Κοινωνικές και πολιτιστικές αξίες στον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό

Το Πάντειο Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης οργάνωσε σήμερα το Εργαστήριο Διαλόγου και Διαβούλευσης με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους αρμοδίους φορείς προς την δημιουργία κοινοτήτων πρακτικής στην ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της εβδομάδας 24-28 Οκτωβρίου 2022 όπου στον Άγιο Νικόλαο φιλοξενούνται με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης σημαντικές συνεδριάσεις για την Γαλάζια Οικονομία και Ανάπτυξη και τις προοπτικές που υπάρχουν.

Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάζονται πολλές πολιτικές πρωτοβουλίες με σκοπό την προώθηση της γαλάζιας οικονομίας τόσο από το Υπουργείο Ανάπτυξης (EUSAIR) όσο και από τις Γενικές Διευθύνσεις της ΕΕ, DGMARE και DGREGIO, σε συνεργασία με την Διάσκεψη των Περιφερειακών Θαλάσσιων Περιφερειών (Conference of Peripheral Maritime Regions) και τις περιφερειακές και τοπικές αρχές.

Το Εργαστήριο Διαλόγου και Διαβούλευσης έγινε σήμερα στον Άγιο Νικόλαο, στην αίθουσα ΖΕΥΣ του Wyndham Grand Crete Mirabello Bay,  με τίτλο “Κοινωνικές και πολιτιστικές αξίες στον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό”. Το Εργαστήριο Διαλόγου και Διαβούλευσης είχε συγκεκριμένες Θεματικές Προτεραιότητες:

α. την συμβολή του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού στην τοπική ανάπτυξη και τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης

β. την παράκτια και υποθαλάσσια πολιτιστική κληρονομιά, τους τρόπους συμβολής της στην γαλάζια οικονομία, αλλά και την αλληλεξάρτηση φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και

γ. την ενεργειακή ασφάλεια και προσιτότητα, χρησιμοποιώντας ως μελέτη περίπτωσης την υπεράκτια αιολική ενέργεια για να εμβαθύνει στην κατανόηση του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού ως εργαλείου για την ανάπτυξη μιας βιώσιμης γαλάζιας οικονομίας σε συνδυασμό με την στρατηγική REPOWER EU. Η υπεράκτια αιολική ενέργεια βρίσκεται στα πρώτα στάδια ανάπτυξής της στις Ελληνικές θάλασσες, παρέχοντας έτσι την ευκαιρία να προβλεφθούν ορισμένες από τις συγκρούσεις και τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν κατά την οικοδόμηση αυτής της αγοράς στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό συμμετείχαν εμπλεκόμενοι φορείς και εκπρόσωποι τοπικών φορέων και της τοπικής κοινωνίας ενώ παραβρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Νησιωτικής Πολιτικής Μανόλης Κουτουλάκης, ο βουλευτής Μανόλης Θραψανιώτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Ανδρουλάκης καθώς και αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos