕΚΑΣ, να μην κοπούν οι συντάξεις, να μην θυσιαστεί ο δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΗ.

Επιδόματα λοιπόν παντού:

  • Επιδόματα για ενοίκιο που, αντί να κάνει τη στέγη πιο προσιτή, αυξάνει την ζήτηση κι έτσι αυξάνει κι άλλο τα ενοίκια. Το ΜέΡΑ25 αντιτείνει: Ίδρυση Οργανισμού Κοινωνικής Κατοικίας που θα οικοδομήσει κοινωνικές οικολογικές κατοικίες αυξάνοντας την προσφορά στέγης και ρίχνοντας τα ενοίκια
  • Επιδόματα-προσβολή για τρόφιμα και καύσιμα. Το ΜέΡΑ25 αντιτείνει: Κούρεμα των ποσοστών κέρδους των σουπερμάρκετ και των πετρελαιάδων και αυτόματη τιμαριθμική προσαρμογή κατώτατων μισθών & κοινωνικών επιδομάτων
  • Επιδόματα-προσβολή για τους λογαριασμούς ρεύματος. Το ΜέΡΑ25 αντιτείνει: Άμεσα – Διαφορετικά πλαφόν χονδρικής ανά μέθοδο παραγωγής και πλαφόν στη λιανική. Μεσοπρόθεσμα – Εθνικοποίηση του συστήματος παραγωγής και διανομής ρεύματος

****

Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι,

Εύλογα θα με ρωτήσετε: Και πως θα εφαρμόσετε αυτά τα ωραία που προτείνετε; Από το βήμα της ΔΕΘ, ο κ. Μητσοτάκης έριξε το γάντι στην αντιπολίτευση. Είπε στους ψηφοφόρους: «Εμένα με ξέρετε. Το κυβερνητικό μου πρόγραμμα το μάθατε. Δεν προτείνω παρά τη συνέχισή του. Τι εναλλακτική έχετε; Τι προτείνει η αντιπολίτευση, ιδίως όσοι μιλούν για προοδευτική συγκυβέρνηση;»

Είναι ένα εύλογο ερώτημα. Προσπερνώντας την απαράδεκτη, καθεστωτική στάση του απέναντι στην απλή αναλογική (Αλήθεια κ. Μητσοτάκη απαιτείτε να παραμείνετε αυτοδύναμος άρχων του Μαξίμου με ποσοστό 31% και με το 69% – ή το 78% αν λάβουμε υπ’ όψη και την αποχή – του λαού εναντίον σας;) ο κ. Μητσοτάκης, πράγματι, έθεσε ένα αμείλικτο ερώτημα στην αντιπολίτευση: Με ποιο κυβερνητικό πρόγραμμα απαντάτε, μας ρωτά, στο πρόγραμμα της «Μητσοτάκης ΑΕ»;

Το ΜέΡΑ25 έχει απαντήσει ήδη με απόφαση του Συνεδρίου μας:

Όποιες & όποιοι θέλουμε να ανατρέψουμε τη Δεξιά, καλούμαστε να απαντήσουμε στο κυβερνητικό πρόγραμμα της «Μητσοτάκης ΑΕ» με συνεκτικό, σοβαρό προοδευτικό κυβερνητικό πρόγραμμα η εκπόνηση του οποίου δημιουργεί, εκ των πραγμάτων, προϋποθέσεις για την συγκρότηση προοδευτικού μετώπου.

Όμως,

  • το προοδευτικό κυβερνητικό πρόγραμμα συντάσσεται ΠΡΙΝ τις εκλογές και τίθεται υπ’ όψη του λαού ΠΡΙΝ τις εκλογές
  • το προοδευτικό μέτωπο χτίζεται ΠΡΙΝ τις εκλογές

Μόνο έτσι θα τιμήσουμε την απλή αναλογική και θα σηκώσουμε το γάντι που ρίχνει ο κ. Μητσοτάκης στην αντιπολίτευση.

Το μήνυμά μου, το μήνυμα του ΜέΡΑ25, από εδώ, από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, σε όλες και όλους που ενδιαφέρονται για προοδευτικό μέτωπο, για προοδευτική κυβέρνηση, είναι απλό και σαφές:

Δεν θέλω να ξανακούσω για προοδευτική κυβέρνηση από εκείνους που αρνούνται να συζητήσουν ΠΡΙΝ τις εκλογές τι σημαίνει στην πράξη, προγραμματικά, μια προοδευτική διακυβέρνηση.

Δεν θέλω να ξανακούσω για προοδευτική κυβέρνηση από εκείνους που αρνούνται να απαντήσουν:

  • Θα καταργήσουμε το Χρηματιστήριο Ενέργειας;
  • Θα εθνικοποιήσουμε τη ΔΕΗ;
  • Θα επενδύσουμε το μεγαλύτερο μέρος του Ταμείου Ανάκαμψης σε φωτοβολταϊκά στις ταράτσες, σε θερμικές αντλίες αντί για καυστήρες, σε πλωτές ανεμογεννήτριες και σε πράσινο υδρογόνο;
  • Θα βάλουμε οριστικό τέλος στις εξορύξεις και στα χρυσορυχεία;
  • Θα πάμε τον ΦΠΑ στο 15% και τον φόρο μικρών επιχειρήσεων στο 10%, ανεβάζοντας παράλληλα τον φόρο των μεγάλων στο 30%;
  • Θα καταργήσουμε την ψευτο-αγορά κόκκινων δανείων, τον «Ηρακλή», ώστε να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και να μπει φρένο στα αρπακτικά ταμεία;
  • Θα αποσυνδέσουμε τις συντάξεις από τον χρηματιστηριακό τζόγο;
  • Θα εφαρμόσουμε το σύστημα ΔΗΜΗΤΡΑ το οποίο χωρίς εξευτελιστικά voucher επιτρέπει δωρεάν ψηφιακές δημοσιονομικές συναλλαγές, φοροαπαλλαγές και μόνιμη ενίσχυση των ευάλωτων μέσα από βασικό εισόδημα;
  • Θα απαγορεύσουμε την παρακολούθηση ελλήνων πολιτών χωρίς την έγκριση της ΑΔΑΕ;

Χωρίς απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα ΠΡΙΝ τις εκλογές, δεν θα υπάρξει ποτέ προοδευτικό κυβερνητικό πρόγραμμα κόντρα στο πρόγραμμα λεηλασίας της «Μητσοτάκης ΑΕ».

Χωρίς περιστροφές λοιπόν επαναλαμβάνω:

Δεν υπάρχει για το ΜέΡΑ25 προοδευτική κυβέρνηση χωρίς προοδευτικό κυβερνητικό πρόγραμμα η εκπόνηση του οποίου μόνο προεκλογικά μπορεί να γίνει.

Συνεπώς, το ΜέΡΑ25 θα καταψηφίσει κάθε συγκυβέρνηση χωρίς συνεκτικό προεκλογικό πρόγραμμα. Θα τους καταψηφίσουμε με τη συνείδηση ήσυχη καθώς το ΜέΡΑ25 δεν ασπάζεται το δόγμα της κυβερνησιμότητας. Λέμε ευθαρσώς: Καλύτερα να μην σχηματιστεί κυβέρνηση παρά να σχηματιστεί μία κυβέρνηση που, έτσι-χωρίς-πρόγραμμα, θα κυβερνά ως λάιτ έκδοση της «Μητσοτάκης ΑΕ».

Κυρίες και κύριοι,

Ο πόλεμος πάντα φέρνει μνημειώδη κέρδη στους λίγους εις βάρος της ανθρωπότητας. Τα πλεονάσματα του κ. Πούτιν, που οι κυρώσεις της Δύσης μεγιστοποίησαν, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Αμερικανοί, Νορβηγοί, Εμιράτοι και Σαουδάραβες πετρελαιάδες θησαυρίζουν. Το αμερικανικό στρατιωτικό-βιομηχανικό κατεστημένο τρίβει τα χέρια του αναμένοντας τα 100 δις ευρώ που θα ξοδέψει σε όπλα η Γερμανία, την ίδια ώρα που το Βερολίνο δωρίζει 65 δις στους πτωχευμένους λόγω χρηματιστηριακών παιγνίων ιδιώτες πάροχους ενέργειας. Η κυβέρνηση Μπάιντεν μόλις επιδότησε με 52 δις δολάρια την παραγωγή μικροτσίπ στις ΗΠΑ. Η Δύση ετοιμάζεται για επενδύσεις $750 δις στην Ουκρανία και άλλων $600 δις με τα οποία θα αντιμετωπίσουν, λέει, την Κίνα στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η διεθνής πολεμοκάπηλη ολιγαρχία μαδάει με μανία το λεφτόδεντρο σε καιρό πληθωριστικού σοκ. Αυτό θα φέρει μεγαλύτερη ακρίβεια και, συνεπώς, νέες λιτότητες για τους απανταχού ευάλωτους – εργαζόμενους και μη.

Τα δίσεκτα χρόνια που έρχονται, η κρίση του παγκόσμιου εκμεταλλευτικού συστήματος θα απαιτήσει κάποιοι να πληρώσουν τα σπασμένα. Ποιοι θα τα πληρώσουν στην πληγωμένη από τα μνημόνια Ελλάδα; Το κράτος είναι μείον. Οι μικρομεσαίοι κι οι μισθωτοί στο καναβάτσο. Οι μόνοι που έχουν – και πρέπει – να πληρώσουν ώστε να αποσβεστεί το σοκ είναι οι ολιγάρχες που συσσωρεύουν προσόδους χωρίς να επενδύουν – πέραν από τις επενδύσεις τους στο πολιτικό και μιντιακό προσωπικό το οποίο, έτσι, ελέγχουν.

Η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχονται στήριξη των πολλών την ώρα που δίνουν διαπιστευτήρια και εγγυήσεις στους ολιγάρχες. Το ΚΚΕ μιλά για ριζική αλλαγή καθεστώτος. Κι εμείς. Η διαφορά είναι ότι εμείς λέμε τι πρέπει και τι μπορεί να γίνει αύριο το πρωί. Πριν τις εκλογές. Προτού έρθει ο σοσιαλισμός. Γιατί αν δεν μπορείς να απαντήσεις στο ερώτημα πολιτών και αντιπάλων «αύριο το πρωί αν ήσασταν στα πράγματα τί θα κάνατε;», μέτωπο ανατροπής δεν θα υπάρξει – κι έτσι το όνειρο για μέτωπο προοδευτικό, σοσιαλιστικό, πείτε το όπως θέλετε, θα παραμείνει όνειρο κι η «Μητσοτάκης ΑΕ» ή μια πιο λάιτ έκδοσή της θα συνεχίσει να οικοδομεί ένα εφιαλτικό μέλλον.

Γιάνης Βαρουφάκης από τη ΔΕΘ: Το Μέτωπο της Αριστεράς συγκροτείται πριν τις εκλογές, όχι μετά – ΜέΡΑ25 (mera25.gr)

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos