Εκτός των μεγάλων χρηματοδοτήσεων ο δήμος Ιεράπετρας

Όνειρο θερινής νυκτός η ένταξη έργων στο ταμείο ανάκαμψης

Δημοσιεύτηκε στις 31/12/22 η ΚΥΑ για έργα αστικών αναπλάσεων σε έντεκα δήμους της χώρας, ο δήμος Ιεράπετρας παρόλα τα μεγάλα και “παχιά λόγια” της δημοτικής μας αρχής μένει για άλλη μια φορά εκτός αυτών των μεγάλων χρηματοδοτήσεων. Αντίθετα ο δήμος Χανίων λαμβάνει την μεγαλύτερη χρηματοδότηση σε επίπεδο χώρας από το πρόγραμμα, που αγγίζει τα 15 εκ. ευρώ  και μάλιστα με ποσοστό χρηματοδότησης 100%.

Αναλυτικά στο may OTA αναφέρει,  από το συνολικό ποσό των 252,8 εκ. ευρώ της δράσης «Παρεμβάσεις σε αστικές περιοχές και στο κτιριακό απόθεμα» του Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότη­τας, με (ΦΕΚ Τεύχος B’ 7126) που υπογράφουν ο υπουργός Κώστας Σκρέκας, ο αν. υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης και ο υφυπουργός Νίκος Ταγαράς, εγκρίθηκε χρηματοδότηση 77,5 εκ. ευρώ για να ξεκινήσουν άμεσα  11 έργα μεγάλων αστικών αναπλάσεων. Πρόκειται για έργα των δήμων Πέλλας, Καλαμαριάς, Χαλανδρίου, Γαλατσίου, Ζωγράφου, Λαρισαίων, Κορινθίων και Λουτρακίου Περαχώρας, Νοτίου Πηλίου, Χανίων, Καλλιθέας και Λαυρεωτικής. Για την επιλογή των συγκεκριμένων μεγάλων αστικών αναπλάσεων συντέλεσε το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι δήμοι είχαν εγκαίρως φροντίσει για την μελετητική ωριμότητα των έργων, την τεκμηρίωση της οικονομικής, τεχνικής και περιβαλλοντικής σκοπιμότητάς τους και την επίλυση τυχόν πολεοδομικών, χωροταξικών, ιδιοκτησιακών εκκρεμοτήτων. Η χρηματοδότηση για την πλειοψηφία των έργων καλύπτεται στο σύνολό της από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις συμμετέχουν οι δήμοι με ίδια χρηματοδότηση. Προβλέπεται επίσης στους ωφελούμενους δήμους, προκαταβολή 40% επί του προϋπολογισμού των ενταγμένων έργων για να δρομολογηθεί άμεσα η διαδικασία ανάθεσης και έναρξης της κατασκευής των έργων αυτών.

Τα έργα έχουν να κάνουν με τους δήμους,

Δήμος Πέλλας: Αστική Ανάπλαση Κέντρου Πόλης των Γιαννιτσών, χρηματοδότηση 7 εκατ. ευρώ.

Δήμος Καλαμαριάς: Στρατηγικές Αστικές Παρεμβάσεις, χρηματοδότηση 8.490.600 ευρώ.

Δήμος Χαλανδρίου: Βιοκλιματική- Αστική Ανάπλαση του Εμπορικού Κέντρου, χρηματοδότηση 6 εκατ. ευρώ.

Δήμος Γαλατσίου: Ανάπλαση Λόφου του Παιδιού, χρηματοδότηση 4 εκατ. ευρώ.

Δήμος Ζωγράφου: Παρεμβάσεις Αναβάθμισης της Πλατείας “Άνοιξη” χρηματοδότηση 2,354 εκατ. Ευρώ.

Δήμος Λαρισαίων: Στρατηγικές Αστικές Παρεμβάσεις, χρηματοδότηση 8 εκατ. ευρώ.

Δήμος Κορινθίων: Ανάπλαση ενιαίου παραλιακού μετώπου, χρηματοδότηση 12 εκατ. ευρώ.

Δήμος Νοτίου Πηλίου: Ανάπλαση Κεντρικής Πλατείας Αργαλαστής χρηματοδότηση 1.085.000 εκατ. ευρώ.

Δήμος Χανίων: Παρεμβάσεις βελτίωσης του δημοσίου χώρου Δήμου Χανίων, χρηματοδότηση 14.477.140,68 ευρώ. Το έργο αφορά στρατηγικά έργα στον δημόσιο χώρο με στόχο την βελτίωση της αναπτυξιακής δυναμικής της περιοχής παρέμβασης και της ευρύτερης γεωγραφικής ενότητας του Δήμου Χανίων και συγκεκριμένα: Την στρατηγική ανάπλαση του οικιστικού κέντρου Δήμου Χανίων, στα όρια του παλιού σχεδίου πόλεως, έργο το οποίο καταλαμβάνει συνολικά εμβαδό περίπου 34.700,00 m2 και περιλαμβάνει τους κοινόχρηστους χώρους γύρω από περίπου 30 οικοδομικά τετράγωνα. Με την ολοκλήρωση του έργου  θα αναβαθμιστεί το κέντρο της πόλης των Χανίων ενώ δίνεται έμφαση στην λειτουργικότητά του, με θετική επίδραση τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες. Το έργο περιλαμβάνει επίσης, εργασίες υπογειοποίησης εναέριων δικτύων και υπέργειων Υποσταθμών της ΔΕΔΔΗΕ καθώς και αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες, προβλέπει την στρατηγική ανάπλαση περιοχής ποδηλατοδρομίου Δήμου Χανίων, την διεύρυνση των δυνατοτήτων του και τον ανασχεδιασμό λειτουργιών και χρήσεων, ώστε να ενσωματωθεί πλήρως στο περιαστικό περιβάλλον και να ενισχυθεί η εικόνα της περιοχής του οικισμού των Καθιανών. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην προσβασιμότητα για όλους, στην ασφάλεια των παιδιών, στην ενίσχυση του πρασίνου αλλά και στην αρμονική συνύπαρξη ήρεμου φυσικού περιβάλλοντος με τις υφιστάμενες λειτουργίες, αθλητισμού, αναψυχής , ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης.

Δήμος Καλλιθέας: Βιοκλιματική αστική ανάπλαση ενοποίησης ανοικτού κέντρου εμπορίου, χρηματοδότηση 8 εκατ. ευρώ.

Δήμος Λαυρεωτικής: Συνολική Στρατηγική Παρέμβαση στο Ιστορικό Κέντρο, χρηματοδότηση 6 εκατ. ευρώ.

Μετά τα παραπάνω είναι πασιφανές ότι η δημοτική μας αρχή παρότι διανύει το 9ο έτος διοίκησης του δήμου, αδυνατεί ακόμα και σήμερα να κάνει πράξη την  ένταξη  μεγάλων και εμβληματικού χαρακτήρα έργων σε προγράμματα που τρέχουν. Ο δήμος Ιεράπετρας μένει εκτός μεγάλων χρηματοδοτήσεων και αυτό γιατί δεν προετοίμασε, (σε αντίθεση με άλλους δήμους) το έδαφος προκειμένου ο δήμος να τύχει των  μεγάλων αυτών χρηματοδοτήσεων. Τρανό παράδειγμα της αδυναμίας διεκδίκησης πόρων η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας της Ιεράπετρας, όπου για την ολοκλήρωση της  χρειάστηκε η ένταξη του έργου τμηματικά σε τρία διαφορετικά προγράμματα, σε τρία διαφορετικά χρονικά διαστήματα. Στερνή μου γνώση να σ΄ είχα πρώτα…

Για την δημοτική  παράταξη «Μαζί Αλλάζουμε την Ιεράπετρα».

Ο Επικεφαλής

                                                                                                                            ΠΑΝΤΑΖΗΣ Θ. ΑΡΓΥΡΗΣ

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos