Εκπαιδευτική επίσκεψη του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Νικολάου στα πλαίσια προγράμματος ERASMUS+ ΚΑ2
Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στην Κουένκα της Ισπανίας επισκεφτήκαμε 3 σχολεία της περιοχής χτισμένα σε 3 Δήμους της επαρχίας της Καστίλης Λα Μάντσα

Στο πλαίσιο του προγράμματος ΚΑ2-Erasmus+ με τίτλο “Art of Reading, Reading into Art” το οποίο ξεκίνησε πριν 3 χρόνια και περιλαμβάνει συνεργασία με σχολεία της Φινλανδίας, Ιταλίας και Ισπανίας, τρεις εκπαιδευτικοί του σχολείου μας ταξιδέψαμε στις αρχές του Οκτώβρη στη Κουένκα της Ισπανίας προκειμένου να συμμετέχουμε στη συντονιστική συνάντηση με τους εταίρους μας.

Το πρόγραμμα αφορά την ενασχόλησή μας με τα παρακάτω γνωστά και αξιόλογα έργα της λογοτεχνίας: Πινόκιο, H Αλίκη στη χώρα των Θαυμάτων, Οδυσσέας, Ερωτόκριτος, Ιστορίες του Τζιάνι Ροντάρι. Σε όλα τα έργα εμπλέκονται δράσεις καλλιτεχνικές, όπως τεχνικές θεάτρου, παρουσιάσεις ζωγράφων (π.χ. Σαλβαντόρ Νταλί), τεχνικές ζωγραφικής, κατασκευές, με στόχο την καλλιέργεια φιλαναγνωσίας και θετικού κλίματος απέναντι στο βιβλίο μέσω των τεχνών. Το παραγόμενο υλικό των μαθητών παρουσιάζεται σε εκθέσεις κατά τη διάρκεια παραμονής μας σε κάθε χώρα. Για το επόμενο ταξίδι μας, η έκθεση στην Ιταλία θα έχει ως θέμα το έργο του Πινόκιο. Παράλληλα, υπάρχει εξ αποστάσεως επικοινωνία και γνωριμία των μαθητών της κάθε χώρας, οργανώνοντας δράσεις και παρουσιάσεις.      

Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στην Κουένκα της Ισπανίας επισκεφτήκαμε 3 σχολεία της περιοχής χτισμένα σε 3 Δήμους της επαρχίας της Καστίλης Λα Μάντσα. Tο σχολείο στην ARCA, το CRA ELENA FORTUN στη Villar de Olalla και τέλος το μονοθέσιο σχολείο στη Jabaga με μόλις 10 μαθητές χτισμένο στην εξοχή, για το οποίο έγινε μεγάλη προσπάθεια από τους τοπικούς φορείς να επαναλειτουργήσει μετά από πολλά χρόνια, σε ένα πλήρως ανακαινισμένο κτίριο.

Συζητήσαμε για την πορεία του προγράμματος που συνεχίστηκε παρά τις δυσκολίες λόγω της πανδημίας και σχεδιάσαμε τις μελλοντικές μας ενέργειες. Μιλήσαμε με τους μαθητές των σχολείων, συμμετείχαμε σε καλλιτεχνικά εργαστήρια και επισκεφτήκαμε 2 τοπικές βιβλιοθήκες. Συμμετείχαμε σε ενημερωτική συνάντηση από το βιβλιοθηκονόμο-καλλιτέχνη της τοπικής βιβλιοθήκης για πρωτότυπες τεχνικές που χρησιμοποιεί προκειμένου να κάνει την βιβλιοθήκη προσιτή και χώρο ψυχαγωγίας για τα νέα παιδιά. Η συνεργασία των τοπικών βιβλιοθηκών με τα σχολεία της περιοχής είναι καθημερινή, γεγονός που αποδεικνύει τη μεγάλη σημασία τους στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και της αγάπης για το βιβλίο.

Είμαστε ενθουσιασμένοι που, χάρη στο πρόγραμμα Erasmus+, οι μαθητές μας έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε ουσιαστική επαφή με τα παραπάνω. Να ανακαλύψουν τις ομοιότητες και τις διαφορές που έχουν με συνομήλικα παιδιά των χωρών-εταίρων, να μοιραστούν τις κοινές τους ανησυχίες. Να γνωρίσουν τους ήρωες των βιβλίων τους, τους συγγραφείς και του ζωγράφους τους, επιτυγχάνοντας με τον τρόπο αυτόν, ουσιαστική μάθηση!

Η παιδαγωγική ομάδα ERASMUS του
1ου Δημοτικού σχολείου Αγίου Νικολάου

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos