"Κάτω από το Ηφαίστειο", βραβευμένη κοινωνική ταινία

Με το κλασικό αριστούργημα «Κάτω από το Ηφαίστειο – Under the Volcano» που κυκλοφορεί σε επανέκδοση, συνεχίζονται οι εβδομαδιαίες προβολές επιλεγμένων ταινιών, που διοργανώνει η Λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου σε συνεργασία με τον Π.Α.Ο.Δ.Α.Ν.

Την Τρίτη 22 Νοεμβρίου στις 21:30, στο κινηματοθέατρο ‘RΕΧ’, προβάλλεται  μια από τις καλύτερες ταινίες του σπουδαίου Αμερικανού σκηνοθέτη Τζων Χιούστον, που βασίζεται στο ομώνυμο, αριστουργηματικό, ημιαυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του Μάλκολμ Λόουρι. Η ταινία είναι έγχρωμη, παραγωγής 1984, διάρκειας 109΄ και πρωταγωνιστούν οι: Αλμπερτ Φίνεϊ , Ζακλίν Μπισέ και Άντονι Άντριους.

Το υποψήφιο για ΄Οσκαρ και Χρυσό Φοίνικα υπαρξιακό δράμα παρακολουθεί μια μέρα από την ζωή του Τζέφρι Φέρμιν. Είναι ο ΄Αγγλος πρόξενος στο Μεξικό την δεκαετία του ’40, καθώς ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος ετοιμάζεται να ξεσπάσει στην Ευρώπη και στη μικρή πόλη του μεξικανικού νότου γιορτάζεται η Ημέρα των Νεκρών. Ανήμπορος να ξεπεράσει την απιστία και το χωρισμό από τη σύζυγο του έχει βρει καταφύγιο στο αλκοόλ. Όταν αυτή εμφανίζεται μετανιωμένη και πρόθυμη για επανένωση, σαν απάντηση στις μεθυσμένες προσευχές του, ο ερχομός της αρχικά είναι καλοδεχούμενος. Σύντομα όμως τα τραύματα της παλιάς προδοσίας ξανανοίγουν, σπρώχνοντας τον Τζέφρι ακόμα πιο μακριά από τους αγαπημένους του και πιο κοντά στο χείλος της καταστροφής…

Έντονο ψυχολογικό δράμα με βαθιά και περίπλοκα συναισθηματικά επίπεδα και ένα απαισιόδοξο φινάλε. Αβάσταχτα μηδενιστικό, ισορροπώντας ανάμεσα στον ρεαλισμό και την αρχαία τραγωδία, το «Κάτω από το Ηφαίστειο» αναδίδει την αίσθηση μιας αναπόδραστης καθόδου προς την κόλαση, μέχρι τα τελευταία σπαρακτικά λεπτά.

Ο Χιούστον διατηρεί το μοιρολατρικό πνεύμα κι ένα μέρος από την παραισθησιογόνο ποιότητα του βιβλίου, απεικονίζοντας με το αυθεντικό δέος ενός μελλοθάνατου την μυστικιστική ατμόσφαιρα της πόλης κατά τη διάρκεια του εορτασμού της Ημέρας των Νεκρών. Ο Φίνεϊ παραδίδει την καλύτερη ερμηνεία της καριέρας του, με αρκετούς κινηματογραφικούς ιστορικούς να την θεωρούν σαν την τελειότερη απεικόνιση του αλκοολισμού στην ιστορία του κιν/φου. Ο Φέρμιν μεταλλάσσεται συνεχώς από έναν απλό μέθυσο σε μια γοητευτική προσωπικότητα, από έναν τρυφερό, παθιασμένο άνδρα σε μια λυπηρή σκιά του εαυτού του, χωρίς ερμηνευτικές υπερβολές και θεατρινίστικες μεταπτώσεις.

Βασανισμένος και ο ίδιος ο σκηνοθέτης από το πάθος του για το αλκοόλ, κατόρθωσε να απεικονίσει τον αδυσώπητο αυτό εθισμό σαν ένα απεγνωσμένο καταφύγιο από την οδυνηρή πραγματικότητα, παραδίδοντας μια αληθινά σημαντική ταινία, όχι μόνο για την δική του φιλμογραφία, αλλά και για το σύγχρονο σινεμά γενικότερα. Περισσότερες πληροφορίες για την ταινία και τους συντελεστές, φωτογραφίες, trailer, βίντεο, συνεντεύξεις στην ιστοσελίδα μας (www.kileagn.com).

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos