Η σχολική χρονιά ξεκινά με χειρότερους υγειονομικά και παιδαγωγικά όρους
να φροντίσει για την ασφαλή τους λειτουργία με την αραίωση του αριθμού των μαθητών στις αίθουσες διδασκαλίας

Αρνείται πεισματικά η κυβέρνηση να πάρει ουσιαστικά μέτρα ώστε τα σχολεία να ανοίξουν και να λειτουργήσουν με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια (και όχι να βρεθούν πολύ σύντομα κλειστά). Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αντιμετωπίζει, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα του ανοίγματος και της λειτουργίας των σχολικών μονάδων με απόλυτη έλλειψη αισθήματος ευθύνης, ψευδείς διαβεβαιώσεις για λήψη ανύπαρκτων μέτρων και με απειλές εναντίον των εκπαιδευτικών ενώ το 4ο κύμα της πανδημίας είναι σε εξέλιξη.

Είναι τραγική η επιμονή της Κυβέρνησης της Ν.Δ. και της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ., στην επανάληψη της εφαρμογής της πολιτικής που κράτησε κλειστά τα σχολεία στο μεγαλύτερο μέρος της περσινής χρονιάς. Συγκεκριμένα:

  • Καμιά μέριμνα μείωσης του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα ακόμη και όπου αυτό είναι δυνατό – με εντολές προς τη διοικητική ιεραρχία απαιτεί να μη γίνεται δεκτό κανένα σχετικό αίτημα. (Υπενθυμίζουμε αντίθετα πως ήδη από το 2020 έχει αυξήσει τον αριθμό των μαθητών στο Νηπιαγωγείο και στην Α’ τάξη από 22 σε 25.)
  • Περιόρισε τον αριθμό προσλήψεων αναπληρωτών και στην γενική αγωγή και στην παράλληλη στήριξη και συνεχίζει να εφαρμόζει το απαράδεκτο μέτρο των τρίμηνων συμβάσεων εργασίας επιχειρώντας να καθιερώσει την επισφάλεια και την ελαστικοποιημένη μορφή εργασίας στην εκπαίδευση.
  • Δεν έκανε καμία πρόβλεψη για αραίωση στα ολοήμερα τμήματα όπου συγχρωτίζονται μαθητές όλων των ηλικιών και τάξεων του σχολείου και τρώνε στην ίδια αίθουσα που κάνουν μάθημα.
  • Δεν υλοποιεί κανένα μέτρο για ασφαλείς υγειονομικά μετακινήσεις των μαθητών (Θυμίζουμε ότι πέρυσι ίσχυσε το 100% στην πληρότητα των οχημάτων για τη μεταφορά μαθητών).
  • Όχι μόνο δεν προσλαμβάνει μόνιμο προσωπικό καθαριότητας – τη στιγμή που η καθαριότητα των σχολείων αποτελεί βασικό παράγοντα υγειονομικής πρόληψης – αλλά αντίθετα προχωρά σε 2ωρες συμβάσεις και απολύσεις προσωπικού καθαριότητας. Μείωσε τις ώρες καθαριότητας περισσότερη από κάθε άλλη χρονιά έχοντας πλέον δήμους με προσωπικό καθαριότητας μόνο μειωμένου ωραρίου που θα καθαρίζουν για 2, 3 ή  4 ώρες μετά τη λήξη των μαθημάτων και όχι κατά τη διάρκεια αυτών χωρίς να γίνονται οι απαιτούμενες απολυμάνσεις, οπότε οι συνθήκες σίγουρα είναι χειρότερες από πέρυσι.
  • Αρνείται να ικανοποιήσει το, εδώ και μήνες διατυπωμένο, αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας για μαζικά δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ, σε όλους τους εκπαιδευτικούς και μαθητές μέσα στα σχολεία με την ευθύνη του ΕΟΔΥ, επιμένοντας στα self-test για τους μαθητές και, με χρέωση των ίδιων, εργαστηριακά τεστ για τους εκπαιδευτικούς. Στοχοποιεί τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους στην καθαριότητα.
  • Δεν θέλει να κατανοήσει την ανάγκη για ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας και την εμπέδωση αισθήματος εμπιστοσύνης στους πολίτες (σχετική οδηγία του Π.Ο.Υ., 14-6-2021) αλλά προχωρά σε αναστολές υγειονομικών και εκβιασμούς που οδηγούν στα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.

Δεν είναι δυνατό και την επόμενη σχολική χρονιά οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές να αντιμετωπίσουν τα τεράστια προβλήματα δίχως καμία ουσιαστική στήριξη από την   Κυβέρνηση.

Ζητάμε:

  • Μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα με ανώτατο όριο τους 15 μαθητές (αραίωση μαθητών για τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων). Ουσιαστική μέριμνα για την εύρεση χώρων που θα λειτουργήσουν ως σχολικές αίθουσες.
  • Διενέργεια μαζικών, επαναλαμβανόμενων, δωρεάν τεστ σε όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, ώστε να υπάρχει ουσιαστικός υγειονομικός έλεγχος και παράλληλα υγειονομική επιτήρηση των σχολικών μονάδων.
  • Μέτρα στήριξης του δημόσιου τομέα της Υγείας με ενίσχυση σε προσωπικό και υποδομές.
  • Άμεσες προσλήψεις αναπληρωτών για την κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών αναγκών σε όλες τις ειδικότητες και όλες τις δομές. Παράλληλη στήριξη για όλους τους μαθητές που έχουν την ανάλογη γνωμάτευση.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες λόγω covid-19. Αυξημένη χρηματοδότηση για την κάλυψη όλων των αναγκαίων μέσων προστασίας και καθαριότητας από το κράτος (δωρεάν μέσα ατομικής προστασίας πχ μάσκες, αντισηπτικά κλπ).
  • Επιπλέον δρομολόγια για ασφαλείς υγειονομικά μετακινήσεις μαθητών με έως 50% πληρότητα των μέσων μεταφοράς από και προς το σχολείο.
  • Άμεση λήψη  συγκεκριμένων εκπαιδευτικών – παιδαγωγικών μέτρων για την αντιμετώπιση των σύνθετων μαθησιακών και ψυχοκοινωνικών προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η πανδημία, η αναστολή λειτουργίας των σχολείων και η πολύμηνη τηλεκπαίδευση, με παράλληλο περιορισμό της ύλης των μαθημάτων ώστε να καταστεί δυνατή η κάλυψη όλων των μαθησιακών «κενών». Αναθεώρηση των αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών μετά από διεξοδική συζήτηση και συνδιαμόρφωση με την εκπαιδευτική κοινότητα.
  • Κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων που ψηφίστηκαν εν μέσω πανδημικής κρίσης, που δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία και καταλύουν το δημοκρατικό και παιδαγωγικό κλίμα στα σχολεία.

Ως Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ιεράπετρας «Μαρία Λιουδάκη» καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας – έστω και λίγο πριν την έναρξη της λειτουργίας των σχολείων – να φροντίσει για την ασφαλή τους λειτουργία με την αραίωση του αριθμού των μαθητών στις αίθουσες διδασκαλίας, την πρόσληψη όλου του απαραίτητου εκπαιδευτικού, επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού και την πραγματοποίηση δωρεάν τεστ σε όλους όσους συμβάλλουν στην καθημερινή λειτουργία των σχολείων – μαθητές, εκπαιδευτικούς και βοηθητικό προσωπικό.

Για το Δ. Σ.
Ο Πρόεδρος                                         Η Γενική Γραμματέας


Γιάννης Πασπαράκης                                 Σταυρούλα Δατσέρη

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos