Η Greenpeace ζητά πραγματική προστασία της βιοποικιλότητας στην τελευταία εβδομάδα της COP15 στο Μόντρεαλ του Καναδά
Greenpeace Canada activists drop a 46-foot tall banner inside Montreal’s l’Anneau structure, on the heels of the opening of the UN Biodiversity Conference (COP 15). L’Anneau symbolizes the strong union between Montreal and visitors from around the world. Greenpeace is calling on state delegates visiting Montreal for COP15 to work together and secure an ambitious deal that protects nature and centres Indigenous rights. Des activistes de Greenpeace Canada ont installé une bannière de 46 pieds (14 mètres) de haut au centre de l’Anneau à Montréal, au lendemain de l’ouverture de la Conférence des Nations Unies sur la biodiversité (COP 15). L’Anneau symbolise la forte union entre Montréal et les visiteurs du monde entier. Greenpeace appelle les délégués des États qui visitent Montréal pour la COP15 à travailler ensemble en vue d’obtenir un accord ambitieux qui protège la nature et garantisse les droits des Peuples Autochtones.

Οι συνομιλίες του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα στην COP15 είναι δύσκολες, εξαιτίας των προσπαθειών να υπονομευθούν οι βασικοί στόχοι που θα κρατούν τις προστατευόμενες περιοχές ελεύθερες από γεωτρήσεις και εξορύξεις, καθώς και των προσπαθειών να εκτοπιστούν οι αυτόχθονες πληθυσμοί από τον ρόλο τους στην προστασία της βιοποικιλότητας – και την αποτυχία να τους επιτραπεί η πρόσβαση σε κονδύλια για τη διατήρησή της.

Η αναγνώριση και ο σεβασμός του ρόλου των αυτόχθονων λαών, οι οποίοι προστατεύουν το 80% της υπάρχουσας βιοποικιλότητας παγκοσμίως, αφαιρέθηκε από ορισμένα μέρη του προσχεδίου συμφωνίας. Κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο συνεδριακό κέντρο της COP15 στο Μόντρεαλ, ζητώντας δικαιώματα για τους αυτόχθονες πληθυσμούς.

Καθώς οι υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι φτάνουν για την τελευταία εβδομάδα των διαπραγματεύσεων, η Greenpeace ζητά η τελική συμφωνία να διασφαλίσει ότι τα δικαιώματα των αυτοχθόνων θα προστατεύονται και θα γίνονται σεβαστά, και ότι θα επιτευχθούν φιλόδοξοι στόχοι προστασίας, με τουλάχιστον το 30% της γης και της θάλασσας παγκοσμίως να προστατεύονται μέχρι το 2030, μέσα από περιοχές υψηλής και πλήρους προστασίας.

Ο Paulo Adario, Senior Campaign Strategist, στο βραζιλιάνικο γραφείο της Greenpeace, δήλωσε: “Ενώ η Βραζιλία παρουσιάζεται στην COP15 ως υπέρμαχος της προστασίας της βιοποικιλότητας και ζητά χρήματα για τη διατήρηση και την αποκατάστασή της, ο κόσμος βλέπει την πραγματικότητα: μια έκταση μεγαλύτερη από την Ελβετία αποψιλώθηκε από το τροπικό δάσος του Αμαζονίου τα τελευταία τέσσερα χρόνια, κάτι που υποκινήθηκε από την αντιπεριβαλλοντική ατζέντα του Μπολσονάρου. Δεν είναι ώρα για χρονοτριβές και παιχνίδια. Τα επόμενα δέκα χρόνια είναι κρίσιμα και το μέλλον όλων των έμβιων όντων στον πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και των εγγονών μας, διακυβεύεται σήμερα”.

Ο Sekar Banjaran Aji, υπεύθυνος εκστρατείας για τα δάση στο γραφείο της Greenpeace στην Ινδονησία, δήλωσε: “Ο συνδυασμός εταιρικών συμφερόντων και κυβερνητικών προγραμμάτων είναι ένα θανατηφόρο μείγμα για τους αυτόχθονες πληθυσμούς στην Ινδονησία. Είναι λοιπόν τρομακτικό να βλέπουμε ότι αυτό εκπροσωπείται εδώ στην COP15. Το ένα τέταρτο των ανθρώπων στην Ινδονησία είναι αυτόχθονες. Αλλά η γη τους κινδυνεύει συνεχώς, επειδή αγωνίζονται να λάβουν νομική αναγνώριση των δικαιωμάτων τους. Ορυκτά καύσιμα, υλοτομία, εξόρυξη, φυτείες φοινικέλαιου: όλοι θέλουν ένα κομμάτι της γης των ανθρώπων αυτών. Η κυβέρνηση της Ινδονησίας πρέπει να βγει μπροστά και να μιλήσει εκ μέρους των Αυτοχθόνων, όχι των εταιρειών”.

Σημειώσεις:

  1. Για μια πλήρη ενημέρωση σχετικά με τα αιτήματα της Greenpeace για την COP15 – τα δικαιώματα των αυτοχθόνων και τον στόχο προστασίας 30×30 – διαβάστε περισσότερα εδώ.
  2. Για πληροφορίες σχετικά με τον στόχο 30×30 για την προστασία του 30% της γης και της θάλασσας μέχρι το 2030, διαβάστε περισσότερα εδώ.
  3. Για περισσότερα σχετικά με όλες τις πολιτικές υπό διαπραγμάτευση στην COP15 και την ορολογία γύρω από αυτές, διαβάστε περισσότερα εδώ.
Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos