Για το θέμα των συμβασιούχων οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία
νοσοκομεία Λασιθίου

Λόγω των μειωμένων ρυθμών προσλήψεων μόνιμου προσωπικού την τελευταία δεκαετία, το 1/3 περίπου των εργαζόμενων στα Νοσοκομεία του νομού Λασιθίου είναι συμβασιούχοι (επικουρικοί, ΟΑΕΔ, ΙΔΟΧ) οι οποίοι  καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των Νοσοκομείων, αφού τα κενά στις οργανικές θέσεις είναι αντίστοιχα και μεγαλύτερα από τους αριθμούς των συμβασιούχων.

 Οι περισσότεροι συμβασιούχοι εργαζόμενοι  είναι ήδη εξειδικευμένοι στα αντικείμενα τους και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους δύο και πλέον έτη  και το διάστημα αντιμετώπισης της πανδημίας covid 19, όπου μαζί με τους μόνιμους εργαζόμενους έδωσαν και δίνουν  τη μάχη να αντιμετωπιστεί και να μην εξαπλωθεί η πανδημία.

Τυχόν απομάκρυνση τους από την εργασία με τη λήξη των συμβάσεων τους θα προκαλέσει άνευ προηγουμένου δυσλειτουργία του Νοσοκομείου και των τμημάτων και κλινικών του (πολλά κρίσιμα τμήμα και κλινικές στηρίζονται σε ποσοστό άνω του 60% σε συμβασιούχους), με πολύ αρνητικές επιπτώσεις στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας προς τους πολίτες.

Γι΄αυτό είναι ζητούμενο η μονιμοποίηση τους με τη μετατροπή των συμβάσεων σε Αορίστου Χρόνου  για την οποία δεν υπάρχει συνταγματικό κόλλημα, σύμφωνα και με το σκεπτικό σχετικών δικαστικών αποφάσεων (εγχώριων και Ευρωπαϊκών) που έχουν δημοσιευτεί για τη μονιμοποίηση επικουρικών εργαζομένων σε διάφορα Νοσοκομεία και υπηρεσίες της χώρας.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να επικαλείται συνταγματικό κόλλημα και προωθεί προτάσεις για αυξημένη μοριοδότηση, που στο πρόσφατο παρελθόν δοκιμάστηκαν και έδειξαν ότι ένα μεγάλο ποσοστό συμβασιούχων (20%-40%) έμεινε εκτός μόνιμων θέσεων διοριστέων. Επίσης προωθεί νομοθετική ρύθμιση  για παράταση- κοροϊδία  πέντε μηνών για τους επικουρικούς, που θα εντείνει τα εργασιακά αδιέξοδα και την εργασιακή ανασφάλεια. Ακόμη η κυβέρνηση δεν τοποθετείται για το ζήτημα αν θα παραταθούν ή όχι οι συμβάσεις των συναδέλφων με Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ) σε καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για την επαναφορά των εργολάβων στα Νοσοκομεία.  Η  κυβέρνηση με απροκάλυπτο τρόπο προετοιμάζει το δεύτερο κύμα διώξεων υγειονομικών υπαλλήλων.  Μετά την αναστολή καθηκόντων των ανεμβολιαστων  σειρά παίρνουν οι συμβασιούχοι.

Οι εργολάβοι στα Νοσοκομεία είναι κάτι που έχει δοκιμαστεί σε ευρεία κλίμακα στο παρελθόν και είχε οδηγήσει  σε αισχρή εκμετάλλευση των συναδέλφων με εργασιακές συνθήκες γαλέρας, με απλήρωτες αποδοχές, αθέατες περικοπές και απαιτήσεις για επιστροφή δώρων και αποδοχών από  εταιρίες των εργολαβιών. Είχε επίσης οδηγήσει σε έκπτωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, ενώ δεν είναι λύση συμφέρουσα οικονομικά για το κράτος, αλλά μόνο για τους εργολάβους.

Είμαστε αντίθετοι στο ενδεχόμενο της  επαναφοράς των εργολαβιών σε σίτιση, φύλαξη και καθαριότητα και ζητούμε να μην απολυθεί κανένας από τους συναδέλφους με ΣΟΧ, που έχουν δώσει τη μάχη για την πανδημία είτε με με τις χλωρίνες και τα καθαριστικά, είτε στη φύλαξη και τη διαλογή στις πύλες των Νοσοκομείων.

Ζητούμε μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας για όλους τους εργαζόμενους στα Νοσοκομεία.

 Γι αυτό προτείνουμε να υπάρξει διακομματική συμφωνία και κυβερνητική ρύθμιση για σταδιακή μετατροπή σε Αορίστου Χρόνου τα επόμενα χρόνια  όλων των συμβάσεων εργαζομένων  (επικουρικών, ΣΟΧ, ΟΑΕΔ) που έχουν ξεπεράσει τους 24 μήνες στην Υγεία και τουλάχιστον ετήσιες παρατάσεις για τους υπολοιπους εργαζόμενους.

Συμμετέχουμε στην πανελλαδική ημέρα δράσης της ΠΟΕΔΗΝ στις 5/10/2021 με συγκεντρώσεις στα Νοσοκομεία (ΓΝΑΝ 11.00 μπροστά από το γραφείο κίνησης)

ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου

ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου – ΚΥ Ιεράπετρας

ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου – ΚΥ Σητείας

αίτημα μονιμοποίησης των συμβασιούχων, οι οποίοι αποτελούν το 1/3 των εργαζομένων του ΓΝΑΝ

Μόνη βιώσιμη λύση η μετατροπή όλων των συμβάσεων στην Υγεία σε Αορίστου Χρόνου

για την ανάγκη μονιμοποίησης των συμβασιούχων εργαζομένων στην υγεία

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos