Γ΄ Χαιρετισμοί προς την Υπεραγία Θεοτόκο, σε Ελούντα και Πλάκα

Το εσπέρας της Παρασκευής 2 Απριλίου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στις Ακολουθίες της Γ΄ Στάσεως των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο, που τελέσθηκαν στους Ιερούς Ναούς Αγίου Ραφαήλ Πλάκας και Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Ελούντας.

Ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ομίλησε στο ευσεβές εκκλησίασμα για την προστασία και τις ευεργεσίες της Υπεραγίας Θεοτόκου στο ανθρώπινο γένος: «Η Παναγία είναι η μεγάλη και μόνιμη ανοιχτή αγκαλιά που μας χωράει όλους. Είναι η αγκαλιά της Μάνας που προστατεύει όλους εμάς που προστρέχουμε και καταφεύγουμε σε αυτήν. Όπως τα παιδιά έχουν ανάγκη το χάδι και την αγκαλιά της μάνας, έτσι και εμείς οι χριστιανοί έχουμε ανάγκη από λίγη ανάπαυλα, από λίγη ξεκούραση στην αγκαλιά της Παναγίας Μητέρας μας, ώστε να μπορέσουμε να διασχίσουμε το μεγάλο πέλαγος της Νηστείας για να αξιωθούμε να προσκυνήσουμε τα Ζωοποιά και Φρικτά Πάθη του Κυρίου και να βιώσουμε την Ανάσταση του Σωτήρος Χριστού.

Η Παναγία είναι η νεφέλη, είναι το σύννεφο που μας σκεπάζει και μας δροσίζει, όπως σκέπασε και προστάτεψε τους περιπλανώμενους Ισραηλίτες από τον καύσωνα της ερήμου και το σκότος της νυκτός, κατά την διήγηση της Παλαιάς Διαθήκης. Είναι η νεφέλη που μας προστατεύει από κάθε θλίψη και πειρασμό, από κάθε δοκιμασία και ασθένεια.

Η Παναγία, όχι μόνο μας σκεπάζει, όχι μόνο μας προστατεύει, όχι μόνο μας ξεκουράζει στην αγκαλιά της, αλλά είναι και Εκείνη που εισακούει κάθε αίτημά μας και το μεταφέρει στον Υιό Της και Θεό μας. Είναι η ελπίδα μας, διότι μεσιτεύει και προσαγάγει τις προσευχές μας στο Θρόνο του θυσιαστηρίου, στο Θρόνο του Αιωνίου Θεού».

Κατακλείοντας, ο Σεβασμιώτατος ανέφερε: «Είναι άπειρα τα θαύματα της Παναγίας σε όλους αυτούς που προστρέχουν με πίστη στο Πανάγιο Όνομά Της και στην χάρη της Ιεράς Εικόνος Της και διαβάζουν καθημερινά τους Χαιρετισμούς. Η Παναγία Μητέρα του Υιού και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού είναι ο στύλος ο πύρινος που φωτίζει εμάς τους χριστιανούς με το παράδειγμά Της, με την ταπείνωση και την υπακοή Της. Ας Την μιμηθούμε στο φρόνημα λοιπόν και, ιδιαιτέρως αυτή την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, ας εντείνουμε τον πνευματικό μας αγώνα και την προσπάθειά μας να Της μοιάσουμε. Ας καθαρίσουμε τις ψυχές και τα σώματά μας από καθετί που μας απομακρύνει από τον Θεό και μας αναγκάζει να είμαστε προσκολλημένοι σε αυτό τον φθαρτό γήινο κόσμο. Γιατί, ας μην ξεχνούμε, ότι οσάκις καταφεύγουμε στη χάρη Της, η προσευχή μας γίνεται διαρκής στο Θρόνο του Θεού και εισακούεται».

από τη Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos