ΚΚΕ: με αφορμή τις δηλώσεις των δημάρχων Λασιθίου για το lockdown στο Νομό μας
από rapid test

Σε μια περίοδο που η έξαρση της πανδημίας στον Νομό μας έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, με νέα κρούσματα να φτάνουν στο φως της δημοσιότητας κατά δεκάδες καθημερινά, οι δημοτικές αρχές του Νομού μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη παίρνουν θέση που βολεύει την κυβέρνηση.       

  • Αντί να διεκδικήσουν από την κυβέρνηση να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα για να λειτουργήσουν και να ανοίξουν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια.
  • Αντί να διεκδικήσουν ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας, της Πρωτοβάθμιας Υγείας, των εμβολιαστικών κέντρων του νομού.
  • Αντί να διεκδικήσουν και να πάρουν μέτρα προστασίας για τους ανέργους και του εισοδήματος των εργαζομένων, μικροεπαγγελματιών και αγροτών.

“Πέφτουν από τα σύννεφα” όλοι τους για την απόφαση της κυβέρνησης να εφαρμοστούν τοπικά μέτρα περιορισμού καθολικά για όλο το Νομό ενώ το πρόβλημα κατ’αυτούς αφορά μονάχα τον Άγιο Νικόλαο.

Η αντιμετώπιση της πανδημίας από την κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα, με παραδείγματα και από το νομό μας, αποδεικνύει ότι η οριζόντια εφαρμογή μέτρων, με “κρυφή” απ’ το λαό αιτιολόγηση πάντα, είχε και έχει ως αποτέλεσμα την αναστολή λειτουργίας των περιφερειακών ιατρείων ήδη από το Νοέμβριο, την διεξαγωγή τεστ και ιχνηλάτηση να είναι υποταγμένα στα “πολιτικά” πρωτόκολλα της υγειονομικής φτώχειας, το κλείσιμο των σχολείων πάνω από  δύο μήνες και των πανεπιστημίων κοντά ένα ολόκληρο έτος, την διατήρηση και επιδείνωση της τραγικής κατάσταση των νοσοκομείων του Νομού από την υποστελέχωση και τις ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Το μεγαλύτερο βάρος της ευθύνης πράγματι το φέρει η κυβέρνηση όμως και οι δημοτικές αρχές έχουν αναλάβει πρόθυμα το καθήκον της “χλιαρής” γκρίνιας που ασχολείται με τα επιμέρους και όχι τα βασικά. Σε αυτό το καθήκον μάλιστα οι δημοτικές αρχές δίνουν τα ρέστα τους ώστε να κρατιέται στην πρώτη θέση της “στρατηγικής” τους για αντιμετώπιση της πανδημίας η επίκληση στην ατομική ευθύνη των δημοτών.

Αν πραγματικά ενδιαφέρονται για την υγεία του λαού να υιοθετήσουν την πρόταση των εκλεγμένων κομμουνιστών δημοτικών συμβούλων σε όλους τους δήμους του Λασιθίου με συγκεκριμένα μέτρα που πραγματικά μπορούν να συμβάλλουν στην θωράκιση της υγείας του λασιθιώτικου λαού. Αυτές οι προτάσεις έρχονται σε αντιπαράθεση με τον πυρήνα των μέτρων της κυβέρνησης που αντιμετωπίζει την υγεία σαν εμπόρευμα και συντάσσει πρωτόκολλα που βολεύουν τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που αρνούνται οι δημοτικές αρχές μία τέτοια συζήτηση και τις ανάλογες αποφάσεις.

Το Γραφείο Τύπου
2 Φεβρουαρίου 2021

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos