"Καζανέματα" στην Ανατολή!
αρκετός κόσμος στη γιορτή…..

Τα καζανέματα ή ρακοκάζανα είναι μια ιεροτελεστία που οι ρίζες της χάνεται στα βάθη των αιώνων, αλλά διατηρεί μέχρι και σήμερα αναλλοίωτα τα χαρακτηριστικά της. 

Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κρητικής παράδοσης.

Είναι η ειδική επεξεργασία που γίνεται στα στράφυλα με το καζάνι και βγαίνει η ρακή. Τα στράφυλα είναι ό,τι μένει στο πατητήρι μετά τη συνθλιβή των σταφυλιών απ’ όπου βγαίνει ο μούστος για να γίνει το κρασί.

Η  παραγωγή της ρακής συνοδεύεται από γλέντι, με παραδοσιακή κρητική μουσική, λεβέντικους χορούς, κρητικά φαγητά και φυσικά άφθονη ρακή και το γλέντι ανάβει.

Στην Κρήτη με μια ρακή ή τσικουδιά σε υποδέχονται στα σπίτια τους. Με αυτή μοιράζονται χαρές και λύπες.

Ο Πολιτιστικός και Φυσιολατρικός Σύλλογος Ανατολής χρόνια τώρα προσπαθεί και αναβιώνει με μεγάλη επιτυχία το κομμάτι αυτό της κρητικής παράδοσης. Μετά από μια παύση δύο χρόνων βρεθήκαμε πάλι στην αυλή του σχολείου οι Ανατολιώτες αλλά και οι φίλοι του συλλόγου και του χωριού μας και ήπιαμε, φάγαμε, χορέψαμε και είδαμε συγγενείς φίλους και γνωστούς. 

Την εκδήλωσή μας τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής Λασιθίου Μανώλης Θραψανιώτης, ο πρόεδρος του Τ.Σ. Βασίλης Ζαχαρόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Ασπραδάκης και Μαρία Ρουμελιωτάκη, ο Δημ. Σύμβουλος και αρχηγός Δημ. Παράταξης Αργύρης Πανταζής κ. ά.

Στα χαμογελαστά πρόσωπα όλων οι εθελοντές και τα μέλη του Συλλόγου βρήκαν την ανταμοιβή τους για την άψογη διοργάνωση και φιλοξενία.

Τα θερμά συγχαρητήρια των παρευρισκομένων ήταν η επιβράβευση της επιτυχίας και η δικαίωση για τη μεγάλη προσπάθεια που τελικά παρά τις δυσοίωνες μετεωρολογικές προβλέψεις ο καιρός έγινε σύμμαχος, γιατί το θέλαμε πολύ και προσπαθήσαμε πολύ, ανεβάζοντας ψηλά τον πήχη.

"Καζανέματα" στην Ανατολή!
και ο βουλευτής Μανόλης Θραψανιώτης στη γιορτή

Σ’ αυτή την προσπάθεια συνέβαλε καθοριστικά ο μέγας χορηγός της εκδήλωσής μας, το ξενοδοχείο ΟΣΤΡΙΑ και η οικογένεια Γιώργου και Δέσποινας Τζαράκη, στους οποίους οφείλουμε θερμές ευχαριστίες. Ένα μεγάλο ευχαριστώ θέλουμε επίσης να απευθύνουμε στον σεφ κ. Ιωάννη Λάππα και τον μετρ κ. Κωνσταντίνο Σκοκάκη, που ο καθένας με την ομάδα του δούλεψαν με κέφι και όρεξη και βοήθησαν όλοι μαζί για να βγει το όμορφο αποτέλεσμα που όλοι χαρήκαμε.

Ευχαριστούμε, επίσης, το μουσικό μας συγκρότημα με τους Ηλία Τσέρο, Γιώργο Καραλάκη, Γιάννη Πυθαρούλη, που μας χάρισαν ατέλειωτες ώρες με κέφι,  χορό και τραγούδι.

Ευχαριστούμε το Σύλλογο Πολυτέκνων Ιεράπετρας που φέτος επέλεξε να γιορτάσει την ημέρα της πολύτεκνης οικογένειας στην Ανατολή και να τιμήσουν την εκδήλωσή μας.

Ευχαριστούμε το μέλος του Συλλόγου μας, τον Γιάννη Αϊβαλιωτάκη που ανέλαβε την βιντεοσκόπηση της εκδήλωσης και τον Αλέκο Τσικαλουδάκη, την ψυχή της ψησταριάς μας.

Συμπαραστάτες ακόμη στην εκδήλωσή μας, με ανάλογες προσφορές είχαμε τους Γιώργο Νερατσούλη, Δόξα Άρχου, Κωνσταντίνο Ζαμπετάκη, Γιάννη Χανιωτάκη.

Ξεχωριστά θέλουμε να απευθύνουμε ένα θερμό ευχαριστώ στην οικογένεια Γιώργου Πλουσάκη, που στη μνήμη της αγαπημένης σε όλους και αξέχαστης Φαίδρας πρόσφερε απεριόριστη ρακή για τις ανάγκες της εκδήλωσης.

Δεν έλειψαν και οι νόστιμες δημιουργίες με γεύσεις κρητικής κουζίνας από τη γυναικοπαρέα του Συλλόγου, Λίζα, Νίκη, Φαίδρα, Γιώτα, Πόπη, Καίτη, Κούλα…

Ακόμη, ευχαριστίες σε όλα τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, σε Ιεράπετρα και Άγιο Νικόλαο που στήριξαν την εκδήλωσή μας.

Τέλος, ευχαριστούμε όλο τον κόσμο που μας τίμησε με την παρουσία του και ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την επόμενη εκδήλωση του Συλλόγου μας.

Από το Δ.Σ.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos