Κοινός φορτιστής: η από καιρό αναμενόμενη πρόταση που είχε ζητήσει το ΕΚ
Οι μεταχειρισμένοι και αχρησιμοποίητοι φορτιστές υπολογίζεται ότι αντιστοιχούν σε 11.000 τόνους απορριμμάτων κάθε χρόνο. © EP

Κατά την τελευταία δεκαετία, το Κοινοβούλιο κάλεσε επανειλημμένα την Επιτροπή να υποβάλει πρόταση για την ελάττωση των ηλεκτρονικών αποβλήτων και τη διευκόλυνση της ζωής των καταναλωτών.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ειδικά η επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών επιμένουν εδώ και χρόνια ότι θα πρέπει να υπάρξει κοινός φορτιστής για τις ηλεκτρονικές συσκευές, ζητώντας συνεχώς από την Επιτροπή να αναλάβει δράση μέσω μιας σειράς εκθέσεων ιδίας πρωτοβουλίας, ψηφισμάτων και ερωτήσεων.

Το 2014, το Κοινοβούλιο τάχθηκε σθεναρά υπέρ της ύπαρξης ενός κοινού φορτιστή για όλα τα κινητά τηλέφωνα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την οδηγία για τον ραδιοεξοπλισμό (RED). Έκτοτε, στο πλαίσιο αρκετών άλλων πρωτοβουλιών του Κοινοβουλίου έχει ζητηθεί άμεσα ή έμμεσα την τυποποίηση των φορτιστών κινητών τηλεφώνων, όπως στο ψήφισμα που εγκρίθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2020, με το οποίο καλείται η Επιτροπή να θεσπίσει πρότυπο για κοινό φορτιστή «επειγόντως».

Επιπλέον, σε πρόσφατο ψήφισμα στις 10 Φεβρουαρίου 2021 σχετικά με το νέο σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία, οι ευρωβουλευτές κάλεσαν την Επιτροπή να θεσπίσει επειγόντως κανόνες για τη χρήση κοινό φορτιστή για τα τηλέφωνα και παρόμοιες συσκευές, ώστε να εξασφαλιστούν με τον καλύτερο τρόπο τυποποιημένες, συμβατές και διαλειτουργικές επιλογές φόρτισης, και ζήτησαν από την Επιτροπή να καταρτίσει «στρατηγική αποσύνδεσης» ώστε οι φορτιστές να πωλούνται χωριστά από τις συσκευές, αλλά και για εναρμονισμένη εμπορική σήμανση.

Δηλώσεις:

Η πρόεδρος της επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών του Κοινοβουλίου, Anna Cavazzini (Πράσινοι, Γερμανία), δήλωσε σχετικά με την πρόταση κοινού φορτιστή που υποβλήθηκε χθες από την Επιτροπή:

«Κατά την τελευταία δεκαετία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε από την Επιτροπή να υποβάλει πρόταση για κοινό φορτιστή με σκοπό την αντιμετώπιση των ηλεκτρονικών αποβλήτων, τη διευκόλυνση της ζωής των καταναλωτών και την ενίσχυση της δυνατότητάς τους να κάνουν βιώσιμες επιλογές.

Η πρωτοβουλία αυτή περιλαμβάνει πολλά στοιχεία που είναι σημαντικά για την επιτροπή μας, όπως η εναρμόνιση των θυρών φόρτισης που θα επιτρέψει την ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, το υψηλό επίπεδο προστασίας των καταναλωτών και η μείωση των ηλεκτρονικών αποβλήτων.

Πρέπει επιτέλους να απαλλαγούμε από τις άχρηστες συλλογές καλωδίων στα συρτάρια μας. Αρκετά κουβαλήσαμε καλώδια στις τσάντες μας που δεν χρησιμεύουν για τις συσκευές που κουβαλάμε. Ο κοινός φορτιστής θα βοηθήσει τους καταναλωτές να εξοικονομήσουν χρήματα και πρώτες ύλες, προς όφελος του πλανήτη.

Ο ηλεκτρικός και ηλεκτρονικός εξοπλισμός εξακολουθεί να αποτελεί μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες ροές αποβλήτων στην ΕΕ. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι προτεινόμενοι κανόνες να ισχύουν όχι μόνο για τα τηλέφωνα αλλά και για τις ταμπλέτες και άλλες φορτηές συσκευές, όπως ζήτησε το Κοινοβούλιο. Πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, ιδίως δεδομένου ότι η Επιτροπή έχει ήδη σπαταλήσει τόσο χρόνο.

Το Κοινοβούλιο θα επεξεργαστεί τώρα αυτή τη νομοθετική πρόταση. Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλίσουμε ομαλή συνεργασία με την Επιτροπή και το Συμβούλιο για την επίτευξη συμφωνίας που θα ωφελήσει τους ευρωπαίους καταναλωτές, καθώς και τη βιομηχανία, με επίκεντρο τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας».

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos