Επιτάφιος στο Λιμνάκαρο, επιτάφιος των ορειβατών
η περιφορά του Επιταφίου

Πιστός στην παράδοση των τελευταίων ετών ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου έδωσε δυναμικό παρόν στην περιφορά του Επιταφίου στα λιβάδια του Λιμνάκαρου, έξω απ’ το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Πνεύματος, τον Επιτάφιο των Ορειβατών, όπως τον ονομάζουμε, που διοργανώνει κάθε χρόνο (αν εξαιρέσουμε τα δυο τελευταία χρόνια της πανδημίας) ο Ε.Ο.Σ. Λασιθίου!

Μεγάλη Παρασκευή, λοιπόν, 22/04/22 μια ομάδα 31 ατόμων ξεκινά στις 11.30 παίρνοντας το μονοπάτι Ε4 δίπλα στο πάρκο Λάσυνθος του οροπεδίου Λασιθίου. Η μέρα είναι εξαιρετική, αν και η ηλιοφάνεια το καταμεσήμερο δυσχεραίνει την ανάβαση. Με λίγο κουβεντολόι όμως, συλλογή άγριων χόρτων (αγριοράδικα και ‘καλίτσες’) και τη θέα στο ανοιξιάτικο οροπέδιο και τα χωριά του, η ώρα περνάει πολύ γρήγορα. Ώσπου να το καταλάβουμε, έχουμε ήδη φτάσει στο μικρό πανέμορφο οροπέδιο του Λιμνάκαρου στα 1.120 μέτρα. Στο εκκλησάκι η ακολουθία έχει αρχίσει και όσοι έχουν έρθει με αυτοκίνητα έχουν πάρει ήδη θέση. Δεν προλαβαίνουμε να ξαποστάσουμε καλά-καλά και τα εγκώμια αρχίζουν.

Επιτάφιος στο Λιμνάκαρο, επιτάφιος των ορειβατών
όλη η παρέα στο εκκλησάκι του Αγίου Πνεύματος στο Λιμνάκαρο

Έξω από το βυζαντινό εκκλησάκι και γύρω απ’ τον στολισμένο επιτάφιο ετερόκλητες ομάδες (προσκυνητές και ορειβάτες, μεγάλοι και παιδιά, ντόπιοι κι επισκέπτες) μαζεύονται γύρω απ’ τα φυλλάδια και τραγουδάμε όλοι μαζί με την ίδια κατάνυξη τους γνωστούς –απ’ τα παιδικά μας χρόνια- ψαλμούς: «Η ζωή εν τάφω…», «Άξιον εστί …», «Ω γλυκύ μου έαρ..»! Οι φωνές μας ενώνονται με αυτές των πουλιών και ταξιδεύουν στον κάμπο με τις καρυδιές, τις μηλιές, τις αχλαδιές, στις χιονισμένες κορφές της Δίκτης, στα ουράνια…. Είναι η ελληνική Άνοιξη, είναι η ελληνική φύση, είναι το ελληνικό Πάσχα, είμαστε όλοι εμείς κι είμαστε εδώ και το ζούμε. Επιτάφιος στον Λιμνάκαρο, μια εμπειρία, που πρέπει να ζήσει κανείς έστω μια φορά στη ζωή του!

Ευχαριστούμε τον Ε.Ο.Σ. Λασιθίου και τους κατοίκους της περιοχής για τη διοργάνωση. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τον οδηγό μας, κύριο Γιώργο Φιορέντζη, που μας πρόσφερε τη δυνατότητα μεταφοράς με λεωφορείο ως την αφετηρία της εκδρομής. Ευχαριστούμε τον αρχηγό μας, Γιώργο Αρναουτάκη, στην πρώτη του πεζοπορία σαν αρχηγός και του ευχόμαστε να τις χιλιάσει!

Πληροφορίες για την πεζοπορία και την περιοχή, φωτογραφίες, βίντεο στο blog του συλλόγου (orsian.blogspot.com).

Χρόνια πολλά και Καλή Ανάσταση σε όλους μας!

ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πεζοπορία και Ακολουθία Μ. Παρασκευής στο οροπέδιο του ΛΙΜΝΑΚΑΡΟΥ (orsian.blogspot.com)

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos