Επιτόπια Παρακολούθηση Εργασίας 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Νικολάου στο πλαίσιο Erasmus+ ΚΑ1 στο 3ο Δημοτικό Σχολείο της Κρακοβίας
στο σχολείο της Κρακοβίας

Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ ΚΑ1 με τίτλο: «Η εμπλοκή της λογοτεχνίας και των συναφών τεχνών στη διδακτική πράξη ως μέσο προώθησης της πολυγλωσσίας και της βελτίωσης της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης» οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας Κρυσταλένια Λιανά, Κατερίνα Καραναστάση και Αλεξάνδρα Μαυροδοντίδου πραγματοποίησαν Επιτόπια παρακολούθηση Διδασκαλίας (job shadowing) στο 3ο Δημοτικό Σχολείο της Κρακοβίας http://www.sp3.krakow.pl/english.

Η κινητικότητα είχε διάρκεια μίας εβδομάδας μέσα στο Φεβρουάριο. Το πρόγραμμα Erasmus KA1 έχει σαν στόχο την επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη εξοικείωσή τους με άλλες ευρωπαϊκές κουλτούρες, την εμβάθυνση στην ευρωπαϊκή ιστορία και τη βελτίωση των γλωσσικών τους δεξιοτήτων στη γλώσσα επικοινωνίας.

Το σχολείο Υποδοχής στην Κρακοβία είναι συμπεριληπτικό σχολείο που στεγάζεται σε ένα ιστορικό κτίριο του 1850 αποτελούμενο από μαθητές ηλικίας από 6 ως και 14 χρονών. Σε κάθε τάξη εντάσσονται ως πέντε μαθητές ΑμΕΑ οι οποίοι υποστηρίζονται από Ειδικό Παιδαγωγό εκτός από τον Υπεύθυνο Εκπαιδευτικό του τμήματος.

Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων οι παραπάνω εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν στην Δ’ Δημοτικού μάθημα λογοτεχνίας που βασιζόταν σε πολωνικά ποιητικά έργα. Παρακολούθησαν διδασκαλία Αγγλικών της Γ’ Δημοτικού που ήταν βασισμένη σε μία εκτενή διαθεματική προσέγγιση του έργου “Μία κάμπια πολύ πεινασμένη” του Έρικ Καρλ, κατά την οποία οι διδακτικοί στόχοι του μαθήματος επιτεύχθηκαν μέσα από τη Λογοτεχνία, τη Θεατρική Αγωγή, τις Νέες Τεχνολογίες και τη Μουσικοκινητική. Και τέλος στην Α’ Δημοτικού παρακολούθησαν διδασκαλία Γλώσσας και Μαθηματικών βασισμένη στους μύθους/θρύλους της Κρακοβίας. Η διδακτική όλων των παραπάνω αντικειμένων στηρίχτηκε εξ’ ολοκλήρου στη χρήση παιδικών λογοτεχνικών έργων που συνδέθηκαν με διάφορες μορφές τέχνης και έκφρασης και ταυτόχρονα καλλιέργησαν στους μαθητές δεξιότητες κινητικότητας, ελεύθερης έκφρασης, συνεργασίας, ομαδικότητας, χρήσης νέων τεχνολογιών αποδεικνύοντας ότι η Παιδική Λογοτεχνία μπορεί να αποτελέσει ισχυρό εργαλείο στη φαρέτρα ενός εκπαιδευτικού.

Στα πλαίσια ανταλλαγής εμπειριών στο θέμα της εμπλοκής της λογοτεχνίας στο ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου, οι εκπαιδευτικοί μας παρουσίασαν στις Β’ και Ε΄ τάξεις έργο του Βιτσέντζου Κορνάρου «Ερωτόκριτος» μέσα από το παραγόμενο -στα πλαίσια του Erasmus + KA2 που υλοποιούμε- flip book της εκπαιδευτικού Σοφίας Παγκάλου και των μαθητών της Α’ Δημοτικού μας κατά το σχ. έτος 2019-20.

Η ελληνική δράση ολοκληρώθηκε με τη διδασκαλία του παραδοσιακού χορού «Σούστα» άμεσα συνδεδεμένου με την ιστορία του παραπάνω έργου σε μαθητές και εκπαιδευτικούς του σχολείου υποδοχής.

Στη σχολική ζωή της Πολωνίας η βιβλιοθήκη έχει ενεργό ρόλο. Κάθε σχολική βιβλιοθήκη έχει βιβλιοθηκονόμο με πλήρη απασχόληση, ο οποίος ασχολείται αποκλειστικά με τη λειτουργία της οργανώνοντας δράσεις που παίζουν καταλυτικό ρόλο στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας των μαθητών/τριών. Το Υπουργείο Παιδείας ορίζει 10 λογοτεχνικά βιβλία, ανά τάξη, κάθε χρόνο. Τα παιδιά υποχρεούνται να τα διαβάσουν, να τα δουλέψουν με τους εκπαιδευτικούς μέσα στην τάξη και τέλος να εξεταστούν πάνω σε αυτά. Οι σχολικές βιβλιοθήκες εμπλουτίζονται με νέα βιβλία από το Υπουργείο Παιδείας, από το Δήμο και ενίοτε από τους Συλλόγους Γονέων. Ταυτόχρονα η Κρακοβία έχει χαρακτηριστεί πόλη λογοτεχνίας ενταγμένη στην UNESCO με ποικίλες δράσεις καλλιέργειας και προώθησης της φιλαναγνωσίας. Οι επισκέψεις στο Γραφείο του Λογοτεχνικού Φεστιβάλ της UNESCO, στις Δημοτικές Βιβλιοθήκες και στη Γιαγκελόνια Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη, τη 2η μεγαλύτερη της Πολωνίας, που οργανώθηκαν από το σχολείο υποδοχής ήταν ιδιαίτερα διαφωτιστικές και συνέβαλαν ουσιαστικά στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επιμορφωτική βδομάδα στην Κρακοβία: https://padlet.com/katekarana2012/69a8wqjgqd5cqo4o

Η παιδαγωγική ομάδα των εκπαιδευτικών Erasmus του σχολείου μας ευχαριστεί ιδιαίτερα το 3ο Δ.Σ. της Κρακοβίας (σχολείο υποδοχής) για τη φιλοξενία.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos