Θέσεις της Αγωνιστικής Κίνησης Εργαζομένων ΓΝΑΝ για διάφορα θέματα (Ιανουάριος 2021)
Τα δημόσια Νοσοκομεία και οι μονάδες ανήκουν στην ελληνική κοινωνία και όχι σε διευθυντές ιατρούς που ενίοτε κινούνται με ιδιοκτησιακή λογική ….

Σχετικά με τα προβλήματα λειτουργίας στη ΜΕΘ COVID και σε άλλες κλινικές του ΓΝΑΝ

Εδώ και μήνες είχαμε επισημάνει ότι χρειάζεται ενίσχυση του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου με προσλήψεις ιατρών σε συγκεκριμένες ειδικότητες (παθολογία, καρδιολογία, ΜΕΘ, αναισθησιολογία) για να μπορεί το ΓΝΑΝ να ανταποκρίνεται  στο ρόλο του ως Κεντρικό Νοσοκομείο του νομού Λασιθίου.

Όμως η κυβέρνηση δεν προχώρησε την προκήρυξη καμίας μόνιμης θέσης για τις παραπάνω ιατρικές ειδικότητες για το ΓΝΑΝ με αποτέλεσμα τα κενά και τα προβλήματα  να παραμείνουν, και να μεγεθυνθούν  Σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο η καθυστέρηση και η αναβλητικότητα από την κυβέρνηση της προκήρυξης των συγκεκριμένων μόνιμων ιατρικών θέσεων σε κρίσιμες ιατρικές ειδικότητες δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου.

 Πέρα από τις ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης, θα πρέπει να επισημανθούν και οι ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης, που για να καλύψει κενά σε άλλες κλινικές και για άλλους λόγους,  αποδυνάμωσε τη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου μετακινώντας μόνιμο προσωπικό προς άλλα τμήματα και κλινικές του Νοσοκομείου.

 Τα δημόσια Νοσοκομεία και οι μονάδες  ανήκουν στην ελληνική κοινωνία και όχι σε διευθυντές ιατρούς που ενίοτε κινούνται με ιδιοκτησιακή λογική σχετικά με τη λειτουργία τους, ενώ θα πρέπει να γίνεται προσπάθεια ώστε αυτές οι τακτικές να εξαλείφονται ή να περιορίζονται. 

Είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει η λειτουργία των μονάδων και  τμημάτων να διαμορφώνεται σύμφωνα με τις ανάγκες υγείας της κοινωνίας, αλλά και σύμφωνα με τα εργασιακά δικαιώματα και τα όρια αντοχής των εργαζομένων. 

Ζητούμε από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην προκήρυξη μόνιμων ιατρικών θέσεων στις παραπάνω ειδικότητες (παθολογία, καρδιολογία, ΜΕΘ, αναισθησιολογία)  και καλούμε τους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία να αγωνιστούν και πιέσουν στην κατεύθυνση αυτή.

Σχετικά με το αίτημα για ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ 

 Απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή στις 18/1/2021 ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Πάνος Τσακλόγλου για τις προθέσεις της Κυβέρνησης σχετικά με την ένταξη των υγειονομικών στα Βαρέα και Aνθυγιεινά,  ο υφυπουργός παρότι φραστικά αναγνώρισε τις δύσκολες συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στην υγεία, χρησιμοποίησε διάφορα προσχήματα που σύμφωνα με την κυβέρνηση η ένταξη στα ΒΑΕ δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Προφασίστηκε το μεγάλο δημοσιονομικό «κόστος», τις διαφορετικές ρυθμίσεις που ανέκαθεν ισχύουν ανάμεσα στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και του Δημοσίου, τον «κίνδυνο» να αποχωρήσουν από τον χώρο της υγείας εργαζόμενοι με συνταξιοδότηση και να μειωθεί το προσωπικό των μονάδων υγείας καθώς και την κρισιμότητα των στιγμών λόγω της πανδημίας.

Είναι προφανές ότι τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα για την ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ πήγαν περίπατο και έμειναν μόνο τα υποκριτικά χειροκροτήματα και τα κροκοδείλια δάκρυα του κ. Κικίλια.

Σχετικά με την ανάγκη κινητοποιήσεων 

Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους μας ότι η ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ καθώς και τα άλλα αιτήματα του υγειονομικού κινήματος όπως η ανάγκη για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για μονιμοποίηση των συμβασιούχων, για βελτίωση των εργασιακών συνθηκών των αμοιβών και των δικαιωμάτων των υγειονομικών, δεν περνά μέσα από τις «καλές προθέσεις» της Κυβέρνησης που υποστηρίζουν κάποιοι,  αλλά από τον μαζικό και ανυποχώρητο αγώνα των ίδιων των υγειονομικών.

Γι΄ αυτό καλούμε όλους τους συναδέλφους του ΓΝΑΝ την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου,   που έχει οριστεί ως ημέρα δράσης  για την ανάδειξη των προβλημάτων της Δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας, να συμμετέχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις που θα αποφασιστούν από τα σωματεία.

Αγωνιστική Κίνηση Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου Κρήτης

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos