μεγάλη ευθύνη της Αποκεντρωμένης για τη μη απομάκρυνση των προϊόντων κατεδάφισης
μετά την κατεδάφιση, όλα είναι εκεί…..

Όπως κάνουμε κάθε χρόνο, επισκεφτήκαμε τη νήσο Χρυσή με τον Αντιδήμαρχο και μέλος της Επιτροπής Διαχείρισης, κ. Γεώργιο Ασπραδάκη, προκειμένου με επιτόπια αυτοψία να διαπιστώσουμε από πλευράς καθαριότητας την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το νησί, ένα μήνα πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Κατά την περιήγησή μας, εξακριβώσαμε ότι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Δήμου Ιεράπετρας και  όσον αφορά τις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει σχετικά με την καθαριότητα στο νησί, αυτές έχουν πλήρως εκπληρωθεί. Πιο συγκεκριμένα:

  1. Οι παραλίες τόσο  στη νότια πλευρά του Νησιού  όσο και στη βόρεια είναι καθαρές.
  2. Ο προσωρινός χώρος εναπόθεσης των απορριμμάτων είναι επίσης καθαρός.
  3. Τα λύματα  από τις χημικές τουαλέτες έχουν μεταφερθεί .

Δυστυχώς, όμως, παράλληλα έγινε σαφές ότι δε συμβαίνει το ίδιο και με τις Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης. Τόσο μέσα στην ενδοχώρα του Νησιού όσο και σε κάποια σημεία, υπάρχουν πάρα πολλά προϊόντα κατεδάφισης τα οποία προέκυψαν, ύστερα από  σύμβαση που συνήψε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης με εργολάβο και παρά το ότι αναμενόταν να είχε ολοκληρωθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου με την απομάκρυνση, εκτός νησιού, των προϊόντων κατεδάφισης, αυτά μέχρι σήμερα παραμένουν εκεί.

Είναι μεγάλη η ευθύνη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και έχει υποχρέωση να πιέσει τον εργολάβο να ολοκληρώσει τη σύμβαση και να μην επιτρέψει να ξαναδημιουργηθεί η ίδια δυσάρεστη κατάσταση που είχε προκληθεί και το 2018, με υπαιτιότητα πάλι της Αποκεντρωμένης.

Πρέπει να σημειωθεί ότι παρότι έχουμε καλέσει τη Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, κα Μαρία Κοζυράκη, να μεταβούμε μαζί στο νησί για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την κατάσταση που επικρατεί, δεν έχει ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκλησή μας.

 Εμείς, ως Δημοτική Αρχή, τη νήσο Χρυσή τη στηρίζουμε και αυτό το έχουμε αποδείξει και μέσα από τα έργα μας και μέσα από τις χρηματοδοτήσεις προγραμμάτων που αφορούν την προστασία της και από τις ξεκάθαρες θέσεις μας στην Επιτροπή Διαχείρισης του Σχεδίου Δράσης της Νήσου Χρυσής.  

 Δε θα ανεχθούμε από αυτούς που παίρνουν αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς και που έχουν συγκεκριμένες αρμοδιότητες και υποχρεώσεις να δημιουργούν προβλήματα στη νήσο Χρυσή και κατ΄ επέκταση στον Δήμο  Ιεράπετρας.

Ως Δήμος Ιεράπετρας, θα συνεχίσουμε και φέτος στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας τη διαδικασία για την καθαριότητα της Νήσου Χρυσής. Συγχρόνως, θα προβούμε σε  όλες τις ενέργειες που χρειάζονται, έτσι ώστε να κρατήσουμε το νησί στη θέση που του αξίζει.   

                                                                      Η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος & Καθαριότητας

                                                                                                             Μαρία Ρουμελιωτάκη

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos