Δεν είσαι η μόνη, δεν είσαι μόνη, τώρα μπορείς να μιλήσεις

Ως δικηγόρος και πρόεδρος της  Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας  του Δήμου μας, συμμετείχα σε μια ομολογουμένως ενδιαφέρουσα από κάθε άποψη διαδικτυακή ημερίδα με αφορμή την παγκόσμια ημέρα  «Εξάλειψης της Βίας Κατά των Γυναικών». Η  ημερίδα που πραγματοποίησε η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας Κρήτης σε συνεργασία με την Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Ηρακλείου,  είναι ενταγμένη στη 16ήμερη εκστρατεία που υλοποιεί για πρώτη φορά η Περιφέρεια Κρήτης με το σύνθημα «Βάφουμε τον Κόσμο Πορτοκαλί. Ενώνουμε Δυνάμεις-Τερματίζουμε τη Βία».

Οι τοποθετήσεις ήταν  εξαιρετικά ενδιαφέρουσες,  τεκμηριωμένες  και πλούσιες σε προβληματισμούς και  προτάσεις.  Από τα στοιχεία που παρατέθηκαν καταδείχθηκε ότι η ΒΙΑ κατά των γυναικών όχι μόνο αποτελεί μια από τις πιο σοβαρές, συστηματικές και διαδεδομένες παραβιάσεις των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα με επιπτώσεις στη σωματική και ψυχοσυναισθηματική υγεία των γυναικών καθώς και την κοινωνική λειτουργικότητά τους. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι πράξεις βίας κάθε μορφής, σωματική ή σεξουαλική ή ψυχολογική ή οικονομική, ακόμη και η λεκτική, αγγίζουν το 1/3 του παγκόσμιου γυναικείου πληθυσμού,  είναι μια «παγκόσμια πανδημία», κατά τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

Αλλά και η πιο ακραία μορφή σωματικής βίας, ο φόνος, δεν είναι σπάνιος. Αξίζει να αναφερθεί ότι κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο δολοφονούνται κατά μέσο όρο 137 γυναίκες από συζύγους, συντρόφους ή από κάποιο άλλο μέλος της οικογένειάς τους. Στην Ελλάδα από το 2011 μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 62 γυναικοκτονίες. Το 2019 δολοφονήθηκαν  από άνδρες του περιβάλλοντός τους 12 γυναίκες και 8 φέτος μέχρι σήμερα, βέβαια.

Σε πολύ μεγαλύτερους αριθμούς συναντάται βέβαια η σωματική κακοποίηση, που συνήθως δεν καταγγέλλεται. Όμως, μιας τέτοιας έκτασης πρόβλημα σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ιδιωτική υπόθεση και επομένως το πρώτιστο ζητούμενο είναι η καταγγελία της βίας και όχι η απόκρυψή της. Είναι αυτονόητη και επιβεβλημένη υποχρέωση τόσο από τα ίδια τα θύματα όσο και από το περιβάλλον τους και φαίνεται να γίνεται όλο και περισσότερο αποδεκτό. Οι κλήσεις στη γραμμή βοήθειας, 15900, αυξήθηκαν απότομα 4 φορές τον Απρίλιο του 2020 (περίοδο καραντίνας), ενώ η Ελληνική Αστυνομία κατέγραψε για το διάστημα Ιανουαρίου- Μαΐου  1.441 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, από τα οποία το 84% αφορούσε γυναίκες-θύματα βίας.

Στη σωματική βία πηγή προέλευσης είναι η διάθεση επιβολής και η ανάγκη επικράτησης του θύτη με εξουσιαστικούς όρους. Ο εξαναγκασμός για υποταγή με απειλές και η συνεχής υποτίμηση και η δημιουργία κλίματος εκφοβισμού συνιστούν ενδεικτικές συμπεριφορές ψυχολογικής βίας με σοβαρές συνέπειες στην υγεία θυμάτων  τέτοιας βίαιης συμπεριφοράς με αρνητικό αντίκτυπο και σε όλη την οικογένεια.

Στόχος  της εκστρατείας αυτής και των εκδηλώσεων είναι ακριβώς η ενίσχυση της γνώσης και της ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με το φαινόμενο, η πρόληψη και η καταπολέμησή του, η μηδενική αποδοχή και ανοχή του, καθώς και η κινητοποίηση τόσο των γυναικών που την υφίστανται όσο και τρίτων προσώπων, ώστε να αυξηθούν οι καταγγελίες αντίστοιχων συμπεριφορών και φαινομένων στις υπάρχουσες υπηρεσίες και δομές.

Στόχος είναι η δημιουργία δομών στήριξης και προστασίας των θυμάτων.

Στόχος είναι η αλλαγή του οικογενειακού και κοινωνικού παραδείγματος, μέσω εκπαιδευτικών και συμβουλευτικών διαδικασιών.

Στόχος είναι η  περαιτέρω ευαισθητοποίηση  της πολιτείας με την  χρηματοδότηση και δημιουργία περισσότερων γραμμών στήριξης των γυναικών αυτών, καθώς και συμβουλευτικών κέντρων, αλλά και ξενώνων φιλοξενίας γυναικών θυμάτων στους Δήμους της χώρας μας, γεγονός  που  θα συμβάλλει θετικά στην προστασία αυτών των γυναικών.
Στόχος είναι να ακούγονται δυνατές φωνές υποστήριξης και αλληλεγγύης, να περιοριστεί η αδιαφορία, να ανοίξουν μάτια και στόματα, να σπάσει η σιωπή και η ανοχή.

Η νεοσύστατη Δημοτική Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Αγίου Νικολάου, αναγνωρίζοντας το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών θα προσπαθήσει να συμβάλλει με υποστηρικτικές δράσεις,  εκδηλώσεις,  ενημέρωση και  όποια άλλη εποικοδομητική και εφικτή πρόταση.

Αντιστέκομαι στη ΒΙΑ.     Επιλέγω ΖΩΗ

ΔΕΣΠΩ ΚΑΡΝΙΑΔΑΚΗ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ   

ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ  ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ  

ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos