Διήμερο camping της ΚΝΕ στο Κουτσουνάρι

Με το σύνθημα: «Εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε, συνεχίζουμε…για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον σοσιαλισμό» συναντήθηκαν 10αδες νέοι από όλο το Λασίθι στις 30 και 31 Ιούλη στο Camping της ΚΝΕ που οργανώθηκε για πρώτη φορά στο Κουτσουνάρι από τις Οργανώσεις Βάσεις Λασιθίου της ΚΝΕ.

Οι ώρες αναψυχής σε έναν όμορφο, καταπράσινο και πολύ καλά οργανωμένο χώρο, συνδυάστηκε με την ιστορική γνώση με πολύτιμα διδάγματα για το σήμερα για τους δεκάδες κατασκηνωτές.

Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια του διημέρου είχαν ως στόχο την ανάδειξη της ιστορικής ηρωικής μορφής του  Ναπολέοντα Σουκατζίδη, ο οποίος άφησε το στίγμα του στην Ιεράπετρα καθώς για χρόνια δούλευε στο εργοστάσιο Μίνως, όπου και έφτιαξε τους πρώτους εργατικούς πυρήνες.

Την 1η μέρα πραγματοποιήθηκε προβολή της ταινίας «Το Τελευταίο Σημείωμα» στον χώρο της κατασκήνωσης. Η βραδιά έκλεισε με λαϊκό-ρεμπέτικο γλέντι με το συγκρότημα του Νικόλα Ευαντινού.

Την 2η μέρα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση τιμής στο πάρκο όπου παλαιότερα στεκόταν το εργοστάσιο Μίνως. Στην εκδήλωση μίλησε ο Νίκος Κυφωνίδης, μέλος του ΔΣ του Παραρτήματος Λασιθίου της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ. Ανάμεσα σε άλλα αναφέρθηκε στην γραπτή μαρτυρία του Νίκου Σετάκη, κουρέα στην Ιεράπετρα που έδρασε μαζί με τον Ναπολέοντα Σουκατζίδη και με δική του καθοδήγηση ανέλαβε την δουλειά στους Επαγγελματοβιοτέχνες της Ιεράπετρας, ίδρυσαν τον πρώτο Γ.Σ. της Ιεράπετρας τον «Λιβυκό», και το Γεραπετρίτικο Κουβεντολόι .

«Ήτανε ένας άνδρας μέτριου αναστήματος, πολύ μορφωμένος και εκάτεχε ξένες γλώσσες. Είχε μια ακτινοβολία το πρόσωπό του, γεμάτος ζωντάνια έτοιμος πάντα να συμπαρασταθεί στον συνάνθρωπό του, ήτανε πειστικός στην έκφρασή του, μια μεγάλη ψυχή. Σοσιαλιστής στην ιδεολογία και αγωνιζότανε με πάθος για τη Δημοκρατία.

Δεν άργησε να τον συλλάβει το καθεστώς του Μεταξά, να τον βασανίσει, να τον εξορίσει, να τον ρίξει στη φυλακή. Στην κατοχή βρέθηκε στις φυλακές του Χαϊδαρίου που διοικούνταν από τους Γερμανούς. Πέραν από τις κακουχίες και τα βασανιστήρια, ο Ναπολέων, σαν ξενόγλωσσος,  ήταν ο διερμηνέας των Γερμανών. Μια θέση που του επέτρεπε, εκτός των άλλων,  να βοηθά όσο μπορούσε τους συγκρατουμένους του. Την Πρωτομαγιά  του 1944 τον στείλανε στο εκτελεστικό απόσπασμα με άλλους διακόσους κρατούμενους.

Ανοίξετε τα μάτια σας να δείτε και τα αυτιά σας να ακούσετε, το μεγαλείο του μεγάλου ανθρώπου, της μεγάλης ψυχής, του αδούλωτου λεβέντη. Ο αξιωματικός των Γερμανών κρατάει τον κατάλογο , το μαύρο πρωί , ώρα τέσσερις, ανήμερα της Πρωτομαγιάς και φωνάζει το Ναπολέοντα, να μεταφράζει στους συγκεντρωμένους συγκρατούμενους τη διαταγή. Η διαταγή έλεγε, «Σήμερα είναι η τελευταία μέρα της ζωής σας. Αυτοί  που θα ακούσουν τα ονόματά τους έχουν μισή ώρα προθεσμία να γράψουν την τελευταία τους επιθυμία στους συγγενείς τους». Ανακοίνωσε την είδηση στους συγκρατούμενους του και στη συνέχεια ο Γερμανός άρχισε να διαβάζει τα ονόματα. Ένας, ένας που άκουγε το όνομά του, έλεγε ένα ξερό Παρών. Ξαφνικά μετά από πολλά ονόματα ακούγεται το όνομα Σουκατζίδης Ναπολέων. Ακούει το όνομά του και απαντά Παρών.

Διήμερο camping της ΚΝΕ στο Κουτσουνάρι

Εδώ είναι το μεγαλείο της ανδρείας, της ανθρωπιάς, της ανωτερότητας. Σταματά την ανάγνωση ο αξιωματικός και λέει στο Ναπολέοντα, «όχι εσύ, τη θέση σου θα πάρει ένας άλλος». Γυρίζει προς τον αξιωματικό, με όλη την ευγένεια και την ανδρεία  που τον διακατέχει, τον ευχαριστεί  και του λέει, θα δεχθώ τη χάρη αν η θέση μου θα μείνει κενή. Δεν θέλεις να ζήσεις ;  «Δεν θέλω να πεθάνει κάποιος άλλος στη θέση μου!!» Αυτός ήταν ο αθάνατος Ναπολέων Σουκατζίδης.

Χάρις στον Ναπολέοντα γνώρισα τη θα πει πολιτική και πραγματική δημοκρατία, τι θα πει σοσιαλισμός. Μελέτησα και έμαθα, κοντά του, όλα τα κοινωνικά συστήματα, τα θετικά και τα αρνητικά κάθε συστήματος.»

Στον χώρο υπήρχε έκθεση για την ζωή και την δράση του  Ναπολέοντα Σουκατζίδη με αρχειακό υλικό από το ιστορικό αρχείο του Κόμματος αλλά και το προσωπικό αρχείο της Γεωργίας Μετινίδου – Μαρκοπούλου με προσωπική αρθρογραφία του  Ναπολέοντα Σουκατζίδη στην τοπική εφημερίδα της Ιεράπετρας «Νέος Αιών». Ακόμα λειτούργησε βιβλιοπωλείο της Σύγχρονης Εποχής.

Στα πλαίσια ανάδειξης της ιστορικής προσωπικότητας του  Ναπολέοντα Σουκατζίδη άρχισε και η συλλογή υπογραφών για μετονομασία της πλατείας που υπήρχε το εργοστάσιο Μίνως, σε  πάρκο «Ναπολέων Σουκατζίδης». Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με συγκέντρωση στη πόλη της Ιεράπετρας και ομιλία από την Σάρρα Μαυρίδου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ.

Συλλογή υπογραφών για την μετονομασία του πάρκου Μίνως σε Πάρκο Ναπολέων Σουκατζίδης

Ο Ναπολέων Σουκατζίδης, κορυφαία μορφή του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος και προσωπικότητα της χώρας μας, αποτελεί πηγή έμπνευσης για τον λαό και την νεολαία. Λίγοι ίσως ξέρουν ότι αυτή η σπουδαία προσωπικότητα της εθνικής αντίστασης στα χρόνια της ναζιστικής κατοχής έχει άρρητκα συνδεδεμένο το όνομά του με την πόλη της Ιεράπετρας, καθώς δούλεψε εδώ στο εργοστάσιο Μίνως ως λογιστής, το οποίο βρισκόταν στο σημερινό πάρκο απέναντι από το ΕΠΑΛ.

Ο Ναπολέων Σουκατζίδης είναι ένα φωτεινό παράδειγμα που δείχνει τί μεγαλείο μπορεί να δημιουργήσει ο άνθρωπος όταν φλογίζεται η ψυχή του από ανώτερες αξίες και ιδανικά. Τα ιδανικά που φλόγιζαν και την δική του ψυχή, όπως της κοινωνικής δικαιοσύνης, της κατάργησης της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, που καταφέρνουν να βάζουν το εμείς πάνω από το εγώ.

Αυτά τα ιδανικά κατάφεραν να ωθήσουν τον Ναπολέων Σουκατζίδη σε μία από τις ηρωικότερες πράξεις κατά την περίοδο της εθνικής αντίστασης. Όντας ένας από τους 200 της Καισαριανής που επιλέχθηκε να εκτελεσθεί την 1η Μάη του 1944, ο Γερμανός διοικητής του στρατοπέδου του έδωσε χάρη. Ωστόσο ο Σουκατζίδης δεν την  δέχτηκε καθώς κάποιος άλλος σύντροφός του θα έπαιρνε την θέση του. Εκτελέστηκε μαζί με τους συντρόφους του την 1η Μάη του 1944. Μετονομάζοντας το συγκεκριμένο πάρκο σε Πάρκο «Ναπολέων Σουκατζίδης» αποτίουμε έναν ελάχιστο φόρο τιμής , δίνουμε την ευκαιρία ταυτόχρονα στην νέα γενιά και στις επόμενες να έρθουν σε επαφή με τις λαμπρότερες σελίδες της ιστορίας του τόπου και της χώρας μας, που αποδεικνύουν ότι όταν ο λαός είναι ενωμένος, οργανωμένος και παλεύει για έναν κοινό και δίκαιο σκοπό τότε μπορεί να νικήσει και τον πιο μεγάλο αντίπαλο.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos