Θραψανιώτης: Η Ανασκαφή στον Πετρά Σητείας πρέπει να ολοκληρωθεί
παρουσίαση της έκδοσης του “Οδηγού του Πετρά” από τη Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος

Ο Βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Μανόλης Θραψανιώτης παραβρέθηκε στην παρουσίαση του βιβλίου “Μικρός Οδηγός στις Αρχαιότητες του Πετρά” της αρχαιολόγου Μεταξίας Τσιποπούλου, που διευθύνει την ανασκαφή του Ανακτόρου και του νεκροταφείου για 37 χρόνια. Την έκδοση πραγματοποίησε η Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος της Σητείας.

Στο σύντομο χαιρετισμό του, αφού αναφέρθηκε στην σημασία του μνημείου για την πόλη αλλά και για την Κρήτη, τόνισε την ανάγκη να ολοκληρωθεί η ανασκαφή και να αναδειχθεί ο αρχαιολογικός χώρος, ξεπερνώντας τα εμπόδια που μπαίνουν στην πρόσβαση στον τόπο των ανασκαφών αλλά και την αδιαφορία του Υπουργείου Πολιτισμού και των υπηρεσιών του για να βρουν λύση. Επεσήμανε ότι το Ανάκτορο του Πετρά εξαιρέθηκε από τον κατάλογο μινωικών ανακτόρων που κατατέθηκε στην UNESCO από το ΥΠΠΟ και παρά τις διεθνείς χρηματοδοτήσεις, το υπουργείο “σιωπηρά”, χωρίς αιτιολόγηση δεν δίνει άδεια ολοκλήρωσης της ανασκαφής.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Μανόλη Θραψανιώτη.

Καλησπέρα αγαπητοί και αγαπητές φίλες και φίλοι.

Να ευχηθώ πάνω απ όλα υγεία και να επανέλθει γρήγορα η Ειρήνη στον πλανήτη.

Να ευχαριστήσω την κ. Τσιποπούλου, επίτιμη διευθύντρια του Υπ. Πολιτισμού για την πρόσκληση στην παρουσίαση του βιβλίου, Μικρός Οδηγός στις αρχαιότητες του Πετρά. Μικρός οδηγός με αναφορά όμως σε ένα τεράστιας σημασίας αρχαιολογικό χώρο όπως μαρτυρούν ιστορικές αναφορές και επιβεβαιώνουν τα πλούσια και σπάνιας αξίας αρχαιολογικά ευρήματα κατά τις 37χρονες ανασκαφές στις οποίες έχουν εργαστεί εκατοντάδες επιστήμονες υπό την επίβλεψη της κ. Μ. Τσιποπούλου.

Ανασκαφή που όπως όλοι γνωρίζουμε παρ’ όλο που φθάνει στο τέλος, δεν μπορεί να ολοκληρωθεί με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ο χώρος του ασύλητου Μινωικού νεκροταφείου.

Ένας αρχαιολογικός χώρος του οποίου, η ολοκλήρωση της ανασκαφής, η συντήρηση και η ανάδειξή του, θα μεγαλώσει σημαντικά το πολιτιστικό απόθεμα της Σητείας και της Κρήτης.

Αποτελεί χρέος νομίζω όλων να ολοκληρωθεί, να συντηρηθεί και να γίνει προσβάσιμος αυτός ο τόσο σημαντικός αρχαιολογικός χώρος.

            Δυνατότητες και λύσεις υπάρχουν. Αρκεί να υπάρχει διάθεση και πολιτική βούληση. Όμως φοβάμαι ότι κάτι δεν πάει καλά εδώ. Δεν είναι μόνο τα συνεχή εμπόδια στην ολοκλήρωση της ανασκαφής του νεκροταφείου. Δεν είναι μόνο η αδιαφορία της Υπουργού Πολιτισμού κ. Μενδώνη, όπως φάνηκε και στην απάντησή της στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης που της έκανα.

            Πριν ένα χρόνο η κυρία υπουργός ανακοίνωσε την ετοιμασία φακέλων για τη σειριακή εγγραφή των μινωικών ανακτόρων της Κρήτης στην Unesco. Όλων των ανακτόρων; Όχι. 6 μινωικά ανάκτορα αλλά όχι τον Πετρά. Εξήγηση για την εξαίρεση δεν δόθηκε.

            Θα μου επιτρέψετε μια σύντομη προσωπική αναφορά.

            Η γνωριμία με τον χώρο και την κ Τσιποπούλου έγινε τον Ιούλιο του 2018.

            Είχε προηγηθεί ερώτησή μου στην Βουλή τον Μάιο του 2018 για τις δυσκολίες πρόσβασης στον χώρο.

            Κάποιοι τότε έσπευσαν να το παρουσιάσουν ως πολιτική αντιπαράθεση. Με τον τότε Βουλευτή και νυν υπουργό τον κ. Πλακιωτάκη. σας διαβεβαιώνω ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Έχω μιλήσει μαζί του σε προσωπικό επίπεδο, τελευταία μάλιστα στην αρχές Αυγούστου στην Ελούντα. Πρόθεση μου ήταν και είναι η ολοκλήρωση της ανασκαφής.

            Η κ. Τσιποπούλου γνωρίζει ότι στο τέλος 19 αρχές 20, μέχρι λίγο πριν την πανδημία, έκανα επαφές σε προσωπικό επίπεδο με γειτονικό ιδιοκτήτη και στη συνέχεια συνάντηση στο υπουργείο με την διευθύντρια του ΥΠΠΟ κ. Βελένη και υπηρεσιακούς παράγοντες. Δυστυχώς δεν καταλήξαμε σε θετικό αποτελεσμένα και γιαυτό  δεν δημοσιοποίησα καν αυτές τις συναντήσεις.

            Πιστεύω υπάρχουν λύσεις. Χρειάζεται όμως και η ενεργός συμμετοχή και διεκδίκηση της κοινωνίας της Σητείας. Δεν επιτρέπεται να υπάρχει τόσο δυσμενής μεταχείριση του τόπου και της Ιστορίας του.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos