εκδήλωση στη Κριτσά για τη Διεθνή ημέρα  εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

Μια ξεχωριστή παράσταση είχαν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν όσοι συμμετείχαν  στην εσπερίδα που πραγματοποιήθηκε στην Κριτσά – εκδήλωση – που εντάσσεται στις 16ημερες δράσεις που οργανώνει η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Αγίου Νικολάου με αφορμή την Διεθνή ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Η παράσταση αποτελείτο από επτά λαϊκές αφηγήσεις γυναικών της Ηπείρου και αναφέρονται κυρίως στην περίοδο του 1940. Την καταγραφή έχει κάνει η συγγραφέας Γεωργία Σκοπούλη. Γυναίκες της γης, σημαδεμένες από τα στοιχεία της φύσης, την ανέχεια, τον πόλεμο, τον εμφύλιο, την ξενιτιά και την απίστευτη σκληρότητα των αντρών. Γυναίκες που μίλησαν για τη ζωή τους με λόγο απέριττο, αληθινό για μια άλλη Ελλάδα, που σχεδόν έχουμε ξεχάσει.

Γυναίκες αγράμματες που μεταφέρουν το βίωμα τους με αξιοπρέπεια, πίστη για τη ζωή και κυρίως χωρίς εμπάθεια και μίσος. Γυναίκες που έκαναν την πολύπαθη ζωή τους τραγούδι και η γνωριμία μαζί τους, άφησε ένα μόνο αίσθημα, αυτό της αισιοδοξίας !

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ως εισηγητές οι κ. Εμμανουέλα Γιαννικάκη Κοινωνική Λειτουργός ΟΚΥΔΑΝ και ο κ. Εμμανουήλ Φιλανδαράκης  – Αστυνόμος Β΄, εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λασιθίου. Την παρουσίαση ανέλαβε  η κ.  Μαρία Βάρδα  Δημοτική Σύμβουλος –  Μέλος της ΔΕΠΙΣ Αγίου Νικολάου . Χαιρετισμός απηύθυναν οι : κ. Μανόλης Μασσάρος, πρόεδρος  της Τ.Κ.Κριτσάς, κ. Μαρία Μυλωνάκη – Χανιωτάκη Περιφερειακή Σύμβουλος  , κ. Δέσπω Καρνιαδάκη πρόεδρος ΔΕΠΙΣ  .

Παρέστησαν η κ. Ποπη Παγκάλου πρόεδρος ΟΚΥΔΑΝ και μέλη της ΔΕΠΙΣ . 

Ακολούθησε διαλογική συζήτηση,ενώ στη συνέχεια απελευθερώθηκαν πορτοκαλί μπαλόνια που έφεραν μηνύματα κατά της βίας.

εκδήλωση στη Κριτσά για τη Διεθνή ημέρα  εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

Σε ειδικά stand αναρτήθηκαν έργα μαθητών του Γυμνασίου Κριτσάς αλλά και σχολείων του Δήμου ΕΠΑΛ, Λυκείου και Γυμνασίου Νεάπολης , 5ου Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Αγίου Νικολάου που με ιδιαίτερα ευρηματικό τρόπο, έστειλαν μέσω αυτών, το δικό τους μήνυμα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Ακολούθησε κέρασμα από τον συνεταιρισμό γυναικών Κριτσάς .

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον κ. Λάμπρο Βαμβακά Εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο Δημόσιας Υγείας.- Πρόεδρο ΠΕΠΙΣ ΚΡΗΤΗΣ για την δωρεάν παραχώρηση της θεατρικής παράστασης, στον Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου κ. Γιάννη Ανδρουλάκη καθώς και στους συνδιοργανωτές : Αντιπεριφέρεια Λασιθίου, ΟΚΥΔΑΝ, Τ.Κ. Κριτσάς, Πολιτιστικός Σύλλογος και Νέοι Κριτσάς, Συνεταιρισμός Γυναικών Κριτσάς, Πολιτιστικός Σύλλογος Μαρδατίου “Ο Θύλακας”.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos