Καθαρίστριες, φύλακες, τραπεζοκόμες: για την προσφορά τους στην πανδημία η κυβέρνηση τις ανταμείβει με απολύσεις
η κυβέρνηση της ΝΔ θα ανταμείψει τις παραπάνω κατηγορίες εργαζομένων με ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

Οι περισσότερες καθαρίστριες των δημοσίων Νοσοκομείων και άλλων δομών υγείας  εργάζονται από το 2017 με ατομικές συμβάσεις (ΣΟΧ) σε εξάωρη (κυρίως) και οκτάωρη απασχόληση και ο ρόλος τους για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Από την έναρξη της πανδημίας ο ρόλος τους είναι ακόμα πιο σπουδαίος, αφού εκπαιδεύτηκαν στη χρήση ατομικών μέσων προστασίας και ακολουθώντας τις οδηγίες των επιτροπών ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και χρησιμοποιώντας ειδικά απολυμαντικά, φροντίζουν για την καθαριότητα  των χώρων περίθαλψης περιστατικών κορονοϊου (κλινικές covid, ΜΕΘ covid, ΤΕΠ covid) έτσι ώστε να μην υπάρχει διασπορά της πανδημίας εντός των Νοσοκομείων και των δομών υγείας.

Εξίσου σημαντικός στην αντιμετώπιση της πανδημίας ήταν και είναι ο ρόλος των φυλάκων των δημόσιων δομών υγείας, οι οποίοι στην πλειονότητα τους εργάζονται με συμβάσεις ΣΟΧ και φροντίζουν για την τήρηση των μέτρων στις εισόδους και στα επισκεπτήρια των Νοσοκομείων, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις κάνουν και μια πρώτη διαλογή περιστατικών που πρέπει να εξεταστούν ως ύποπτα. Αντιστοιχία, οι περισσότερες εργαζόμενοι στην εστίαση των Νοσοκομείων (τραπεζοκόμες, μάγειροι) είναι με συμβάσεις ΣΟΧ και από την έναρξη της πανδημίας φροντίζουν για τη σίτιση των ασθενών με covid που νοσηλεύονται στις δημόσιες δομές υγείας.

Όπως φαίνεται από τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Υγείας Θ. Πλεύρη η κυβέρνηση της ΝΔ θα ανταμείψει τις παραπάνω κατηγορίες εργαζομένων με ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, αφού πρόσθεση της κυβέρνησης είναι να σταματήσουν οι ατομικές συμβάσεις και να επανέλθουν οι εργολάβοι, οι οποίοι κοστίζουν  και πιο ακριβά για το δημόσιο.

Με την ανάθεση των υπηρεσιών καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης σε εργολάβους, οι υπάρχουσες ατομικές συμβάσεις θα σταματήσουν, δηλαδή οι εργαζόμενοι θα απολυθούν. Ακόμα και αν οι εργολάβοι επαναπροσλάβουν κάποιους από αυτούς, οι εργασιακές συνθήκες θα είναι χειρότερες και οι μισθοί πολύ χαμηλότεροι.

Δηλαδή από το χειροκρότημα της συζύγου του Πρωθυπουργού και τα δάκρυα του Κικίλια η κυβέρνηση πλέον προχωρά στις απολύσεις των “ηρώων” και στην υποβάθμιση των μισθών και των εργασιακών τους συνθηκών.

Αγωνιστική Κίνηση Εργαζομένων ΓΝΑΝ

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos