εκδήλωση στην Κριτσά για τα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ
από την εκδήλωση

Την Κυριακή 31 Οκτωβρίου η ΚΟ ΚΚΕ Λασιθίου οργάνωσε εκδήλωση στην Κριτσά για τα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ με τίτλο: «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, βαδίζοντας στο δρόμο της ανατροπής», με ομιλητή τον Ανδρέα Κοκοσάλη, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΕΠ του ΚΚΕ. Ξεχωριστή στιγμή ήταν η αναφορά για την παρουσία στην εκδήλωση του Γιώργου Χατζηδάκη γραμματέα της ΕΠΟΝ της οργάνωσης Λασιθίου.

Ο Α.Κοκοσάλης ξεκινώντας την ομιλία του ανέφερε ότι: «Η 28η Οκτωβρίου του 1940, η μέρα που η φασιστική Ιταλία επιτέθηκε στη χώρα μας, καθώς και η μετέπειτα πάλη του λαού και της νεολαίας ενάντια στη φασιστική -τριπλή- κατοχή, μέσα από τις γραμμές των ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ και του ΚΚΕ, αποτελεί πηγή έμπνευσης και σύγχρονων διδαγμάτων. Ιδιαίτερα σήμερα, που η ιστορία ξαναγράφεται με προμετωπίδα τον αντικομμουνισμό, που οι αντιθέσεις και τα αδιέξοδα στο παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για τους λαούς, ακόμα και γενικευμένων πολεμικών συγκρούσεων, η συζήτηση αυτών των διδαγμάτων αποκτά ξεχωριστή επικαιρότητα.

Συνέχισε, αναφερόμενος στην ίδρυση του ΕΑΜ στις 27 Σεπτεμβρίου του 1941 και το καθοριστικό ρόλο του Κόμματος στην ίδρυση του,  για την προσπάθεια στην Κρήτη όπου:«Με γνώμονα το διπλό καθήκον της ανασυγκρότησης των Κομματικών Οργανώσεων και της οργάνωσης της απελευθερωτικής πάλης του λαού κινήθηκαν οι κομμουνιστές και στο νησί μας! Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των μαχών για την υπεράσπιση της Κρήτης(…)Το ΚΚΕ είναι περήφανο που υπήρξε εμπνευστής, οργανωτής και κύριος αιμοδότης της επικής ΕΑΜικής αντίστασης του λαού μας!»

Ο Α.Κοκοσάλης αναφέρθηκε επίσης στα διδάγματα της περιόδου, την 28η Οκτωβρίου του 1940 και την κατοπινή ηρωική πάλη του ελληνικού λαού, μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, που εμπνέουν τους αγώνες σήμερα για μια κοινωνία χωρίς φασιμό, κρίσεις, πολέμους, εκμετάλλευση, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι: «Σηματοδοτούν την αναγκαία ενότητα των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών δυνάμεων απέναντι στην ψευδεπίγραφη “εθνική ομοψυχία”, πίσω από την οποία κρύβεται η εξαπάτηση του λαού και ο εγκλωβισμός του στους κάθε φορά “εθνικούς στόχους” του κεφαλαίου(…)Και τότε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, όπως και ο Πρώτος, ήταν προϊόν των μεγάλων αντιθέσεων που συγκλόνιζαν το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα, ήταν πόλεμος ιμπεριαλιστικός(…)Σήμερα, δυναμώνουν οι ανταγωνισμοί για τα μερίδια των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των αγορών και των δρόμων μεταφοράς. Οξύνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα για την πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα, αναδιατάσσονται οι ιμπεριαλιστικές συμμαχίες(…)Η ιστορία διδάσκει ότι αυτές οι αντιθέσεις δεν ξεπερνιούνται με προσωρινούς κι εύθραυστους συμβιβασμούς, αλλά περικλείουν τον κίνδυνο γενικευμένων πολεμικών συγκρούσεων. Σε τέτοιες περιόδους, όξυνσης των ανταγωνισμών και έντασης της εκμετάλλευσης, που πάνε χέρι χέρι με την υπονόμευση και το χτύπημα του εργατικού – λαϊκού κινήματος, επιστρατεύεται και ο φασισμός-ναζισμός, που αποτελεί παιδί του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος»

εκδήλωση στην Κριτσά για τα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ
από την εκδήλωση

Συνέχισε λέγοντας ότι: «Η ιστορία και της δεκαετίας του 1940 διδάσκει ότι ο αντικομμουνισμός αποτελεί κοινό δομικό χαρακτηριστικό του συνόλου του αστικού πολιτικού κόσμου, που δε διστάζει να συνεργαστεί ανοιχτά ή συγκαλυμμένα με φασιστικές δυνάμεις όταν η όξυνση της ταξικής πάλης οδηγήσει σε αμφισβήτηση της καπιταλιστικής εξουσίας(…)Οι εξελίξεις καθιστούν εξαιρετικά επίκαιρο το ιστορικό δίδαγμα από την πάλη της δεκαετίας του 1940, ότι η μαζική εργατική-λαϊκή πάλη μπορεί να ανατρέψει και τον αρνητικότερο συσχετισμό δυνάμεων, ότι ο αγώνας ενάντια στην ξένη κατοχή και το φασισμό, μπορεί να είναι αποφασιστικός και νικηφόρος, μόνο όταν συνδέεται με την πάλη για την ανατροπή της καπιταλιστικής εξουσίας.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του χαρακτηριστικά ανέφερε ότι: «Όπως τότε, έτσι και σήμερα, στην πραγματικότητα συγκρούονται δύο κόσμοι(…)Δεν υπάρχουν πια περιθώρια για νέες αυταπάτες!Οι νέες υποσχέσεις που ακούγονται σε ΗΠΑ, ΕΕ και Ελλάδα για έναν πιο δίκαιο και πιο φιλικό στο περιβάλλον καπιταλισμό είναι και απατηλές και επικίνδυνες.          Ο καπιταλισμός, παρά την προσωρινή παγκόσμια κυριαρχία του στα τέλη του 20ού αιώνα, δεν μπορεί να απαλλαγεί απ’ τη σήψη του και τις κρίσεις. Κάθε «γιατρικό» που βρίσκει για τις αντιφάσεις του και τα προβλήματά του γίνεται τελικά «φαρμάκι» που τα επιδεινώνει, τα οξύνει. Σήμερα όλοι, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ υπόσχονται ξανά καλύτερες μέρες με την εφαρμογή της πολιτικής της «πράσινης» μετάβασης, του «πράσινου New Deal» που εφαρμόζεται στην ΕΕ και τις ΗΠΑ.Νερό στο μύλο αυτού του παραμυθιού ρίχνουν και άλλες δυνάμεις (π.χ. ΜέΡΑ25 κ.ά.) που μιλάνε για μια νέα «πράσινη κοινωνική συμφωνία», ενισχύοντας αυταπάτες και ψευδαισθήσεις για μια κοινωνική φιλολαϊκή εκδοχή του «πράσινου New Deal»

Το στέλεχος του Κόμματος έκλεισε την ομιλία του απευθύνοντας κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ: «Το ΚΚΕ είναι το Κόμμα που αγωνίζεται ακούραστα να ανακουφιστεί ο λαός. Είναι το Κόμμα που καλεί το λαό σε αγωνιστική  συμπόρευση γιατί η ιστορία έχει αποδείξει ότι μόνο ο ίδιος ο λαός μπορεί να σώσει το λαό, όταν αποφασίσει να βαδίσει μπροστά στο δρόμο των ριζικών αλλαγών, της ανατροπής, μέχρι να βρεθεί ο ίδιος πραγματικά στην εξουσία και όχι στο περιθώριο αυτής, όπως σήμερα.

Εμπόδια στη σημερινή βαρβαρότητα μπορεί να βάλει μόνο το εργατικό – λαϊκό κίνημα. Εμπόδια μπορούν να μπουν μόνο με την ενίσχυση της κοινωνικής συμμαχίας όλων όσοι σήμερα πλήττονται από την εξουσία των μονοπωλίων.

Με  ένα πανελλαδικά συντονισμένο κίνημα της εργατικής τάξης και των συμμάχων της. Ριζωμένο παντού, με πρωτοπόρες εστίες αντίστασης σε κάθε χώρο δουλειάς, κάθε κλάδο, κάθε περιοχή. Τέτοια θετικά παραδείγματα αποτελούν ο αγώνας χτες των ντελιβεράδων στην efood, των εκπαιδευτικών, σήμερα των εργαζόμενων στην COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, καθημερινά των υγειονομικών!

Με ενιαία αιτήματα και στόχους  να αναμετρηθούμε με τους μεγάλους ενόχους για την κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα, την εξουσία του κεφαλαίου και τους συμμάχους της, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.Το ΚΚΕ μπορεί να εγγυηθεί ότι η οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης θα έχει συνέχεια, διάρκεια και νικηφόρα προοπτική»

5 Νοεμβρίου 2021

Το Γραφείο Τύπου

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos