Επιστολή αναστολής της απόφασης στη Χρυσή
για τη προστασία του νησιού

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις με την έκδοση σε ΦΕΚ της απόφασης της Συντονίστριας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, κας Μαρίας Κοζυράκη, όπου απαγορεύτηκε η αποβίβαση επισκεπτών στη νήσο Χρυσή και ύστερα από την τελευταία συνάντηση που πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Ιεράπετρας, κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης, στην Αθήνα με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη και τον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, κ. Στυλιανό Πέτσα, απέστειλε σήμερα την κάτωθι επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις δυσμενείς επιπτώσεις που θα έχει για τον Δήμο της Ιεράπετρας η υλοποίηση της συγκεκριμένης απόφασης και να ζητήσει την αναστολή της εφαρμογής της.

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Ιεράπετρας: «Η προσπάθεια που κάνουμε ως Δημοτική Αρχή σε συνεργασία με τους φορείς, προκειμένου να μην εφαρμοστεί η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, συνεχίζεται. Ύστερα και από τις επιστολές που έλαβα από τους συλλόγους της Ιεράπετρας, οι οποίοι θα έχουν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις από την άρση της αποβίβασης των επισκεπτών στη νήσο Χρυσή, θεώρησα υποχρέωσή μου να ενημερώσω σχετικά τον Υπουργό και να ζητήσω την άμεση παρέμβασή του, για την αναστολή της υλοποίησης της συγκεκριμένης απόφασης».

Ακολουθεί η επιστολή του Δημάρχου Ιεράπετρας προς τον κ. Σκρέκα

Επιστολή αναστολής της απόφασης στη Χρυσή
ο δήμαρχος Ιεράπετρας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                ΝΟΜΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ                                                   ΔΗΜΟΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ                                         Ταχ.Δ/νση: Δημοκρατίας 31                                             Τ.Κ. 72200 Πληρ.: Θ. Χριστοδούλου Τηλ.: 28423-40311Ιεράπετρα, 06-04-2022 Αρ. Πρωτ. οικ.  7     ΠΡΟΣ:     Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας                  κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα ΚΟΙΝ: 1. Υφυπουργό Περιβάλλοντος και                   Ενέργειας                    κ. Γιώργο Αμιρά              2. Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής                   Πολιτικής                  κ. Ιωάννη  Πλακιωτάκη                 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Όπως γνωρίζετε με απόφαση της Συντονίστριας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, κας Μαρίας Κοζυράκη, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ με αρ. φύλλου 1414/Β’/ 24.03.2022, απαγορεύτηκε η αποβίβαση των επισκεπτών στη νήσο Χρυσή.

Η απόφαση αυτή εκδόθηκε χωρίς να ληφθούν υπόψη:

  1. η σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (απ. 1/2022),
  2. οι συναντήσεις  και οι τηλεδιασκέψεις που είχα πραγματοποιήσει με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη και με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιώργο Αμιρά, οι οποίοι και είχαν διατυπώσει εφαρμόσιμες προτάσεις σχετικά με την ασφάλεια και την φύλαξη του νησιού,
  3. η με αρ. πρωτ. 2/2022 επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη,
  4. η συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σταύρο Αρναουτάκη, ο οποίος στηρίζει τις θέσεις μας,
  5. η συνάντηση με την Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων, κα Χρύσα Σοφιανού, με την οποία επίσης υπάρχει σύμπνοια απόψεων,
  6. η ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποίησα με την κα Κοζυράκη στις 8 Μαρτίου 2022, όπου την ενημέρωσα για τα αποτελέσματα των ανωτέρω επαφών μου και τις τελευταίες εξελίξεις και την αλλαγή των δεδομένων αναφορικά με τη φύλαξη και την προστασία της νήσου.

Κυρίως, όμως, λήφθηκε χωρίς να υπολογιστούν και οι δυσμενείς επιπτώσεις που θα επιφέρει η υλοποίηση της συγκεκριμένης απόφασης στην τοπική οικονομία και κοινωνία, θέτοντας ζήτημα επιβίωσης πλέον σε μια σειρά από κλάδους που εξαρτώνται άμεσα από τον τουρισμό και τη νήσο Χρυσή.

Κύριε Υπουργέ, η νήσος Χρυσή είναι ένας τουριστικός προορισμός γνωστός σε όλον τον κόσμο και πλήθος επισκεπτών έρχονται κάθε χρόνο, για να την επισκεφτούν και να διαμείνουν στην περιοχή. Ο τουρισμός ειδικά τα τελευταία χρόνια αποτέλεσε μοχλό ανάπτυξης για τον Δήμο της Ιεράπετρας και τον βοήθησε να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας. Μια σειρά από επιχειρήσεις, όπως ξενοδοχεία και μονάδες ενοικιαζόμενων δωματίων – διαμερισμάτων, mini market, εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες, εμπορικά καταστήματα, επιχειρήσεις των επαγγελματοβιοτεχνών, ημερόπλοια και σκάφη μεταφοράς των επισκεπτών προς τη νήσο Χρυσή οφείλουν την επιβίωση τους στο brand name της νήσου.

Με την υλοποίηση της απόφασης, όπως προκύπτει και από τις επισυναπτόμενες επιστολές που μας έχουν καταθέσει η Ένωση Ξενοδόχων Ιεράπετρας και Ν.Α. Κρήτης, ο Εμπορικός Σύλλογος Ιεράπετρας, ο Σύλλογος Επαγγελματοβιοτεχνών και ο Σύλλογος Φίλων Νησιού,  θα προκληθούν μεταξύ άλλων τα ακόλουθα προβλήματα:

  1. Ο αριθμός των τουριστών που είχαν επιλέξει τον Δήμο της Ιεράπετρας ως τόπο διακοπών θα μειωθεί, με αποτέλεσμα την άμεση μείωση του τζίρου σε μια σειρά από επιχειρήσεις και την οικονομία της Ιεράπετρας να δέχεται ισχυρό πλήγμα.
  2. Θα αυξηθεί η ανεργία σε μια σειρά εποχικών κυρίως εργαζομένων, όπως είναι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, οι υπάλληλοι καταστημάτων, οι εργαζόμενοι στα επιβατηγά τουριστικά πλοία και στα σκάφη αναψυχής  κ.α. η οποία θα επηρεάσει εμμέσως οικονομικά και μια σειρά από άλλες μόνιμες τοπικές επιχειρήσεις
  3. Τα «τουριστικά» πακέτα έχουν ήδη «κλείσει» και η τροποποίησή τους την τελευταία στιγμή θα δημιουργήσει ζητήματα φερεγγυότητας προς τις επιχειρήσεις, δυσφημώντας παράλληλα τον τόπο μας.

Το κυριότερο, όμως, είναι ότι η απόφαση αυτή δεν θα οδηγήσει στην προστασία του νησιού. Αυτό θα γίνει μόνο με την τοποθέτηση φύλαξης και οριοθέτησης των προστατευόμενων περιοχών, το οποίο είναι και το ζητούμενο.

Τέλος, πρέπει να επισημάνουμε δύο εξαιρετικά σημαντικά σημεία που δεν έχουν ληφθεί υπόψη από τους αρμόδιους. Το πρώτο είναι ότι η Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης δεν είχε ποτέ την αρμοδιότητα να αποφασίσει την άρση ή μη της επισκεψιμότητας στη Χρυσή, παρά μόνο, όπως ορίζει η παρ. 3 του άρθρου 9 του με αρ. φύλλου 617/ Δ΄ τεύχος/ 17.09. 2021, τον μέγιστο αριθμό των επισκεπτών σε ημερήσια βάση, το χρονικό διάστημα που θα επιτρέπονται οι επισκέψεις, τη διάρκεια που θα επιτρέπεται ημερησίως η επίσκεψη και τις ακολουθούμενες διαδρομές.

Το δεύτερο είναι ότι εφόσον οι προβλήτες θεωρούνται «παράνομες» και «αυθαίρετες» και  αυτοί οι χαρακτηρισμοί χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα για να μη μπορούν να «δέσουν» τα καραβάκια, δεν είναι δυνατόν να  επιτρέπεται η χρήση τους από κανένα. Πώς, λοιπόν, θα αποβιβάζονται στο νησί οι Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης, τα μέλη της Επιτροπής Διαχείρισης, οι Επιστήμονες και άλλοι φορείς; Αν μία κατασκευή είναι παράνομη, είναι παράνομη για όλους.

Κύριε Υπουργέ, για άλλη μια φορά ο λαός της Ιεράπετρας σας ζητά να εγκύψετε πάνω στο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί, προκειμένου να δοθεί η βέλτιστη δυνατή λύση.  Ζητάμε την αναστολή της εφαρμογής της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, τουλάχιστον για φέτος, έτσι ώστε να δοθεί και το χρονικό περιθώριο να επιλυθούν τα ανωτέρω προβλήματα.                                                                                            

                                                                                                                        Με τιμή,

                                                                                                                                                                                  Ο Δήμαρχος Ιεράπετρας                    

                                                                                                                   Θεοδόσης Καλαντζάκης

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos