ΚΚΕ: Συναγερμός! Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Καμία εμπλοκή
από τη σύσκεψη στον Άγιο Νικόλαο

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι συσκέψεις που διοργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Λασιθίου του ΚΚΕ στην Ιεράπετρα 28/2, στον Άγιο Νικόλαο και την Σητεία στις 2/3 με θέμα:  «Συναγερμός! Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Καμία εμπλοκή», με ομιλητές τους Ανδρέα Κοκοσάλη, μέλος του ΓΠ Κρήτης και Συμεωνίδη Σίμο, μέλος της ΕΠ Κρήτης.

Σε όλες τις συσκέψεις ακολούθησε πλούσια συζήτηση και προβληματισμός γύρω από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, εκφράστηκε έντονη ανησυχία γύρω από την βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στην πολεμική κλιμάκωση καθώς και ποια ειναι τα καθήκοντα που απορρέουν για τον λαό μας ώστε να ανταποκριθεί στο καθήκον του να παλέψει με τους άλλους λαούς της περιοχής και να ματαιώσει τα σχέδια των ιμπεριαλιστών.

Οι ομιλητές ανέφεραν στις ομιλίες τους ότι ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος που έχει ξεσπάσει στην Ουκρανία δεν προέκυψε ως κεραυνός εν αιθρία. Η τυπική έναρξη του πολέμου είναι η απαράδεκτη στρατιωτική επέμβαση και εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ωστόσο το εύφλεκτο υλικό συσσωρευόταν σταδιακά εδώ και χρόνια στην περιοχή.

 Από τη μία βρίσκονται οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, που στηρίζουν την αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου, τους παραστρατιωτικούς μηχανισμούς και τις φασιστικές ομάδες της Ουκρανίας και που εδώ και χρόνια προωθούν τις θέσεις τους (διεύρυνση του ΝΑΤΟ με χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, αντιπυραυλική ασπίδα κλπ), με στόχο την οικονομική, πολιτική και στρατιωτική περικύκλωση της Ρωσίας. Ενώ Από την άλλη βρίσκεται η καπιταλιστική Ρωσία, που προωθεί τα δικά της σχέδια καπιταλιστικής ενοποίησης χωρών της πρώην ΕΣΣΔ και που τα τελευταία χρόνια προχώρησε στην ένταξη της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία και πρόσφατα στην αναγνώριση της «ανεξαρτησίας» των λεγόμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Ο στόχος για περικύκλωση της Ρωσίας από το ΝΑΤΟ, η όξυνση των ανταγωνισμών ανάμεσα στα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα, με επίκεντρο πρώτα απ’ όλα τις σφαίρες επιρροής, τα μερίδια των αγορών, τις πρώτες ύλες, τα ενεργειακά σχέδια και τους δρόμους μεταφοράς δεν μπορούν πλέον να επιλυθούν με διπλωματικά-πολιτικά μέσα κι εύθραυστους συμβιβασμούς. Η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία είναι το αποτέλεσμα αυτής της όξυνσης των ανταγωνισμών, ανεξάρτητα από τα προσχήματα που χρησιμοποιούνται εκατέρωθεν.

 Τα στελέχη του ΚΚΕ ανέδειξαν τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων στην Ελλάδα αφού είναι η κυβέρνηση της ΝΔ που συνέχισε το έργο αυτής του ΣΥΡΙΖΑ στην βαθύτερη εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό στην περιοχή. Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που άνοιξε νέες βάσεις στο έδαφος της Ελλάδας τις οποίες επεκτείνει η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όπως είναι αυτή της Αλεξανδρούπολης και του Στεφανοβίκειου που ήδη αξιοποιούνται για να διευκολύνουν τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην περιοχή. Το ίδιο έκαναν και προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, της ΝΔ, με την στήριξη των άλλων αστικών κομμάτων, που μετέτρεψαν την Ελλάδα σε στρατιωτικό “κόμβο” απέναντι στη Ρωσία και σε ορμητήριο για ΝΑΤΟικές εφορμήσεις στην Ανατ. Μεσόγειο και έχουν εξίσου βαριές ευθύνες.

Η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να δώσει κι άλλες διευκολύνσεις στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι οι ενστάσεις του αφορούν ότι δεν έχει παρθεί απόφαση από διεθνείς οργανισμούς! Δηλαδή όταν αυτή παρθεί, θα του είναι πιο εύκολο να συναινέσει σε αυτή την κατεύθυνση.

 Ο λαός πρέπει να μάθει ποιοι τον εμπλέκουν και πως με αυτό τον τρόπο η χώρα μας γίνεται έτσι “θύτης” άλλων λαών, όμως την ίδια στιγμή μπορεί να γίνει και “θύμα”, αφού αυτόματα γίνεται στόχος πιθανών αντιποίνων, όπως ήδη έχει προειδοποιήσει η Ρωσία για την Αλεξανδρούπολη και τις άλλες στρατιωτικές βάσεις, ενώ ήδη πληρώνει βαρύ οικονομικό φόρο με την ακρίβεια, την αύξηση της τιμής των καυσίμων, την ενεργειακή φτώχεια, τους εξοπλισμούς. Την ίδια ώρα, η Τούρκικη αστική τάξη με τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της στο Αιγαίο και στο Κυπριακό παίρνει αέρα στα πανιά της με τις εξελίξεις.

 Τα στελέχη του Κόμματος ανέδειξαν ότι έχουν περάσει 30 χρόνια μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και την ανατροπή του σοσιαλισμού, για την οποία πανηγύρισαν πολλοί με το επιχείρημα ότι θα έκανε τον κόσμο πιο “ειρηνικό” και “ασφαλή”. Ο ιμπεριαλιστικός αυτός πόλεμος που ξέσπασε βάζει ταφόπλακα στις αυταπάτες περί ειρηνικού κόσμου και έρχεται να προστεθεί στην κατοχή της Κύπρου, στον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και αλλού. Η πολεμική σύγκρουση γίνεται ανάμεσα σε δύο χώρες, τη Ρωσία και την Ουκρανία, των οποίων οι λαοί ζούσαν για δεκαετίες αδελφωμένοι και προόδευαν ειρηνικά στις συνθήκες του σοσιαλισμού. Αυτή την ιστορική μνήμη των δύο λαών προσπαθούν να διαγράψουν και οι δύο πλευρές, επιστρατεύοντας τον αντικομμουνισμό και τον αντισοβιετισμό.       

 Την ίδια ώρα που επικαλούνται τη δημοκρατία επιτρέπουν τη δράση των φασιστικών, εθνικιστικών δυνάμεων που δρουν στην Ουκρανία, που είναι μάλιστα ενταγμένοι του στρατό της χώρας. Δεν κάνουν λόγο για τους πάνω από 15.000 νεκρούς στην περιοχή τα τελευταία χρόνια. Έχουν ευθύνες για τη στήριξη του πραξικοπήματος του 2014. Καταδικάζουμε τη δράση των ομάδων αυτών, τον αντικομμουνισμό και τη δίωξη των κομμουνιστών, τις διακρίσεις σε βάρος του ρωσόφωνου πληθυσμού. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση αρνείται να πάρει θέση για τις επιθέσεις που πραγματοποιούνται στην περιοχή από τις φασιστικές ομάδες, με θύματα και Έλληνες ομογενείς.

    Η σημερινή πολεμική αντιπαράθεση οδηγεί, πλέον, σε μια πολεμική σύγκρουση απρόβλεπτων διαστάσεων, πολύ περισσότερο που συνδέεται με τη γενικότερη αντιπαράθεση (ΗΠΑ – ΕΕ – Κίνας – Ρωσίας κλπ) για την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Θύματα για μια ακόμη φορά οι λαοί των εμπλεκόμενων χωρών και όχι μόνο, αφού οι οικονομικές και γεωπολιτικές προεκτάσεις αυτής της σύγκρουσης επηρεάζουν τους λαούς όλου του κόσμου.

     Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά σ’ αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, με στόχο τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της ελληνικής αστικής τάξης, με τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα που ακούει ακόμα και σήμερα ο λαός της Ουκρανίας, με τις συνέπειες που έχουν οι επιλογές της αστικής τάξης της χώρας του, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Η συμμετοχή των χωρών στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς σημαίνει συμμετοχή στο πλιάτσικο και την αναδιανομή της “πίτας”, που γίνεται με νέα εγκλήματα σε βάρος των λαών.

            Καταλήγοντας στις ομιλίες τους, τα στελέχη του Κόμματος τόνισαν ότι οι λαοί δεν πρέπει να διαλέξουν ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο ! Η απάντηση υπέρ των συμφερόντων του λαού μας δε βρίσκεται στο να συστρατευθούμε σαν λαός και χώρα με τον ένα ή τον άλλο ιμπεριαλιστικό πόλο. Το δίλημμα δεν είναι ΗΠΑ ή Ρωσία, ΝΑΤΟ ή Ρωσία. Η εργατική – λαϊκή πάλη πρέπει να χαράξει αυτοτελή γραμμή μακριά από όλα τα αστικά και ιμπεριαλιστικά σχέδια.

            Η απάντηση των λαών να είναι μόνο μία:

            Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Κυρίαρχοι είναι μόνο οι λαοί που πρέπει να καταδικάσουν τις αστικές τάξεις και κυβερνήσεις των χωρών τους, οι οποίες τους οδηγούν στη σφαγή, τόσο στην Ουκρανία, όσο και στη Ρωσία, παντού. Να σταματήσει αμέσως η συμμετοχή και εμπλοκή της Ελλάδας.

            Να κλείσουν τώρα οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα μας.

            Να δυναμώσει η πάλη για αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του.

Το Γραφείο Τύπου

5 Μαρτίου 2022

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos