Για τον αγωνιστικό εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς
από την εκδήλωση στην Ιεράπετρα

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι συγκεντρώσεις για τον αγωνιστικό εορτασμό της Εργατικής πρωτομαγιάς και στις 3 πόλεις του νομού μας που καλούσαν το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού Ξενοδοχείων και Συναφών Επαγγελμάτων ν. Λασιθίου «Τάλως», Ο Σύλλογος Συνταξιούχων Ι.Κ.Α. ν. Λασιθίου και η ομάδα Ο.Γ.Ε. Σητείας.

Κοινός παρανομαστής των ομιλιών ήταν η καταδίκη της πολιτικής της ακρίβειας που τσακίζει το εισόδημα της εργατικής – λαϊκής οικογένειας, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας μας, αλλά και η ανάγκη οι εστίες αντίστασης να πολλαπλασιαστούν, να απλωθούν παντού σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο, σε κάθε γειτονιά. Να ενωθούν σε ένα μεγάλο ποτάμι καταδίκης της πολιτικής που ευθύνεται για τα προβλήματα που βιώνουμε, σε ένα μεγάλο μέτωπο συλλογικής διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων μας.

Στις ομιλίες μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν τα εξής:

«Η φετινή εργατική Πρωτομαγιά, φωτίζει τον δρόμο του ταξικού αγώνα της πάλης. Όλοι οι μεγάλοι αγώνες και στο Σικάγο το 1886 και στην Καισαριανή το ’44 και στη Θεσσαλονίκη το ’36, είναι αγώνες που δένουν το νήμα της ταξικής πάλης ενάντια στη μισθωτή σκλαβιά. Έτσι και φέτος οι πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις υποδηλώνουν αυτά τα μηνύματα. Και πρέπει να δυναμώσει η πάλη των εργαζομένων ενάντια στην εκμετάλλευση, ενάντια στον πόλεμο, ενάντια στην ακρίβεια και για αυξήσεις στους μισθούς.

Για τον αγωνιστικό εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς
από την εκδήλωση στον Άγιο Νικόλαο

Ο νέος ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία αλλά και οι εντάσεις στην περιοχή μας, φέρνουν σε πρώτο πλάνο τη βαρβαρότητα του εκμεταλλευτικού συστήματος. Η απεμπλοκή της χώρας μας από οποιαδήποτε μορφή συμμετοχής στις πολεμικές επεμβάσεις είναι αίτημα που πρέπει να δυναμώσει από κάθε εργατική συνδικαλιστική οργάνωση, κάθε εργάτη και νέο.

Την ίδια στιγμή απαιτείται αγωνιστική κλιμάκωση σε κλάδους και χώρους δουλειάς για την προστασία του εργατικού-λαϊκού εισοδήματος. Οι αυξήσεις που ανακοίνωσε ως «γενικός Δερβέναγας» η κυβέρνηση είναι πολύ πίσω από τις σημερινές ανάγκες και πίσω ακόμα και από τους ρυθμούς αύξησης του πληθωρισμού, που πλησιάζει πλέον διψήφιο νούμερο.

Είναι ανάγκη να ηχήσει παντού το σύνθημα για αυξήσεις στους μισθούς, σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς. Η υπογραφή της πρόσφατης κλαδικής σύμβασης στις κατασκευές δείχνει το δρόμο. Να δυναμώσει η φωνή για την ουσιαστική ανακούφιση από το κύμα των ανατιμήσεων με μέτρα προστασίας, με κατάργηση φόρων στην ενέργεια, στα καύσιμα, στο ρεύμα, για την ανατροπή όλων των αντεργατικών νόμων. »

Ενώ όλες οι ομιλίες έκλεισαν με κάλεσμα κλιμάκωσης της δράσης με νέους αγώνες το επόμενο διάστημα.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos